Ce pot face daca un comerciant de piese auto online nu livreaza produsul platit?

Intrebare

Buna ziua,

Am nevoie de un sfat juridic legat de o situatie delicata cu un comerciant de piese auto gasit pe internet, in diverse grupuri dedicate. Am discutat cu acesta despre confectionarea unei piese pentru masina mea si mi-a cerut sa-i trimit in avans suma de 550 lei. Am trimis banii prin OMV, dispunand de dovada platii, conversatiile de pe Facebook, numarul de telefon al comerciantului si o poza cu buletinul lui.

In cele doua saptamani care au urmat, comerciantul m-a tot amanat, motivand ca vecinul lui, care se ocupa de confectionarea piesei, nu este acasa, ca si-a pierdut telefonul si alte scuze similare. Initial mi-a promis ca piesa va ajunge intr-o anumita zi, apoi a schimbat data de mai multe ori. Cel mai recent, a sustinut ca n-a reusit sa treaca pe la service-ul unde se confectioneaza piesa.

Ce as putea face in aceasta situatie, avand in vedere toate aceste dovezi (conversatii, numar de telefon, poza cu buletinul si dovada platii)? Exista sanse sa recuperez banii sau sa primesc piesa comandata? Multumesc anticipat pentru orice sfat!

Raspuns

Sfat Juridic pentru Recuperarea Banilor Trimisi unui Comerciant de Piese Auto

In situatia prezentata, aveti dreptul si mijloacele necesare pentru a actiona in vederea recuperarii banilor sau obtinerii piesei comandate. Din descrierea dvs., aveti mai multe dovezi solide, inclusiv dovada platii, conversatiile din mediul online si informatiile de contact ale comerciantului. Urmatorii pasi va pot ajuta sa rezolvati situatia:

  1. Contactul Direct cu Comerciantul

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

In primul rand, incercati sa contactati din nou comerciantul prin toate mijloacele disponibile (telefon, email, social media). Exprimati clar pretentiile dvs. si solicitati o data ferma de livrare a piesei sau rambursarea integrala a sumei platite. Fiti obiectiv si clar, subliniind ca aveti toate dovezile necesare si ca nu veti ezita sa luati masuri legale.

  1. Documentarea Cazului

Colectati si organizati toate dovezile pe care le aveti: print-screen-uri ale mesajelor din Facebook, dovada platii, numarul de telefon si fotografia buletinului comerciantului. Este esential sa pastrati toate aceste dovezi intr-un format accesibil pentru eventuale actiuni ulterioare.

  1. Scrisoare de Intentie

In cazul in care contactul direct nu da rezultate, redactati o scrisoare oficiala de intentie. In acest document, detaliati situatia, suma datorata si termenul convenit pentru livrare sau rambursare. Incheiati scrisoarea cu un termen limita de 7-10 zile pentru rezolvarea problemei, avertizand ca, in lipsa unui raspuns favorabil, veti apela la autoritatile competente.

  1. Plangere la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)
Citeste si:  Ati comis o greseala ca educator, cum ar trebui sa procedati legal conform situatiei dvs.?

Daca comerciantul nu raspunde favorabil dupa trimitea scrisorii de intentie, depuneti o plangere la ANPC. Descrieti detaliat situatia si atasati toate dovezile disponibile. ANPC poate interveni pentru a media conflictul si a impune respectarea drepturilor dvs. de consumator.

  1. Sesizarea Politiei pentru Insusire Fara Drept

Daca ANPC nu reuseste sa rezolve problema, considerati sa depuneti o plangere la politie pentru inselaciune. Aduceti cu dvs. toate dovezile mentionate (dovada platii, conversatiile, informatiile de contact ale comerciantului). Politia poate investiga cazul si poate lua masuri impotriva persoanei respective daca se constata frauda.

  1. Actiune Legala in Instanta

Ca ultima solutie, puteti intenta o actiune legala impotriva comerciantului in instanta. Consultati un avocat specializat in drept civil si protectia consumatorului pentru a va asista pe parcursul procesului. Desi aceasta poate fi o metoda costisitoare si de durata, este o optiune viabila daca celelalte metode au esuat.

Este important sa actionati rapid si sa nu lasati ca aceasta situatie sa persiste. Drepturile dvs. de consumator va ofera mai multe mijloace de a obtine o solutie favorabila. Succes si speram ca veti reusi sa recuperati banii sau sa primiti piesa comandata cat mai curand!