Este normal sa imi trimita mie factura si sa ma puna sa duc plangerea la politie pentru ca ei sa primeasca situatia?

Intrebare

Buna seara,

Ma numesc Andrei. Pe data de 17 noiembrie 2015, am fost lovit de o masina pe trecerea de pietoni si am suferit o fractura de bazin. Am fost internat timp de 8 zile, iar acum am primit o factura de spitalizare. Spitalul nici macar nu a consultat politia pentru a verifica daca am depus o plangere.

Este normal sa imi trimita mie factura si sa ma puna sa duc plangerea la politie pentru ca ei sa primeasca situatia? Mentionez ca am depus deja o plangere in care solicit sa fiu constituit parte civila in acest caz, deoarece soferul care m-a lovit nu are nici o intentie sa plateasca despagubiri.

Va multumesc pentru atentia acordata si astept un raspuns cu privire la legalitatea acestei proceduri.

Va multumesc!

Raspuns

In situatia descrisa de Andrei, intrebarea legata de responsabilitatea achitarii facturii de spitalizare si procedura corecta de urmat in astfel de cazuri este una importanta si are mai multe aspecte legale care trebuie clarificate. Asadar, raspunsul la intrebarea “Este normal sa imi trimita mie factura si sa ma puna sa duc plangerea la politie pentru ca ei sa primeasca situatia?” poate fi structurat astfel:

Responsabilitatea de a achita factura de spitalizare

In cazul unui accident rutier in care un pieton este lovit pe trecerea de pietoni si sufera vatamari corporale, responsabilitatea pentru acoperirea costurilor medicale, inclusiv factura de spitalizare, revine, in general, persoanei vinovate de producerea accidentului. In aceasta situatie, soferul vehiculului implicat in accident este cel care ar trebui sa fie responsabil, iar asiguratorul acestuia ar trebui sa acopere cheltuielile.

Verificarea plangerii la politie

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Spitalul poate proceda la facturarea pacientului pentru serviciile medicale prestate, dar in acelasi timp, ar trebui sa colaboreze cu autoritatile si asiguratorii pentru a se asigura ca cheltuielile sunt acoperite de persoana vinovata sau de asigurarea acesteia. Este util si necesar ca spitalul sa verifice cu politia daca a fost depusa o plangere si daca a fost constituita o parte civila in proces.

Procedura corecta care trebuie urmata

Din punct de vedere legal, este corect ca Andrei sa primeasca asistenta din partea spitalului pentru a facilita efectuarea demersurilor necesare in relatia cu politia si asiguratorul soferului vinovat. Totusi, este posibil ca spitalul sa emita factura initiala pe numele pacientului, cu scopul de a evita eventualele neplati. In acest caz, Andrei trebuie sa:

  1. Confirmarea existentei plangerii: Andrei ar trebui sa contacteze politia pentru a confirma ca plangerea depusa este inregistrata si ca ancheta in curs include constituirea sa ca parte civila.

  2. Informarea spitalului: Andrei ar trebui sa furnizeze spitalului informatii despre plangerea depusa si sa solicite ca spitalul sa colaboreze direct cu politia si asiguratorul soferului pentru recuperarea costurilor medicale.

  3. Contactarea asiguratorului: Andrei trebuie sa contacteze asiguratorul soferului vinovat si sa solicite deschiderea unui dosar de dauna pentru acoperirea costurilor medicale. Este important ca Andrei sa furnizeze toate documentele necesare, inclusiv factura de spitalizare si dovezi ale accidentului, pentru a sprijini dosarul de despagubire.

  4. Asistenta juridica: Daca procesul se complica sau nu sunt obtinute raspunsuri satisfacatoare, Andrei poate apela la asistenta juridica pentru a se asigura ca drepturile sale sunt protejate si ca obtine despagubirile corespunzatoare.

Citeste si:  Exista sanse ca aceasta situatie legala delicata sa fie clarificata printr-un apel facut la o curte de apel?

In concluzie, chiar daca spitalul poate emite factura initiala pe numele pacientului, Andrei ar trebui sa beneficieze de sprijin pentru a transfera responsabilitatea acestor costuri catre persoana vinovata de producerea accidentului si asiguratorul acesteia. Procedurile legale si colaborarea intre spital, politie si asiguratori sunt esentiale pentru a asigura ca pacientul nu suporta in mod injust cheltuielile medicale rezultate din accident.