Cine acopera cheltuielile de judecata in cazul unui accident rutier: persoana vinovata sau compania de asigurari?

Intrebare

Buna ziua!

In urma cu aproximativ o luna, am fost implicat intr-un accident rutier in care am fost considerat vinovat. Persoana vatamata nu purta centura de siguranta si, in urma coliziunii, a suferit un hematom, dar nu a necesitat spitalizare, fiind investigata doar timp de o ora. Victima mi-a cerut despagubiri pentru a nu depune plangere, suma solicitata fiind echivalenta cu o saptamana de munca si costurile pentru inchirierea unei masini pentru inca doua saptamani.

Am reusit sa ii ofer mai mult de jumatate din suma ceruta, insa ulterior i-am explicat ca nu mai am disponibilitati financiare pentru a acoperi restul. In consecinta, victima m-a anuntat ca va depune plangere pentru a-si recupera banii.

As dori sa stiu, in cazul in care va avea loc un proces, cine va fi responsabil pentru acoperirea cheltuielilor de judecata si a sumelor aferente: eu personal sau compania mea de asigurari, avand in vedere ca am o polita de asigurare valabila?

Va multumesc!

Raspuns

Implicarea intr-un accident rutier in care esti considerat vinovat poate aduce cu sine numeroase intrebari si incertitudini, mai ales cand este vorba de responsabilitatea financiara si legala. Din pacate, astfel de situatii nu sunt rare si este esential sa intelegi cum functioneaza legea si politele de asigurari in astfel de cazuri.

In primul rand, este important de mentionat ca polita de asigurare auto obligatorie (RCA) acopera daunele materiale si leziunile corporale suferite de terte parti in urma unui accident rutier in care esti vinovat. Scopul acestui tip de asigurare este de a proteja financiar atat victima cat si pe cel vinovat, acoperind costurile asociate cu accidentul respectiv. Astfel, in teorie, toate cheltuielile medicale si de reparatie necesare ar trebui sa fie acoperite de asiguratorul tau.

In situatia descrisa, in care victima nu purta centura de siguranta si a suferit doar un hematom, despagubirile solicitate pot varia. Totusi, chiar daca victima nu era complet in regula din punct de vedere legal (lipsa centurii de siguranta), acest aspect nu anuleaza in totalitate culpa ta in accident. Polita RCA ar trebui sa acopere cererile rezonabile de despagubire formulate de victima.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Insa, daca victima decide sa depuna plangere si cazul ajunge in instanta, exista cateva aspecte importante de luat in considerare:

  1. Acoperirea Cheltuielilor de Judecata: In mod normal, daca esti gasit vinovat in instanta, compania ta de asigurari va prelua responsabilitatea de a acoperi cheltuielile necesare in limita politei RCA. Aceasta include si sumele aferente daunelor morale sau materiale stabilite de instanta. De asemenea, multe polite RCA includ si acoperirea costurilor de aparare in instanta, ceea ce inseamna ca asiguratorul tau ar putea prelua si cheltuielile legate de serviciile unui avocat.

  2. Contributia Personala: In cazul in care suma despagubirilor solicitate de victima accidentului depaseste limita maxima prevazuta de polita ta RCA, ai putea fi responsabil personal pentru diferenta. Totusi, aceste limite sunt de obicei destul de mari si este putin probabil ca o situatie obisnuita sa le depaseasca.

  3. Procesoare si Negociere: Este recomandat sa discuti cu asiguratorul tau imediat ce victima iti solicita despagubiri. Majoritatea companiilor de asigurari prefera sa negocieze si sa solutioneze astfel de cereri in afara instantei, economisind astfel timp si bani pentru toate partile implicate.

  4. Documentarea Accidentului: Pentru a fi pregatit intr-o eventuala desfasurare a unui proces, asigura-te ca pastrezi toate documentele legate de accident, inclusiv rapoartele politiei, dovezi fotografice si testimoniale. Acestea pot fi esentiale in apararea ta si in clarificarea tuturor circumstantelor accidentului.

  5. Rolul Avocatului: In cazul in care situatia ia o turnura nefavorabila si victima decide totusi sa te actioneze in instanta, consultarea unui avocat specializat in accidente rutiere poate fi de mare ajutor. Avocatul tau te poate ajuta sa navighezi prin procesul legal si sa te asiguri ca drepturile tale sunt protejate.

Citeste si:  Care ar putea fi pedepsele si consecintele legale pentru conducere fara permis?

In final, desi situatia pare complicata si stresanta, este esential sa iti cunosti drepturile si obligatiile pe care le ai in astfel de cazuri. Colaboratia stransa cu asiguratorul tau si respectarea procedurilor legale te pot ajuta sa rezolvi problema intr-un mod cat mai favorabil pentru tine.

Iti dorim succes si speram sa reusesti sa clarifici aceasta situatie cat mai curand!