Cum imi pot exercita drepturile parintesti pentru a-mi vedea copilul?
Intrebare
Buna ziua,
As avea nevoie de o informatie juridica, daca se poate. Sunt divortat de 10 ani si copilul nostru locuieste cu mama lui. Din pacate, nu mi se permite sa il vad. Copilul poarta numele meu si sunt trecut in certificatul de nastere. Ce pot face pentru a obtine dreptul de a-mi vedea copilul si care sunt pasii legali pe care trebuie sa-i urmez? Exista vreo modalitate prin care pot sa imi exercit drepturile parintesti, avand in vedere ca situatia aceasta dureaza de multi ani?
Multumesc anticipat pentru ajutor!
Raspuns
Buna ziua,
Problema intampinata este una delicata si deosebit de importanta atat pentru dvs. cat si pentru copilul dvs. In conformitate cu legislatia din Romania, ambii parinti au dreptul de a mentine o relatie consistenta cu copilul, chiar si dupa divort.
In primul rand, este crucial sa intelegeti ca dreptul de a petrece timp cu copilul dvs. este protejat prin lege. Conform Codului Civil din Romania, ambii parinti au drepturi egale in ceea ce priveste cresterea si educatia copiilor lor, indiferent de statutul lor marital.
Pentru a obtine dreptul de a va vedea copilul, trebuie sa urmati un proces legal clar stabilit de autoritatile judiciare din Romania. Iata care sunt pasii specifici pe care trebuie sa-i urmati:
-
Consultarea unui avocat specializat in dreptul familiei: Primul pas este sa cautati consultanta juridica din partea unui avocat specializat in dreptul familiei. Acesta va va putea ghida prin procesul legal si va va ajuta sa intocmiti documentele necesare.
-
Depunerea unei cereri in instanta: Va trebui sa depuneti o cerere la judecatoria competenta din locul de resedinta al copilului. Cererea va detalia dorinta dvs. de a stabili un program de vizitare si va argumenta motivele pentru care este in interesul superior al copilului sa mentina o relatie cu dvs.
-
Medierea: In unele cazuri, instanta poate solicita parcurgerea unei intalniri de mediere pentru a incerca solutionarea conflictului pe cale amiabila. Medierea este un proces voluntar si confidential in care un mediator tert neutru va ajuta partile sa ajunga la un acord.
-
Sedintele de judecata: Daca medierea nu da rezultate, cererea dvs. va fi evaluata in cadrul unor sedinte de judecata. In aceste sedinte, fiecare parte va trebui sa prezinte dovezi si argumente in sprijinul pozitiei sale.
-
Decizia instantei: In urma evaluarii tuturor dovezilor si argumentelor prezentate, instanta va emite o hotarare judecatoreasca ce va stabili un program de vizitare. Instanta poate sa dispuna si alte masuri necesare pentru a proteja interesul superior al copilului.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Pe langa aceste pasi legali, este esential sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:
-
Documente necesare: Asigurati-va ca aveti toate documentele necesare la dosar, inclusiv certificatul de nastere al copilului, actul de divort si orice alt document relevant.
-
Interesul superior al copilului: In orice decizie legata de vizitarea copilului, instanta va lua in considerare doar interesul superior al copilului. Este important sa demonstrati ca relatia cu dvs. este benefica pentru bunastarea fizica si emotionala a copilului.
-
Posibilitatea consultarii copilului: Daca copilul dvs. este suficient de mare, instanta poate decide sa-l consulte pentru a-i asculta opinia referitoare la programul de vizitare. Opiniile copilului pot influenta hotararea judecatoreasca.
In concluzie, prin urmarea acestor pasi legali si cu sprijinul unui avocat specializat, aveti posibilitatea de a obtine un program de vizitare stabilit de instanta, astfel incat sa va exercitati drepturile parintesti si sa mentineti o relatie consistenta cu copilul dvs. Este extrem de important sa actionati cat mai curand posibil pentru a rezolva aceasta situatie, avand in vedere ca drepturile parintesti sunt esentiale atat pentru dvs. cat si pentru copil.