Am vreo sansa sa recuperez bunurile dupa partaj daca fostul sot le-a luat din casa?

Intrebare

Salutare,

Ma aflu in proces de partaj cu fostul meu sot, dar acesta a luat din casa toate bunurile. Am depus o plangere la Politie si la Parchet, insa nu s-a intamplat nimic. Politia mi-a spus ca nu pot sa il acuz de furt, deoarece, conform legii, poate dispune de bunurile respective. Eu sunt plecata din tara, practic alungata din casa pe care am construit-o cu banii mei castigati in Italia. As dori sa stiu daca mai am vreo sansa sa recuperez bunurile sau daca sesizarea mea va fi luata in considerare de Procuror.

Multumesc!

partaj #bunuripartaj #legeafamiliei #recuperareabunurilor #consultantajuridica

Raspuns

Salutare,

In contextul partajului intre soti, situatiile in care unul dintre parteneri ia toate bunurile din locuinta provocand conflict si frustrare sunt mai comune decat ai putea crede. Inainte de a intra in detalii juridice, este important sa intelegi ca efortul tau nu este in zadar si ca exista solutii legale care sa te ajute sa iti recuperezi bunurile.

Dreptul de proprietate si partajul bunurilor comune

Conform legislatiei romane, bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei constituie bunuri comune, indiferent de contributia fiecaruia la dobandirea acestora. Aceasta inseamna ca amandoi aveti drepturi egale asupra lor. Codul Civil evidentiaza acest aspect in Art. 339, stipuland ca ambele parti sunt coproprietare asupra bunurilor comune.

Pasul 1: Demersuri legale in continuare

Daca ai constatat ca toate bunurile din casa au fost luate de fostul tau sot, este esential sa continui demersurile legale. In primul rand, este recomandat sa consulti un avocat specializat in dreptul familiei. Avocatul poate initia o actiune in instanta pentru impartirea bunurilor comune. Cererea de partaj va fi formulata detaliat, iar instanta va evalua toate probele prezentate.

Deschiderea unui proces de partaj judiciar

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Instanta va lua in considerare toate bunurile dobandite in timpul casatoriei si va dispune impartirea acestora conform legii. Chiar daca fostul tau sot a luat toate bunurile, acest lucru nu inseamna ca ele nu mai sunt considerate bunuri comune. Prin urmare, instanta poate decide restituirea bunurilor sau compensarea valorii lor.

Dovezi necesare

Pentru a sprijini cazul tau, ai nevoie de dovezi solide care sa ateste contributia ta la achizitionarea bunurilor. Aceste dovezi pot include:

  • Chitante, facturi sau contracte pe numele tau;
  • Extrase de cont sau dovezi bancare care sa ateste transferurile de bani din Italia utilizate pentru achizitionarea bunurilor;
  • Martori care sa confirme contributia ta financiara;
  • Fotografii sau documente de inventar ale bunurilor inainte de a fi luate de fostul sot.
Citeste si:  Poate fi considerata parasirea domiciliului motiv legal pentru divort amiabil si afecteaza aceasta custodia copiilor?

Suspendarea contabilitatii bunurilor

In cazul in care mai exista bunuri in posesia sotului tau, ai posibilitatea sa soliciti instantei sa dispuna masuri asiguratorii. Acest aspect este esential pentru a preveni instrainarea sau deteriorarea bunurilor pana la finalizarea procesului de partaj.

Raspunsul autoritatilor

Din pacate, plangerea ta la Politie si Parchet poate sa nu duca imediat la fructificarea drepturilor tale specifice. Aceste institutii pot considera ca fiind vorba de bunuri comune, nu se poate atrage acuzatia de furt. Cu toate acestea, nu trebuie sa te descurajezi. Plangerea la Parchet poate fi reevaluata in lumina unui proces civil si a probelor aduse.

Instanta de judecata este solutia optima

Desi poate parea un drum lung si anevoios, instanta de judecata este cel mai competent for pentru a rezolva un astfel de litigiu. O decizie judecatoreasca va putea clarifica definitiv drepturile si obligatiile fiecarei parti in ceea ce priveste bunurile comune.

Sper ca aceste informatii te vor ajuta sa iei deciziile corecte in continuare si sa iti recuperezi bunurile sau valoarea lor. Consultarea unui avocat de incredere, specializat in dreptul familiei, este esentiala pentru a naviga prin acest proces complex.

Bafta in demersul tau!

partaj #bunuripartaj #legeafamiliei #recuperareabunurilor #consultantajuridica