Am sau nu dreptul ca aceste sume sa fie luate in calcul la recalcularea pensiei?

Intrebare

Am fost angajat intr-o functie de conducere intr-o societate comerciala si am primit indemnizatie de conducere, care insa nu a fost consemnata in cartea de munca. Cu toate ca am prezentat o adeverinta care dovedeste faptul ca am primit aceasta indemnizatie si ca procentul legal pentru fondul de pensie a fost dedus si virat, la calcularea pensiei nu mi se ia in considerare aceasta suma. Am sau nu dreptul ca aceste sume sa fie luate in calcul la recalcularea pensiei?

Raspuns

Calcularea Pensiei pentru Functiile de Conducere si Indemnizatii Neconsemnate

Indemnizatia de conducere reprezinta o componenta importanta a remuneratiei pentru angajatii care detin functii de conducere intr-o societate comerciala. Situatia in care indemnizatia de conducere nu este consemnata in cartea de munca poate crea dificultati la calcularea pensiei. Este esential sa cunoastem contextul legal si procedurile care reglementeaza acest aspect.

Potrivit legislatiei in vigoare din Romania, pensia se calculeaza pe baza veniturilor brute lunare inregistrate in carnetul de munca si ulterior in registrul de evidenta a salariatilor. Daca indemnizatia de conducere nu a fost consemnata in mod oficial in aceste documente, pot aparea probleme la calcularea pensiei.

In cazul prezentarii unei adeverinte care atesta primirea indemnizatiei de conducere si confirma ca procentul legal pentru fondul de pensie a fost dedus si virat, pasii urmatori sunt cruciali pentru a asigura ca aceste sume sunt luate in considerare la recalcularea pensiei.

  1. Verificarea Legalitatii Adeverintei:
    Adeverinta trebuie sa fie emisa de angajator si sa respecte toate cerintele legale. Este esential ca aceasta sa fie semnata si stampilata de catre persoanele autorizate si sa contina informatii detaliate despre perioada lucrata, cuantumul indemnizatiei si contributiile aferente.

  2. Depunerea Adeverintei la Casa de Pensii:
    Odata obtinuta adeverinta, aceasta trebuie depusa la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) sau la casa judeteana de pensii, insotita de o cerere pentru recalcularea pensiei. Este recomandabil sa pastrati copii ale tuturor documentelor depuse si o dovada a depunerii acestora.

  3. Analiza si Decizia Casei de Pensii:
    Casa de Pensii va analiza documentele depuse. In cazul in care adeverinta indeplineste toate cerintele legale, sumele reprezentand indemnizatia de conducere vor fi luate in calcul pentru recalcularea pensiei. Daca exista neconcordante sau documentatia este insuficienta, cererea poate fi respinsa.

  4. Contestatie in Cazul unui Refuz:
    Daca cererea de recalculare a pensiei este respinsa, aveti dreptul sa contestati decizia in termen de 30 de zile de la primirea acesteia. Contestatia trebuie depusa la comisia de contestatii a CNPP sau la instanta de judecata competenta.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Citeste si:  Am obligatia legala de a returna prima de mobilitate dupa concedierea pentru indisciplina?
Programeaza Consultanta Online

Documente Suplimentare si Dovada Platilor Contributiilor:
In cazul in care adeverinta nu este suficienta, este posibil sa fie necesara prezentarea altor documente care sa ateste plata contributiilor la fondul de pensii. Acestea pot include fluturasii de salariu, extrase de cont sau alte documente contabile relevante.

Consultarea unui Expert in Dreptul Muncii:
Este indicat sa consultati un avocat specializat in dreptul muncii si al securitatii sociale pentru a va asigura ca toate procedurile sunt urmate corect si ca toate drepturile dumneavoastra sunt protejate.

In concluzie, daca aveti o adeverinta valida care dovedeste ca ati primit indemnizatia de conducere si ca procentul legal pentru fondul de pensie a fost dedus si virat, aveti dreptul ca aceste sume sa fie luate in considerare la recalcularea pensiei. Urmati procedurile adecvate si adresati-va autoritatilor competente pentru a va asigura ca beneficiati de toate drepturile cuvenite.