Are concubina dreptul la bunurile parintilor socrului dupa deces si fara succesiune?

Intrebare

Buna ziua,

Am o intrebare legata de dreptul la mostenire. Situatia este urmatoarea: tatal socrului meu a decedat, la fel si mama socrului. Timp de peste 20 de ani, tatal socrului meu a avut o relatie de concubinaj din care au rezultat doi copii. Dupa decesul parintilor socrului meu, nu s-a facut succesiunea pentru niciun bun.

In prezent, concubina a ramas in casa parintilor socrului meu. As dori sa stiu daca aceasta concubina are dreptul sa beneficieze de toate bunurile, sau daca si socrul meu are dreptul la o parte din mostenire din partea parintilor lui. Cum se imparte mostenirea in cazul in care nu s-a facut succesiunea imediat dupa decesul parintilor? Va multumesc pentru ajutor.

Cautand detalii despre drepturile legale ale urmasilor in cazul concubinajului si succesiunii ar putea fi util pentru a lamuri situatia.

Raspuns

Intelegerea Dreptului la Mostenire in Contextul Concubinajului: Ghid Practic pentru Mostenitori

Dreptul la mostenire este un subiect complex si adesea dificil de navigat, mai ales in situatii care implica relatii de concubinaj. In cazul prezentat, este esential sa intelegem cum se aplica legislatia in Romania pentru a clarifica daca concubina are dreptul la bunurile ramase dupa decesul parintilor socrului dumneavoastra si cum se poate proceda pentru o impartire corecta a mostenirii.

Relatia de Concubinaj si Dreptul la Mostenire

In Romania, relatia de concubinaj nu este recunoscuta legal in aceeasi maniera ca si casatoria. Acest lucru are implicatii directe asupra dreptului la mostenire. Potrivit Codului Civil roman, partenerii de concubinaj nu au drepturi legale de mostenire unul asupra bunurilor celuilalt, in absenta unui testament explicit care sa dispuna altfel. Asadar, concubina care a ramas in casa parintilor socrului dumneavoastra nu are drept automat de mostenire asupra bunurilor acestora, decat daca s-au depus acte oficiale sau exista un testament care specifica acest lucru.

Drepturile Socrului Dumneavoastra

Conform legislatiei romane, in absenta unui testament, mostenirea decurgand din succesiune se distribuie conform regulilor de drept comun. Socrul dumneavoastra, fiind copilul legal al parintilor decedati, are dreptul la o parte din mostenire. Mostenirea se imparte intre toti descendentii de ordin primar (in acest caz, copiii legali).

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Impartirea Mostenirii

In cazul in care succesiunea nu a fost realizata imediat dupa deces, aceasta poate fi deschisa oricand ulterior, dar exista riscul de prescriptie achizitiva (uzucapiune) daca trece un interval semnificativ (30 de ani, in conditiile de drept comun in Romania).

Pentru a proceda legal, este recomandat ca toate partile implicate sa depuna o cerere de deschidere a succesiunii la notarul public. In aceasta procedura, se vor inainta toate documentele necesare, inclusiv certificatele de deces ale parintilor si certificatul de nastere al socrului dumneavoastra, pentru a stabili clarezii succesorale.

Citeste si:  Cum poti initia un divort si sa gestionezi partajul si custodia copiilor in cazul unei relatii abuzive?

In distribuirea mostenirii, daca cei doi copii rezultati din relatia de concubinaj sunt recunoscuti legal de catre tatal socrului dumneavoastra, acestia vor avea de asemenea dreptul la o parte egala din mostenire. Astfel, bunurile se vor imparti intre toti copiii legali ai decedatilor.

Aspecte Legale Importante

  1. Deschiderea Succesiunii: Este crucial sa se deschida succesiunea cat mai curand pentru a evita complicarea situatiei juridice prin uzucapiune sau prin modificarea drepturilor succesorale din cauze legislative ulterioare.

  2. Notificarea tuturor mostenitorilor: Toti mostenitorii legali trebuie notificati si implicati in procesul de succesiune pentru a stabili justa impartire a bunurilor.

  3. Divizarea Bunurilor: In cadrul succesiunii, bunurile vor fi evaluate si impartite conform cotelor legale, iar in cazul in care nu se ajunge la un acord amiabil, instanta judecatoreasca poate fi sesizata pentru a dispune impartirea bunurilor.

Consultarea unui avocat specializat in dreptul succesoral poate facilita foarte mult acest proces, oferind consiliere juridica adecvata si asigurand ca drepturile tuturor partilor sunt respectate corespunzator.

In concluzie, socrul dumneavoastra are dreptul la o parte din mostenirea parintilor sai. Concubina nu are drept legal la bunuri, cu exceptia existentei unui testament care sa specifice altfel. Procedura de deschidere a succesiunii la notar si consultarea unui avocat sunt pasi esentiali in asigurarea unei impartiri corecte si legale a mostenirii.