Care sunt drepturile legale ale unei persoane in cazul acuzatiilor de defaimare pe Facebook?

Intrebare

Buna seara,

Va adresez o intrebare legata de o situatie recenta si as dori cateva clarificari legale. Recent, sotia mea a fost chemata la un interviu de angajare unde, alaturi de alte trei femei, a lucrat o zi intreaga. La sfarsitul zilei, toate au fost informate ca nu corespund cerintelor postului. Mentionez ca sotia mea nu a semnat niciun contract de munca. A doua zi, am mers personal la sediul firmei si patronul i-a platit sotiei mea suma corespunzatoare pentru munca desfasurata. Intentionand sa avertizeze si pe altii, sotia mea a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj referitor la incident, fara a folosi expresii jignitoare.

In postarile de pe Facebook, am facut un comentariu in care am folosit un termen jignitor la adresa patronului. Dupa acest episod, sotia mea a fost chemata la politie, unde i s-a spus ca trebuie sa stearga postarea, altfel eu as putea fi dat in judecata pentru defaimare.

Va rog sa imi spuneti care sunt drepturile sotiei mele in aceasta situatie si ce riscuri legale exista pentru mine in cazul in care patronul decide sa demareze un proces de defaimare pe baza comentariului meu. De asemenea, ce pasi ar trebui sa urmam pentru a ne proteja drepturile si imaginea in aceasta situatie?

Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra!

Raspuns

Dragi cititori,

In ultima vreme, navigarea contextelor legale si a postarilor pe retelele sociale a devenit o preocupare importanta pentru multi dintre noi. In situatia prezentata, se pune problema drepturilor legale intr-o situatie de angajare urmata de postari pe Facebook si eventualele riscuri legale legate de defaimare.

Drepturile angajatului intr-o zi de proba fara contract de munca

Conform legislatiei muncii din Romania, pentru orice munca prestata trebuie sa existe un contract individual de munca valabil semnat. Fara un contract, angajatorul incalca legea. In cazul sotiei dumneavoastra, chiar daca nu a semnat un contract, faptul ca a fost platita pentru munca sa reflecta o forma de angajare informala. Drepturile sotiei includ, fara a se limita la, primirea unei remuneratii corecte pentru munca prestata, precum si conditii de munca adecvate.

Pasi de urmat in cazul desfasurarii unei activitati de munca fara contract

Daca intampinati o situatie similara, este recomandat sa adresati o plangere catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). Astfel de masuri pot asigura respectarea drepturilor angajatilor si evitarea unor situatii similare pe viitor.

Postari pe retelele sociale si riscurile legale

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

In cazul in care sotia dumneavoastra a publicat pe Facebook un mesaj referitor la incident, fara a folosi expresii jignitoare, aceasta se bucura de dreptul la libertatea de exprimare. Totusi, exista o limita intre exprimarea opiniei personale si defaimare.

Citeste si:  Este valabila cartea de munca daca nu s-au platit contributiile la stat in cazul vanzarii firmei?

Comentariul dumneavoastra la postarea sotiei, din care reiese folosirea unui termen jignitor, poate fi interpretat ca defaimare. Defaimarea este definita, conform legislatiei romane, ca fiind o comunicare catre o terta persoana a unor informatii false referitoare la o persoana, care ar putea sa ii lezeze demnitatea sau reputatia.

Riscurile legale ale defaimarii

Patronul poate decide sa initieze un proces de defaimare pe baza comentariului dumneavoastra. Conform Codului Penal din Romania, defaimarea poate atrage dupa sine raspunderea civila sau penala.

Pasi de urmat pentru protectia drepturilor si imaginii

  1. Consultarea unui avocat: Este recomandat sa consultati un avocat specializat in dreptul muncii si in legislatia referitoare la defaimare. Acesta va poate oferi o opinie calificata si va poate ghida prin intregul proces.

  2. Stergerea postarilor ofensive: Daca politia v-a recomandat sa stergeti postarea, ar fi indicat sa urmati acest sfat pentru a minimiza riscurile legale.

  3. Documentarea comunicarilor: Pastrati toate documentele si comunicarile relevante (email-uri, mesaje) care ar putea servi drept dovezi intr-un eventual proces.

  4. Plangere la autoritati: Daca considerati ca ati fost tratati incorect, atat din perspectiva angajarii, cat si a presiunilor de a sterge postari, puteti face o plangere catre autoritatile competente, cum ar fi ITM sau chiar politia.

  5. Evaluarea situatiei: Discutati cu avocatul despre modul in care pot fi prezentate faptele in apararea dumneavoastra, astfel incat sa demonstrati ca nu ati avut intentia de a defaima, ci doar de a impartasi o experienta personala.

Folosirea retelelor sociale pentru a impartasi experiente poate fi un instrument eficient pentru a informa si proteja alti angajati, insa trebuie sa fim constienti de limitele legale ale exprimarii. Este esential sa tratam astfel de situatii cu grija si sa ne protejam drepturile prin masuri legale adecvate.

Sper ca aceste sfaturi v-au fost de ajutor si va doresc succes in demersurile dumneavoastra.