Care sunt reglementarile privind distanta minima de constructie fata de liniile electrice de inalta tensiune LEA 20 kV?

Intrebare

Titlu: Constructii in proximitatea liniilor electrice aeriene LEA 20 kV – Reglementari si distante de siguranta

Comentariu: Salut! Am un teren pe care intentionez sa construiesc o cladire rezidentiala, dar acesta este traversat de o linie de curent electric LEA 20 kV. As dori sa stiu care sunt reglementarile privind distanta minima de constructie fata de aceste linii electrice de inalta tensiune? Ce norme de siguranta trebuie sa respect pentru a evita riscurile si a fi in conformitate cu legislatia in vigoare? Multumesc!

constructii #liniiElectrice #siguranta #distanteMinime #reglementariLegale #2024

Raspuns

Constructii in proximitatea liniilor electrice aeriene LEA 20 kV – Reglementari si distante de siguranta

Salut! Daca te gandesti sa construiesti o cladire rezidentiala pe un teren traversat de o linie electrica aeriana LEA 20 kV, este esential sa intelegi reglementarile si distantele minime de siguranta pe care trebuie sa le respecti pentru a evita riscurile si a te conforma legislatiei in vigoare.

Reglementari de baza pentru constructii langa linii electrice LEA 20 kV

  1. Normele de Siguranta Electrica (NSE)
    In Romania, aceste norme sunt stabilite de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Aceste reglementari sunt destinate sa protejeze atat proprietarii de terenuri, cat si publicul larg de eventualele riscuri asociate cu liniile electrice de inalta tensiune.

  2. Distante Minime de Siguranta
    Conform legislatiei actuale, distantele minime de siguranta pentru constructii in apropierea liniilor electrice aeriene LEA 20 kV sunt specificate pentru a preveni accidentele si a asigura o functionare corespunzatoare a infrastructurii electrice. Distantele sunt impartite astfel:

    • Inaltimea libera minima: 7 metri de la nivelul solului pana la conductoare.
    • Distanta orizontala minima de siguranta intre cladire si cea mai apropiata parte a liniei electrice: 10 metri.
  3. Zona de Protectie si Siguranta
    Orice constructie in proximitatea liniilor electrice LEA 20 kV trebuie sa respecte zona de protectie si siguranta legal definita. Zona de protectie se extinde pe o latime de 10 metri de fiecare parte a conductoarelor. In aceasta zona, lucrarile de constructie sau alte activitati similare sunt restrictionate sau supuse unor reglementari stricte.

Norme de Siguranta Aditionale

  1. Materiale de Constructii Rezistente
    In cazul in care constructia este autorizata, trebuie sa folosesti materiale de constructie care au proprietati ignifuge si nu conduc electricitatea. Aceste masuri ajuta la prevenirea eventualelor accidente in cazul unui scurtcircuit sau a altei defectiuni tehnice.

  2. Evitarea Zonelor cu Vegetatie
    Vegetatia poate constitui un risc major de incendiu daca se afla in apropierea liniilor electrice. Asigura-te ca terenul pe care construiesti este defrisat corespunzator pentru a evita astfel de riscuri.

  3. Permise si Avize Necesare
    Inainte de a incepe orice lucrare de constructie, este obligatoriu sa obtii toate permisele si avizele necesare de la autoritatile locale si de la furnizorul de energie electrica. Aceasta include avizul de amplasament, care verifica daca planurile tale respecta toate distantele si norme de siguranta impuse.

  4. Marcajul si Semnalizarea
    Este recomandat sa instalezi marcaje si semnalizari corespunzatoare care sa avertizeze asupra prezentei liniei electrice. Acestea sunt esentiale pentru muncitorii de pe santier si pentru locuitorii cladirii dupa finalizarea constructiei.

Citeste si:  Care este legislatia privind dublarea alocatiei pentru copiii cu grad de handicap 1?

Beneficii ale Respectarii Reglementarilor

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Respectarea acestor reglementari nu doar ca iti asigura conformitatea legala, dar si previne riscurile majore cum ar fi electrocutarile, incendiile si alte tipuri de accidente. Siguranta trebuie sa fie prioritatea numarul unu in orice proiect de constructie, iar respectarea acestor norme te ajuta sa protejezi atat viata umana, cat si integritatea cladirii.

Sper ca aceste informatii sa te ajute in planificarea si realizarea proiectului tau de constructie. Asigura-te ca te documentezi suplimentar si consulti experti inainte de a face orice pas important. Mult succes!