Are concubina dreptul la intregul patrimoniu al socrului meu sau si socrul meu are dreptul la o parte din mostenirea parintilor sai?

Intrebare

Buna ziua,

Am nevoie de o clarificare juridica in urmatoarea situatie: socrul meu si-a pierdut ambii parinti, insa nu s-a realizat inca succesiunea asupra bunurilor acestora. Tatal socrului meu a avut o relatie de concubinaj timp de peste 20 de ani, din care au rezultat doi copii. Avand in vedere ca mama socrului meu este decedata de mult timp si acum si tatal sau a decedat, as dori sa stiu daca concubina care a ramas in casa parintilor socrului meu are dreptul la intregul patrimoniu sau daca si socrul meu are dreptul la o parte din mostenirea parintilor sai.

Mentionez ca niciun act de succesiune nu a fost realizat pana in prezent. As aprecia orice informatie legala referitoare la drepturile de mostenire in acest context, mai ales in ceea ce priveste drepturile copiilor din relatia de concubinaj comparativ cu cele ale socrului meu.

Multumesc anticipat pentru ajutor!

Cuvinte cheie: drepturi de mostenire, succesiune, relatii de concubinaj, mostenirea parintilor, copii din relatia de concubinaj, patrimoniu.

Raspuns

Buna ziua,

In contextul intrebarii dumneavoastra juridice referitoare la drepturile de mostenire, este esential sa clarificam cateva aspecte juridice importante legate de succesiunea bunurilor in cazul concubinajului si drepturile mostenitorilor legali.

Drepturile de mostenire in concubinaj

In sistemul juridic romanesc, concubinajul nu este recunoscut ca o forma legala de casatorie. Astfel, o persoana aflata intr-o relatie de concubinaj nu are aceleasi drepturi juridice de mostenire ca un sot/sotie. In cazul specificat de dumneavoastra, concubina care a ramas in casa parintilor socrului dumneavoastra nu are drept de mostenire asupra acestui patrimoniu doar pe baza relatiei de concubinaj.

Drepturile de mostenire ale socrului dumneavoastra

Socrul dumneavoastra, fiind copilul legal al parintilor decedati, are statut de mostenitor rezervatar. In aceasta calitate, el are dreptul legal la o parte din patrimoniul parintilor sai, indiferent de existenta concubinei sau a copiilor din relatia de concubinaj. Succesiunea intre copiii legitimi are prioritate in fata oricaror alte revendicari in lipsa unui testament.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Drepturile copiilor din relatia de concubinaj

Copiii din relatia de concubinaj sunt, conform legii, recunoscuti ca descendenti legali si, prin urmare, au aceleasi drepturi de mostenire ca si copiii legitimi. Acestia vor fi inclusi la masa succesorala si vor imparti patrimoniul defunctului tata impreuna cu socrul dumneavoastra.

Distributia bunurilor in absenta succesiunii

In lipsa unui act de succesiune intocmit pana in prezent, succesiunea legala prevede ca patrimoniul defunctului se imparte intre mostenitori conform regulilor Codului Civil. In acest caz, copiii defunctului au drepturi egale la mostenire. Astfel, socrul dumneavoastra va imparti patrimoniul pe care tatal sau l-a lasat cu copiii nascuti din relatia de concubinaj.

Citeste si:  Exista vreo solutie legala pentru vanzarea sau donarea unei case inainte de finalizarea succesiunii?

Pasi pentru realizarea succesiunii

Primul pas in acest proces este deschiderea procedurii de succesiune la notar. Socrul dumneavoastra va trebui sa contacteze un notar public pentru a initia aceasta procedura si pentru a include toti mostenitorii legali in masa succesorala. Este esentiala prezentarea tuturor documentelor relevante, inclusiv certificatele de nastere ale mostenitorilor si certificatul de deces al parintilor.

Dupa identificarea tuturor mostenitorilor, notarul va intocmi si autentifica certificatul de mostenitor, document ce va stabili oficial drepturile fiecarui mostenitor asupra patrimoniului ramas. Notarul va evalua si inventaria bunurile, va stabili cotele-parti ale fiecarui mostenitor si va intocmi actele necesare pentru divizarea patrimoniului.

Drepturile concubinei

Desi concubina nu are drepturi de mostenire legale asupra patrimoniului, ar putea revendica drepturi asupra unor bunuri comune dobandite impreuna cu defunctul in timpul relatiei de concubinaj. Aceste drepturi ar trebui sa fie clarificate separat si, daca este cazul, stabilite prin intermediul unui proces civil distinct.

In concluzie, socrul dumneavoastra are drepturi legale de mostenire din patrimoniul parintilor sai alaturi de copiii din relatia de concubinaj a tatalui sau, iar procedura de succesiune trebuie realizata in vederea stabilirii si impartirii legale a mostenirii. Consultarea unui notar public pentru initierea succesiunii este esentiala pentru clarificarea si solutionarea acestei situatii.

Cuvinte cheie: drepturi de mostenire, succesiune, relatii de concubinaj, mostenirea parintilor, copii din relatia de concubinaj, patrimoniu.