Este suma de bani considerata bun comun in cadrul procesului de succesiune daca a fost depusa in contul sotiei?

Intrebare

Comentariu pentru o problema de succesiune

Am o intrebare legata de succesiune. In anul 2021, sotia mea a decedat pe 25 iulie. Cu ceva timp in urma, am vandut un apartament pe care l-am mostenit. In loc ca suma de bani rezultata din vanzarea apartamentului sa fie transferata in contul meu, aceasta a fost depusa in contul sotiei mele. Vreau sa stiu daca aceasta suma de bani este considerata bun comun in cadrul procesului de succesiune. Va multumesc anticipat pentru ajutor!

Raspuns

Este de inteles ca treci printr-o perioada dificila si ca ai nevoie de clarificari cu privire la situatia juridica legata de succesiunea sotiei tale si de statutul sumei de bani rezultate din vanzarea apartamentului. Pentru a raspunde cat mai clar si detaliat la intrebarea ta, vom aborda aspectele legale ale succesiunii si regimul bunurilor comune.

Succesiunea si bunurile comune

Intr-o casnicie, bunurile achizitionate in timpul casatoriei sunt, de regula, considerate bunuri comune ale sotilor, cu exceptia cazurilor in care se poate dovedi altfel. In acest context, trebuie analizate mai multe aspecte pentru a determina daca suma de bani rezultata din vanzarea apartamentului si depusa in contul sotiei tale este un bun comun sau un bun personal.

Bunurile comune in regimul comunitatii legale

Potrivit legislatiei romanesti, daca regimul matrimonial aplicabil este cel al comunitatii legale (regimul de drept comun in lipsa unui contract prenuptial diferit), toate bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune, indiferent de care dintre soti a realizat achizitia sau sub ce forma au fost dobandite. Totusi, exista si exceptii, cum ar fi bunurile mostenite sau donate, care sunt considerate bunuri proprii ale fiecarui sot.

Caracterul personal al bunurilor mostenite

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Apartamentul pe care l-ai vandut a fost mostenit de tine, ceea ce inseamna ca, in mod normal, aceste bunuri sunt considerate ca fiind proprietate personala. In consecinta, suma obtinuta din vanzarea unui astfel de apartament ar trebui sa fie, teoretic, tot un bun personal al tau, chiar daca a fost depusa in contul sotiei tale.

Cont bancar si detinerea comuna

Depunerea sumei de bani rezultate din vanzarea apartamentului in contul bancar al sotiei tale poate complica lucrurile. In functie de modul in care sunt gestionate conturile bancare si de conventiile existente intre soti sau stipulate intr-un contract prenuptial, ar putea aparea interpretari diferite. Este posibil ca autoritatile sa considere ca, odata intrata in contul sotiei tale, suma a devenit un bun comun.

Procedura de succesiune

Citeste si:  Cum pot adopta fratiorul copilului meu dupa divort si obtinerea noului atestat de adoptator?

In cadrul procesului de succesiune, trebuie inventariate toate bunurile care fac parte din masa succesorala a defunctei. Deoarece contul bancar in care a fost depusa suma era pe numele sotiei tale, aceasta va fi inclusa automat in masa succesorala si se va imparti conform prevederilor legii succesorale. Totusi, in aceasta etapa poti argumenta ca suma din cont iti apartine, fiind rezultatul vanzarii unui bun propriu.

Demersuri recomandate

Pentru a clarifica statutul sumei de bani si pentru a o exclude din masa succesorala a sotiei tale, ar fi bine sa prezinti documentele care dovedesc provenienta banilor si natura lor de bun personal. Contacteaza un avocat specializat in drept succesoral pentru a evalua situatia specifica si pentru a te consilia cu privire la pasii necesari pentru a sustine aceasta argumentatie in cadrul procesului de succesiune.

Detaliile legale si contextuale specifice cazului tau sunt esentiale pentru a inainta corect si eficient. Un avocat te poate ajuta sa prezinti corect dovezile necesare, sa interpretezi legislatia aplicabila si sa te ghideze prin procedurile judiciare si notariale pentru a obtine un rezultat favorabil.

Iti dorim mult succes in demersurile tale si speram ca aceste informatii ti-au fost de folos!