Cine trebuie sa calculeze pensia alimentara pentru copil: judecatoria sau tatal?

Intrebare

Buna ziua,

In urma hotararii de divort, copilul are domiciliul stabil la mine, iar tatal este obligat sa plateasca pensia alimentara. As dori sa stiu cine trebuie sa calculeze pensia alimentara pentru copil: judecatoria sau tatal? Mentionez ca tatal a calculat el insusi suma si imi trimite cat considera el, dar din cate stiu, pensia alimentara ar trebui stabilita de instanta. Cum ar trebui sa procedez in aceasta situatie? Va multumesc anticipat pentru ajutor.

Raspuns

Buna ziua,

In situatia unei hotarari de divort in care domiciliul copilului este stabilit la unul dintre parinti, iar celalalt parinte este obligat sa plateasca pensia alimentara, este esential sa intelegeti modul corect de stabilire a acestei pensii alimentare.

Stabilirea Pensiei Alimentare: Rolul Judecatoriei vs. Rolul Parintelui

Conform legislatiei in vigoare din Romania, pensia alimentara trebuie stabilita de catre judecatorie, nu de catre parinte. Judecatorul este cel care, in functie de probele si documentele prezentate, stabileste cuantumul pensiei alimentare care trebuie platita de parintele necustod. Aceasta suma se determina pe baza mai multor factori, inclusiv veniturile si nevoile copilului.

Procedura Legala pentru Stabilirea Pensiei Alimentare

  1. Deschiderea Procesului de Stabilire a Pensiei Alimentare: Daca nu a fost deja stabilita pensia alimentara de instanta in cadrul procesului de divort, trebuie sa deschideti un nou proces pentru stabilirea acesteia. Cererea se depune la judecatoria competente.

  2. Calculul Propriu-Zis al Pensiei Alimentare: Calculul pensiei alimentare se face pe baza veniturilor nete ale parintelui obligat la plata. In general, procentul variaza intre 15% si 25% din veniturile nete pentru un copil, conform Codului Civil din Romania.

  3. Documentele Necesare: Pentru a sprijini stabilirea corecta a pensiei, trebuie prezentate documente justificative, cum ar fi fluturasii de salariu ai parintelui obligat sa plateasca pensia, extrasul de cont, orice alte surse de venit, precum si dovezi ale cheltuielilor necesare pentru cresterea copilului.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Probleme cu Calculul Pensiei de catre Parinte

Daca tatal copilului a calculat singur pensia alimentara si va trimite o suma stabilita unilateral, acest lucru nu este conform cu prevederile legale. Un astfel de calcul poate fi incorect si poate sa nu reflecte in mod adecvat nevoile financiare ale copilului.

In aceasta situatie, este recomandat sa actionati urmatorii pasi:

  1. Discutie amiabila: Incercati sa discutati cu tatal copilului si sa-i aduceti la cunostinta necesitatea legala ca pensia alimentara sa fie stabilita de judecatorie.

  2. Consultare cu un Avocat: Consultati un avocat specializat in dreptul familiei. Acesta va poate oferi sfaturi specifice situatiei dumneavoastra si va poate ajuta sa deschideti o actiune in instanta daca este necesar.

  3. Depunerea unei Cereri la Judecatorie: In cazul in care tatal refuza sa coopereze, va trebui sa depuneti o cerere la judecatorie pentru stabilirea pensiei alimentare. In aceasta cerere, se vor include toate dovezile necesare pentru a demonstra veniturile tatalui si nevoile copilului.

  4. Hotararea Instantei: Dupa ce toate probele sunt prezentate, instanta va emite o hotarare clara privind suma exacta ce trebuie platita de tatal copilului ca pensie alimentara. Aceasta hotarare este obligatorie si executorie.

Citeste si:  Este posibil sa transfer dreptul de proprietate asupra unei case pe numele fiicei mele cu handicap fizic grav?

Cum sa Procedati In Continuare

Dat fiind ca pensia alimentara se stabileste legal prin hotarare judecatoreasca, suma platita trebuie sa fie conform acestei hotarari. Daca tatal copilului nu respecta acest lucru, puteti solicita executarea silita a hotararii prin intermediul unui executor judecatoresc.

In concluzie, pensia alimentara ar trebui sa fie calculata si stabilita de o instanta judecatoreasca, nu de unul dintre parinti. In cazul in care pensia alimentara este platita intr-o suma calculata unilateral de tatal copilului, este necesar sa intreprindeti pasii legali pentru corectarea acestei situatii. Multumim pentru intrebarea dvs. si speram ca aceste informatii v-au fost de ajutor.