Ce pot face concret pentru a recupera pensia alimentara restanta de la tatal meu?

Intrebare

Buna seara!

Ma numesc Maria si am o dilema juridica legata de pensia alimentara. Am 17 ani, iar parintii mei au divortat legal in 2012, custodia mea fiind incredintata mamei. Tatal meu lucreaza legal in Italia si, in urma divortului, a fost obligat prin hotarare judecatoreasca sa plateasca pensia alimentara de 1.000 de lei lunar, avand un venit considerabil.

Problema este ca tatal meu nu a trimis suma datorata in luna septembrie 2014, iar ulterior nu a platit pensia alimentara nici in decembrie 2015, ianuarie 2016 si februarie 2016. In ciuda numeroaselor mele incercari de a rezolva problema pe cale amiabila, el continua sa refuze plata, afirmand ca „Oricum nu-mi poate face nimic!”.

Mai mult, am fost supusa la diverse forme de santaj, tatal meu conditionand trimiterea banilor de raspunsul meu la telefon sau de alte favoruri. Am aflat recent despre articolul 305 din Codul Penal, care mentioneaza ca un parinte care nu are custodia minorului si nu plateste pensia alimentara pentru doua luni consecutive poate fi obligat sa achite suma restanta si risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 1 la 3 ani.

Intrebarea mea este: Ce pot face concret pentru a recupera banii care mi se cuvin? Care sunt pasii legali pe care trebuie sa ii urmez pentru ca tatal meu sa fie obligat sa plateasca pensia alimentara restanta?

Va multumesc anticipat pentru ajutor si astept raspunsul dumneavoastra!

O seara placuta!

Raspuns

Buna seara, Maria!

Inteleg pe deplin dilema ta juridica legata de pensia alimentara si iti multumesc ca mi-ai impartasit toate detaliile. Este important sa stii ca ai drepturi si ca exista solutii legale pentru a rezolva situatia. Iti voi explica in detaliu pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a recupera suma datorata de tatal tau pentru pensia alimentara si pentru a-l obliga sa respecte hotararea judecatoreasca.

1. Contactarea unui avocat specializat in dreptul familiei

Primul pas pe care ar trebui sa il faci este sa consulti un avocat specializat in dreptul familiei. Acesta iti poate oferi consultanta juridica personalizata si te poate reprezenta in cazul in care situatia necesita interventie legala. Avocatul va putea sa analizeze toate actele si hotararile judecatoresti existente si sa te ghideze cu privire la ce actiuni legale sunt necesare.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

2. Notificarea formala a tatalui tau

Chiar daca ai incercat sa rezolvi problema amiabil, este important sa ii trimiti tatalui tau o notificare scrisa formala prin care ii aduci la cunostinta obligatiile sale legale si consecintele neindeplinirii lor. Notificarea poate fi redactata de avocatul tau si trebuie sa includa sumele restante si un termen rezonabil pentru plata acestora.

Citeste si:  Este corect ca detinerea unei case si a unei masini exclude dreptul la ajutor pentru lemne?

3. Depunerea unei plangeri penale

In cazul in care tatal tau continua sa nu plateasca pensia alimentara, poti depune o plangere penala impotriva lui pentru nerespectarea obligatiilor legale. Conform articolului 305 din Codul Penal, refuzul repetat de a plati pensia alimentara poate conduce la pedeapsa cu inchisoarea de la 1 la 3 ani. Plangerea penala se depune la politie sau la parchetul de pe langa judecatoria competenta.

4. Executarea silita

O alta optiune legala este initierea procedurii de executare silita. Poti solicita instantei de judecata emiterea unui titlu executoriu pe baza hotararii judecatoresti din 2012. Ulterior, cu ajutorul unui executor judecatoresc, poti demara executia silita a veniturilor sau a bunurilor tatalui tau aflate in tara sau in Italia. Executorul judecatoresc are competenta de a recupera sumele restante prin poprire pe salariu, conturi bancare sau executarea unor bunuri mobile si imobile.

5. Colaborarea internationala

Daca tatal tau lucreaza legal in Italia, exista mecanisme de cooperare internationala pentru recuperarea pensiilor de intretinere. Romania si Italia sunt ambele state membre ale Uniunii Europene, iar legislatia europeana permite executarea hotararilor judecatoresti de intretinere pe teritoriul altui stat membru. Avocatul tau te poate ghida in demersurile necesare pentru a solicita autoritatilor italiene punerea in aplicare a hotararii judecatoresti romanesti.

6. Documentarea cazului

Iti recomand sa pastrezi toate documentele relevante, inclusiv hotararile judecatoresti, corespondenta cu tatal tau, orice dovezi de santaj sau abuz si orice documente financiare care demonstreaza neplata pensiei alimentare. Acestea vor fi necesare pentru sustinerea cererii tale in fata instantei sau autoritatilor competente.

In concluzie, ai la dispozitie mai multe cai legale pentru a solutiona problema pensiei alimentare restante. Consultarea unui avocat specializat, notificarea formala, plangerea penala, executarea silita si colaborarea internationala sunt pasi esentiali pentru a te asigura ca tatal tau respecta obligatiile legale. Este important sa actionezi cu fermitate si sa iti cunosti drepturile pentru a obtine justitia pe care o meriti.

O seara placuta si mult succes in demersurile tale!