Calitatea de afin se mentine daca m-am recasatorit si nu mai am legaturi cu fosta sotie?
Intrebare
Buna ziua,
As dori sa stiu daca calitatea de afin se mentine in contextul in care eu si fosta mea sotie suntem despartiti, iar eu m-am recasatorit de 9 ani. In prezent, ma aflu intr-un litigiu de munca si am un singur martor, care este fostul meu cumnat. Acesta lucreaza la aceeasi firma ca si mine. Ar putea avocatul paratului sa invoce calitatea de afin pentru a contesta marturia acestuia? Mentionez ca nu mai intretin nicio legatura cu fosta mea sotie sau cu rudele ei. Va multumesc pentru raspuns.
Raspuns
Buna ziua,
Una dintre intrebarile frecvente care apar in contexte juridice complexe este legata de mentinerea calitatii de afin dupa desfacerea unei casatorii. Clarificarea acestor aspecte este esentiala atat pentru intelegerea relatiilor juridice, cat si pentru strategia de aparare in litigii.
Pentru a raspunde la intrebarea dvs. privind calitatea de afin si eventualele implicatii in contextul unui litigiu de munca, trebuie sa intelegem ce presupune statutul de afin in legislatia romaneasca. Conform Codului Civil al Romaniei, afinii sunt rudele sotului unei persoane. Aceasta poate include socrii, cumnatii si alte rude prin alianta.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Este important de mentionat ca statutul de afin rezulta direct din casatorie si se mentine pe tot parcursul acesteia. Cu toate acestea, un aspect esential este ce se intampla cu aceasta calitate dupa desfacerea casatoriei prin divort. Conform legislatiei actuale, calitatea de afin nu dispare automat in momentul divortului. Legal, fostul sot al unei persoane continua sa fie considerat afin al rudelor fostului partener, chiar si dupa desfacerea casatoriei.
In cazul prezentat, dvs. si fosta dvs. sotie sunteti divortati, iar dvs. v-ati recasatorit de 9 ani. Cu toate acestea, fostul dvs. cumnat, in virtutea legii, continua sa fie considerat afin. Prin urmare, aceasta relatie de afin trebuie sa fie luata in calcul.
Aflandu-va intr-un litigiu de munca, in care contestati anumite aspecte si aveti nevoie de marturii pentru a va sustine cauza, este important sa determinati daca avocatul partii adverse ar putea exploata aceasta relatie de afin pentru a contesta marturia fostului dvs. cumnat. In dreptul roman, exista anumite restrictii privind marturiile afinilor, deoarece relatiile de rudenie sau familia pot influenta obiectivitatea si credibilitatea declaratiilor.
Totusi, in contextul in care ati mentionat ca nu mai intretineti nicio legatura cu fosta sotie sau cu rudele acesteia, si avand in vedere perioada lunga de timp (9 ani) de cand sunteti recasatorit, argumentul avocatului partii adverse ar putea pierde din greutate. Este posibil ca instanta sa considere ca, desi relatia de afin persista din punct de vedere legal, ea nu are o influenta practica sau personala asupra obiectivitatii marturiei fostului dvs. cumnat.
Va sfatuim sa discutati aceste aspecte cu avocatul dvs., pentru a elabora o strategie juridica adecvata. Acesta poate argumenta in fata instantei ca, din cauza circumsantelor specifice â lipsa legaturilor cu fosta sotie si timpul indelungat de la recasatorire â marturia fostului cumnat nu este, in fapt, influentata de relatia nominal existenta de afin.
De asemenea, este util sa pregatiti o declaratie formala prin care martorul sa ateste lipsa oricarei influente sau interese personale in litigiul dvs., fapt care poate intari credibilitatea marturiei sale. Astfel, chiar daca avocatul partii adverse va invoca statutul de afin, dvs. aveti posibilitatea de a prezenta dovezi puternice care sa respinga aceasta contestare.