Este posibil sa divortez la notar daca avem un copil minor si un apartament achizitionat prin programul “Prima Casa”?

Intrebare

Buna seara, domnule avocat. As dori sa stiu daca este posibil sa divortez la notar avand in vedere ca avem un copil minor si un apartament achizitionat prin programul “Prima Casa” cu o perioada de rambursare de 30 de ani. In prezent, sunt in concediu pentru cresterea copilului. Care sunt sansele in legatura cu custodia copilului si cum se va imparti apartamentul, avand in vedere ca si eu sunt co-platitor? Va multumesc anticipat pentru sfaturi si indrumari.

Raspuns

Divortul la notar pentru cuplurile cu copii minori si bunuri comune, cum ar fi un apartament achizitionat prin programul “Prima Casa”, este posibil, dar implica anumite conditii si proceduri specifice. In cazul dumneavoastra, iata aspectele esentiale de care trebuie sa tineti cont:

Divortul la notar este posibil cu acordul ambelor parti. Chiar daca aveti un copil minor si un apartament in co-proprietate, divortul poate fi efectuat la notar, sub rezerva indeplinirii conditiilor legale. Este esential ca ambii soti sa fie de acord cu divortul si sa stabileasca de comun acord toate aspectele legate de custodia copilului si de impartirea bunurilor comune.

Custodia copilului minor. Custodia copilului este un aspect extrem de important care trebuie clarificat in cazul unui divort. Prin urmare, notarul va cere ambilor parinti sa ajunga la o intelegere privind custodia comuna sau exclusiva si modul in care se va organiza locuirea si vizitarea copilului. Acordul trebuie sa includa detalii clare referitoare la locuinta copilului, programul de vizitare si contributia fiecarui parinte la cheltuielile de intretinere si educare.

Impartirea apartamentului achizitionat prin programul “Prima Casa”. In cazul apartamentului achizitionat prin programul “Prima Casa”, este necesar sa se ia in considerare aspectele financiare si juridice legate de creditul in derulare. Apartamentul fiind in co-proprietate si avand o perioada lunga de rambursare, este esential sa se stabileasca cum va fi gestionata plata creditului dupa divort. Exista mai multe optiuni posibile: unul dintre soti poate prelua integral apartamentul si obligatiile financiare aferente, iar celalalt va primi o compensatie financiara; apartamentul poate fi vandut, iar valoarea obtinuta va fi impartita intre soti; sau ambii soti pot continua sa co-platitoare pe durata rambursarii creditului, stabilind un acord clar cu privire la utilizarea apartamentului si impartirea cheltuielilor.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Acordul scris necesar pentru notar. Este necesar ca toate aceste detalii sa fie consemnate intr-un acord scris, care va fi prezentat notarului. Acordul trebuie sa includa toate aspectele referitoare la custodie, locuire, vizitare si contributia la cheltuielile copilului, precum si modalitatea de impartire si gestionare a apartamentului si creditului. Notarul va verifica daca acest acord respecta interesele copilului si ale ambilor soti si, daca toate conditiile sunt indeplinite, va emite certificatul de divort.

Citeste si:  Va afecta gelozia sotului meu sansele mele de a obtine custodia copiilor in cazul unui divort?

Posibilitatea interventiei instantei de judecata. Daca nu se ajunge la un acord comun, sau daca notarul considera ca interesele copilului nu sunt pe deplin protejate, divortul poate fi solutionat de instanta de judecata. Instanta va decide asupra custodiei copilului si impartirii bunurilor comune, luand in considerare toate aspectele relevante prezentate de cei doi soti.

In prezent, fiind in concediu pentru cresterea copilului, aveti dreptul la o protectie suplimentara in ceea ce priveste contributia financiara si asigurarea unui mediu stabil pentru copil. Aceste aspecte pot influenta negocierile si deciziile referitoare la custodia si sustinerea financiara pentru copil.

Pentru a initia procedura de divort la notar, este recomandat sa consultati un avocat specializat in dreptul familiei, care va poate oferi sfaturi personalizate si va poate ghida prin toate etapele necesare. El va poate ajuta sa intocmiti acordul necesar si sa va reprezinte interesele in cazul in care apar dispute sau neintelegeri.

Adoptand o abordare amicala si deschisa, puteti ajunge la un acord benefic pentru toate partile implicate, asigurand astfel un viitor stabil si sigur pentru copilul dumneavoastra.