Pot contesta executarea silita initiata de B.E.J. Terinte Florin Catalin in valoare de 16.000 RON, avand in vedere ca a trecut un interval semnificativ de timp de la ultima plata si ca nu am primit nicio notificare anterior?
Intrebare
Buna seara,
Am un contract de credit cu BRD incheiat in 2007, pentru care am achitat ratele regulat pana in iunie 2014. De atunci, nu am mai platit nimic in contul respectiv, deci au trecut mai bine de trei ani de la ultima plata. Recent, am fost informat ca sunt supus unei executari silite demarate de catre B.E.J. Terinte Florin Catalin, la cererea creditorului S.C. Agio WierzytelnoÅci Plus Niestandaryzowany Fundusz Inwestycyjny ZamkniÄty, reprezentat de avocatul Stefanut Ciprian Petru. Mentionez ca nu am fost informat in prealabil despre aceasta situatie, nici pe cale amiabila, nici pe alte cai.
Intrebarea mea este: pot contesta aceasta executare silita in valoare de 16.000 RON, avand in vedere ca a trecut un interval semnificativ de timp de la ultima plata si ca nu am primit nicio notificare anterior?
Astept un raspuns.
Va multumesc!
Raspuns
Buna seara,
Daca v-ati aflat intr-o situatie similara in care ati omis plata unei rate a unui credit BRD din 2007 si acum va confruntati cu o executare silita, este esential sa intelegeti pasii pe care ii puteti urma pentru a contesta legal aceasta situatie. In cazul in care nu ati primit nicio notificare inainte de executare, exista cateva aspecte juridice pe care ar trebui sa le analizati.
In primul rand, termenul de prescriptie pentru datoriile bancare in Romania este de trei ani. Acest termen curge de la ultima plata efectuata. In cazul dumneavoastra, ultima plata a fost efectuata in iunie 2014. Astfel, termenul de prescriptie ar fi fost implinit in iunie 2017, fapt care ar putea constitui un motiv solid de contestare a executarii silite.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
In al doilea rand, conform procedurii legale, creditorul are obligatia de a va notifica inainte de demararea executarii silite. Lipsa notificarii poate fi invocata in fata instantei pentru a contesta legalitatea executarii.
Pentru a contesta executarea silita, aveti la dispozitie urmatorii pasi:
-
Verificati Termenul de Prescriptie: Conform Codului Civil, termenul de prescriptie pentru o astfel de datorie este de trei ani. Daca termenul a fost depasit, puteti invoca prescriptia extinctiva. Trebuie sa depuneti o cerere in acest sens la instanta competenta.
-
Analizati Lipsa Notificarii Prealabile: Daca nu ati primit nicio notificare de la creditor sau executor judecatoresc inainte de inceperea procedurii de executare, aceasta poate constitui un motiv solid de contestare. Este esential sa aveti dovada ca nu ati fost informat in mod corespunzator.
-
Depuneti Contestatia la Executare: Potrivit Codului de Procedura Civila, aveti dreptul de a contesta executarea silita in termen de 15 zile de la primirea instiintarii de executare. Contestatia trebuie depusa la judecatoria de pe raza teritoriala unde se afla domiciliul debitorului sau la instanta care a emis titlul executoriu.
-
Consultati un Avocat: Este recomandat sa consultati un avocat specializat in drept bancar sau in procedura de executare silita pentru a obtine sfaturi personalizate si pentru a pregati corect documentele necesare. Avocatul va poate asista in formularea si depunerea contestatiei la executare.
-
Adunarea Dovezilor Relevante: Strangeti toate documentele relevante, inclusiv contractul de credit, dovezile platilor efectuate pana in iunie 2014, si orice comunicare avuta anterior cu banca. Acestea vor fi esentiale pentru sustinerea cazului dumneavoastra in instanta.
In cazul dumneavoastra, titlul executor emis pentru suma de 16.000 RON poate fi contestat eficient prin invocarea prescriptiei datoriilor si a lipsei notificarii prealabile. Trebuie sa actionati rapid si sa faceti dovada in fata instantei ca executarea este nelegala.
Actionand prompt si eficient, aveti sanse solide de a obtine o decizie favorabila in instanta, care sa anuleze executarea silita. Consultati un avocat cat mai curand posibil pentru a initia procedurile legale necesare.