Pot obtine pensie alimentara de la sotul meu daca in timpul casniciei m-am imbolnavit grav?

Intrebare

Buna seara! Am si eu o problema. Sotul meu doreste sa divortam si, in timpul casniciei, m-am imbolnavit grav, avand nevoie de patru operatii. Daca el vrea sa inainteze divortul, pot sa il dau in judecata pentru a obtine pensie alimentara? Atat timp cat am fost sanatoasa, am muncit, dar acum, cum nu mai am niciun venit, simt ca nu mai sunt apreciata. Va rog frumos sa imi spuneti daca exista posibilitatea sa obtin pensie alimentara si ce documente sunt necesare pentru aceasta? Multumesc!

Raspuns

Buna seara!

Divortul si consecintele acestuia sunt intotdeauna subiecte delicate si complicate, mai ales cand intervine o stare de sanatate precara. In cazul in care sotul dumneavoastra doreste sa inainteze divortul si dumneavoastra va aflati intr-o situatie medicala grava, exista posibilitatea de a obtine pensie alimentara pentru a va asigura un venit necesar supravietuirii si recuperarii medicale.

Pentru a obtine pensie alimentara in timpul procesului de divort, este important sa intelegeti cateva aspecte esentiale si pasii pe care trebuie sa ii urmati.

Dreptul la pensie alimentara

Conform legislatiei in vigoare din Romania, sotul care se afla intr-o stare de nevoie materiala si care nu poate sa-si asigure existenta prin munca are dreptul de a cere pensie de intretinere (pensia alimentara) de la celalalt sot. In cazul dumneavoastra, importanta starii de sanatate si incapacitatea de a munci sunt motive valide pentru a solicita acest drept.

Documente necesare pentru obtinerea pensiei alimentare

Pentru a initia procesul de obtinere a pensiei alimentare, va trebui sa depuneti o cerere specifica in instanta de judecata. Documentele necesare pentru a sustine acest demers includ:

  1. Certificat medical: Este esential sa aveti dovezi clare ale starii de sanatate si ale interventiilor chirurgicale pe care le-ati suferit. Asadar, obtineti un certificat medical detaliat de la medicul curant si alte documente medicale care atesta diagnosticul si tratamentele necesare.

  2. Certificat de casatorie: Acest document va atesta legitimitatea relatiei de casatorie si va fi necesar in dosar.

  3. Venituri si cheltuieli medicale: Prezentati dovezi ale veniturilor pe care le aveati inainte de imbolnavire, precum si dovezi ale veniturilor actuale, inclusiv concedii medicale. De asemenea, includeti documente care sa ateste cheltuielile medicale curente si necesare pentru tratament si recuperare.

  4. Cererea de divort si cererea de pensie alimentara: Depuneti o cerere formala prin care solicitati pensie alimentara, explicand in detaliu situatia dumneavoastra actuala si motivarea necesitatii acestei pensii.

Procedura de judecata

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Dupa ce ati pregatit documentele necesare, trebuie sa depuneti cererea de pensie alimentara la instanta, care va analiza situatia dumneavoastra. In cadrul procesului de judecata, veti prezenta dovezile colectate si veti argumenta necesitatea obtinerii pensiei alimentare.

Citeste si:  Ce sanse are Andreea sa obtina dreptul asupra casei dupa divort, tinand cont de conventia notariala si contributiile sale financiare?

Judecatorul va lua in considerare factori precum durata casatoriei, nivelul veniturilor sotului care trebuie sa plateasca pensia alimentara, necesitatile dumneavoastra medicale si financiare si impactul divortului asupra situatiei generale.

Ce sa anticipezi

Instanta poate decide acordarea unei pensii alimentare temporare pana la rezolvarea completa a dosarului de divort si, ulterior, poate stabili o suma fixa lunara pe care fostul sot va trebui sa o plateasca pentru intretinerea dumneavoastra.

Incheierea

Prin urmare, aveti dreptul legal de a cere pensie alimentara in conditiile specificate mai sus. Este recomandat sa consultati un avocat specializat pe dreptul familiei, care va poate ghida prin procesul legal si va poate ajuta sa intocmiti corect cererea si sa colectati toate documentele necesare.

Mult succes!

Dayureaza:<|vq_13646|>