Am dreptul la partajul casei matusii mele daca nu am fost adoptata?

Intrebare

Buna ziua,

Matusa mea, care m-a crescut, a decedat acum patru ani. Mentionez ca nu am fost adoptata si sunt fiica surorii ei, care a murit recent. In prezent, mai traiesc doua dintre surorile matusii mele. As dori sa stiu daca, in calitate de nepoata, am dreptul de a semna la partaj si de a recupera casa matusii mele? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Raspuns

Fiecare caz de succesiune depinde de circumstantele si de legislatia in vigoare. In Romania, drepturile pe care le are o persoana privind mostenirea sunt reglementate de Codul Civil. Situatia in care te afli este una complexa si necesita in mod ideal consultarea unui avocat specializat in dreptul succesoral. Totusi, iata cateva aspecte importante pe care trebuie sa le iei in considerare in functie de informatiile furnizate.

In primul rand, e important sa intelegem cine sunt mostenitorii legali conform legislatiei actuale. Mostenitorii legali sunt impartiti in clase:

  1. Descendentii (copii, nepoti).
  2. Ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati (parintii si fratii sau surorile defunctului).
  3. Ascendentii ordinari.
  4. Colateralii ordinari.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Mostenirea are loc in mod fractionar, in functie de prezenta si ordinea mostenitorilor din aceste clase. In cazul in care defunctul nu are copii sau parinti in viata, colateralii privilegiati, adica fratii si surorile, sunt cei care au drept de mostenire.

Cum nepoata se incadreaza in clasa a patra de mostenitori, drepturile sale de mostenire vin doar daca nu exista mostenitori din clasele superioare care sa revendice bunurile.

In cazul de fata, deoarece matusa ta nu a avut copii si nu mai sunt in viata nici parintii sai, dreptul de mostenire revine surorilor in viata ale matusii tale. Tu, ca nepoata a matusii, nu esti inclusa direct in ordinea de mostenire pentru bunurile matusii tale, decat daca surorile matusii decid sa renunte la mostenire in favoarea ta sau daca ai fost desemnata explicit printr-un testament.

Este crucial de inteles, insa, contextul specific al testamentului. Daca matusa a lasat un testament in care te numeste mostenitoare a casei, acest act testamentar ar prevala asupra ordinii de mostenire legale. Testamentul este actul in care o persoana isi manifesta vointa cu privire la distribuirea bunurilor sale dupa deces. In absence unui astfel de testament, fratii si surorile raman primii mostenitori legali.

In concluzie, in situatia descrisa, in absenta unui testament care sa te desemneze mostenitoare, dreptul de proprietate asupra casei matusii tale ar reveni surorilor acesteia. Consultarea unui avocat poate oferi un raspuns clar si personalizat in functie de toate detaliile legale si documentele disponibile. Aceasta abordare este esentiala pentru a naviga cu succes procedurile de mostenire si a intelege complet drepturile pe care le ai.

Citeste si:  De ce am fost citata intr-un litigiu intre mama mea si vecin?