Poate copilul sa poarte numele mamei si sa aiba rubrica “tata” lasata goala in procesul de tagada a paternitatii?
Intrebare
Buna seara, am o intrebare legata de un proces juridic in care sunt implicata. Sunt in mijlocul unui proces de tagada a paternitatii, unde sunt implicati fostul meu sot si tatal biologic al copilului meu. Copilul s-a nascut inainte ca hotararea de divort sa devina definitiva, iar in prezent poarta numele de familie al fostului meu sot. In cadrul acestui proces, s-a formulat cererea ca copilul sa poarte numele tatalui biologic; cu toate acestea, tatal biologic nu este de acord ca copilul sa-i poarte numele.
Intrebarea mea este urmatoarea: poate avocatul meu sa reformuleze cererea astfel incat copilul sa poarte numele meu de familie, iar la rubrica “tata” sa fie trecuta o linie (-)? As dori sa stiu daca acest lucru este posibil din punct de vedere legal si care ar fi procedurile necesare pentru a face aceasta modificare.
Multumesc anticipat pentru sfat si orice indicatii in acest sens!
Raspuns
Buna seara! In situatia juridica complexa in care va aflati, legata de procesul de tagada a paternitatii, sunt mai multe aspecte legale si procedurale de clarificat. Haideti sa exploram pasii necesari si posibilitatile legale pentru a aborda cererea de schimbare a numelui de familie al copilului.
Aspecte Legale privind Tagada Paternitatii si Schimbarea Numelui de Familie
Conform legislatiei romanesti, procesul de tagada a paternitatii este reglementat de Codul Civil, care ofera cadrul prin care se poate contesta paternitatea unui copil nascut in timpul casatoriei sau inainte ca hotararea de divort sa devina definitiva. In acest context, fostul sot este considerat tatal legal al copilului, chiar daca acesta nu este tatal biologic.
Procedura de Tagada a Paternitatii
- Introducerea Actiunii de Tagada a Paternitatii: Pentru a contesta paternitatea, trebuie introdusa o actiune in instanta. Aceasta actiune poate fi initiata fie de catre mama, fie de catre tatal biologic, fie de catre copilul insusi la implinirea varstei majoratului.
- Probele de ADN: In cadrul procesului, se vor solicita probe de ADN pentru a stabili cu exactitate paternitatea copilului.
- Hotararea Instantei: Dupa analizarea probelor, instanta va decide daca paternitatea fostului sot poate fi contestata si anulata.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Modificarea Numelui de Familie al Copilului
Odata ce paternitatea fostului sot a fost contestata si anulata, urmeaza problema numelui de familie al copilului. In situatia descrisa, unde tatal biologic nu doreste ca copilul sa-i poarte numele, exista mai multe optiuni legale:
- Schimbarea Numelui la Solicitarea Mamei: Mama poate solicita instantei schimbarea numelui de familie al copilului pentru a purta numele sau de familie.
- Intabularea la Starea Civila: Dupa obtinerea hotararii judecatoresti care confirma schimbarea paternitatii si aprobarea cererii de schimbare a numelui, aceasta va trebui sa fie inscrisa la structura locala a starii civile.
Procedura de Urmat pentru Cererea Reformulata
- Consultarea cu Avocatul: In primul rand, discutati cu avocatul dvs. pentru a reformula cererea de schimbare a numelui in cadrul procesului de tagada a paternitatii. Avocatul va sti sa incadreze aceasta cerere in cadrul legal aplicabil.
- Depunerea Cererii: Avocatul dvs. va depune cererea reformulata la instanta competenta, solicitand ca numele de familie al copilului sa fie schimbat in numele de fata al mamei.
- Inlocuirea Numelui Tatalui cu Semnul (-): Cererea poate include, de asemenea, solicitarea ca la rubrica “tata” sa fie trecuta o linie (-), avand in vedere ca tatal biologic nu doreste sa fie recunoscut.
Decizia Instantei si Procedurile ulterioare
- Aprobarea Instantei: Daca instanta aproba cererea reformulata, hotararea va include schimbarea numelui de familie al copilului si actualizarea rubricii paternitatii.
- Depunerea Hotararii la Starea Civila: Dupa obtinerea hotararii judecatoresti, aceasta trebuie depusa la structura locala a starii civile, care va actualiza certificatul de nastere al copilului.
Consideratii finale
Este esential sa colaborati indeaproape cu avocatul dvs. pe parcursul acestui proces pentru a asigura respectarea tuturor procedurilor legale si pentru a va proteja drepturile si interesele in acest proces complicat. Adaptarea cererii la situatia specifica a cazului dvs. permite instantei sa ofere o solutie care sa corespunda cel mai bine intereselor copilului.
Va dorim succes in acest demers si speram ca informatiile furnizate v-au fost de ajutor. Multumim pentru intrebarea adresata si nu ezitati sa solicitati asistenta juridica pe parcursul acestui proces.