Ce pasi trebuie sa urmez pentru a inscrie tatal biologic in certificatul de nastere al copilului meu conform legislatiei d?

Intrebare

Buna ziua,

Am nevoie de clarificari legale privind inscrierea tatalui biologic in certificatul de nastere al copilului meu. In prezent, sunt casatorita, dar nu pot trece numele tatalui adevarat in certificat. Ce pasi trebuie sa urmez pentru a rezolva aceasta situatie in conformitate cu legislatia actuala d? Este necesara o actiune in instanta?

Va multumesc pentru ajutor.

Raspuns

Buna ziua,

Daca sunteti casatorita si doriti sa inscrieti pe tatal biologic al copilului dvs. in certificatul de nastere, in prezent legislatia din Romania d prevede anumite proceduri si conditii legale care trebuie respectate pentru a rezolva aceasta situatie.

Contextul Legal al Paternitatii

Conform Codului Civil din Romania, exista prezumtia de paternitate, ceea ce inseamna ca sotul mamei este considerat de drept tatal copilului nascut in timpul casatoriei. Totusi, aceasta prezumtie poate fi contestata in anumite circumstante.

Pasii Urmati pentru Contestarea Prezumtiei de Paternitate

  1. Actiunea in Instanta pentru Contestarea Paternitatii
    Va trebui sa initiati o actiune in instanta pentru contestarea paternitatii sotului. Aceasta este necesara pentru a anula prezumtia legala ca actualul sot este tatal copilului. Instanta competenta este judecatoria de domiciliu.

  2. Depunerea Dovezilor
    In cadrul procesului, va trebui sa furnizati dovezi care sa sustina ca actualul sot nu este tatal biologic al copilului. Testele ADN sunt dovezi esentiale si decisive in astfel de cazuri, fiind necesar sa obtineti si sa prezentati rezultatele unui test ADN care sa demonstreze paternitatea biologica.

  3. Decizia Instantei
    Instanta va emite o hotarare prin care va stabili daca paternitatea sotului este anulata sau nu. Odata ce instanta decide anularea paternitatii sotului, acest lucru va fi prevazut in sentinta judecatoreasca.

Recunoasterea Paternitatii de catre Tatal Biologic

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Dupa finalizarea procesului de contestare si obtinerea hotararii judecatoresti, urmatorul pas este ca tatal biologic sa-si recunoasca oficial paternitatea.

  1. Declaratie Notariala
    Tatal biologic trebuie sa faca o declaratie notariala prin care sa recunoasca paternitatea copilului. Aceasta declaratie va trebui sa fie autentificata de un notar public.

  2. Inregistrarea la Oficiul Starii Civile
    Cu hotararea judecatoreasca si declaratia notariala, trebuie sa va adresati Oficiului Starii Civile pentru a actualiza certificatul de nastere al copilului. Din momentul inregistrarii, tatal biologic va fi trecut in certificatul de nastere.

Necesitatea Asistentei Legale

Datorita complexitatii si importantei juridice a acestor demersuri, este recomandat sa apelati la un avocat specializat in dreptul familiei. Un avocat va poate ghida si asista pe intregul parcurs al procesului, asigurandu-se ca toate procedurile legale sunt urmate corect si eficient.

Pentru a facilita intregul proces, documentati si pastrati toate dovezile si actele relevante si asigurati-va ca respectati termenele legale stabilite pentru initierea actiunii in instanta. In 2024, legislatia poate impune termene precise care trebuie respectate pentru contestarea paternitatii si recunoasterea paternitatii biologice.

Citeste si:  Cum pot verifica datoriile matusii mele decedate si revendica bunurile ei?

Cu un sprijin juridic profesionist si respectarea procedurilor legale, puteti clarifica si rezolva situatia intr-un mod conform cu legislatia in vigoare.