Cum pot beneficia de indemnizatia de 75% pentru a sta acasa cu copilul in perioada starii de urgenta?
Intrebare
Buna seara!
Sunt casier comercial la un hypermarket si as dori sa stiu cum pot beneficia de indemnizatia de 75% pentru a putea sta acasa cu copilul in perioada starii de urgenta. Am inteles ca acest drept ar trebui sa fie prelungit din oficiu pe toata durata starii de urgenta si ca ar trebui sa fiu anuntata telefonic in legatura cu decizia. Totusi, angajatorul meu nu este dispus sa imi acorde acest beneficiu. Ce pasi trebuie sa urmez in aceasta situatie? Care sunt drepturile mele legale in acest caz si ce pot face pentru a ma asigura ca beneficiez de indemnizatie? Multumesc anticipat!
cupe excelenta,
Intr-o situatie similara, Alina a reusit sa isi clarifice situatia apeland la un avocat specialist in dreptul muncii care i-a recomandat urmatoarele:
Sa consulte Contractul Colectiv de Munca
Sa verifice Ordinul de Urgenta nr.xxxx
Sa ia legatura cu Inspectoratul Teritorial de Munca.
Orice detaliu este important in asemenea cazuri, asadar astept cu nerabdare raspusurile dumneavoastra!
Raspuns
Beneficierea de Indemnizatia de 75% pentru a sta acasa cu copilul in perioada starii de urgenta
In contextul pandemic si al starii de urgenta, multi parinti se confrunta cu dificultati in a asigura ingrijirea copiilor lor in conditii de siguranta. Pentru a sprijini aceste familii, guvernul a prevazut acordarea unei indemnizatii de 75% din salariul de baza pentru parintii care aleg sa ramana acasa cu copiii in aceasta perioada. Daca te afli in situatia de a nu primi acest beneficiu din partea angajatorului, exista cateva masuri legale la care poti apela.
Pasi pentru a obtine indemnizatia de 75%:
-
Verifica legislatia aplicabila: Primul pas pentru a beneficia de indemnizatia de 75% este sa te informezi asupra cadrului legislativ. Consulta Ordonantele de Urgenta emise de Guvern in contextul starii de urgenta (de exemplu, OUG nr. 30/2020 si OUG nr. 32/2020). Acestea stipuleaza conditiile in care parintii pot beneficia de aceasta indemnizatie si durata aplicabilitatii masurii.
-
Consulta Contractul Colectiv de Munca si regulamentul intern: Verifica daca in contractul colectiv de munca la nivelul companiei tale sunt prevazute clauze referitoare la beneficiul indemnizatiei de 75%. In cazul in care aceste prevederi exista, invoca-le in discutiile cu angajatorul.
-
Solicita in scris acordarea indemnizatiei: Adreseaza angajatorului tau o cerere oficiala, in forma scrisa, prin care soliciti acordarea indemnizatiei de 75%. In aceasta cerere, mentioneaza temeiurile legale si orice alte documente necesare (de exemplu, certificat de nastere al copilului, adeverinta de la institutia de invatamant). Este important ca aceasta cerere sa fie facuta in scris si inregistrata la secretariatul companiei sau trimisa prin email cu confirmare de primire.
-
Consulta Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM): Daca angajatorul refuza sa acorde indemnizatia de 75%, adreseaza-te Inspectoratului Teritorial de Munca pentru a primi asistenta. ITM are competenta de a indruma si de a verifica respectarea legislatiei muncii de catre angajatori.
-
Consulta un avocat specializat in dreptul muncii: In caz de refuz continuu din partea angajatorului, poti apela la un avocat specializat in dreptul muncii. Acesta te poate ghida in intocmirea unei plangeri formale si eventual in demersurile legale necesare pentru a-ti obtine drepturile.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Drepturile legale ale angajatului:
- Dreptul la informare si transparenta: Angajatorul este obligat sa iti comunice in mod clar si transparent orice informatie legata de drepturile tale in aceasta perioada, inclusiv dreptul la indemnizatia de 75%.
- Dreptul la indemnizatie: Conform legislatiei in vigoare, ai dreptul la o indemnizatie de 75% din salariul de baza daca indeplinesti conditiile stabilite de Ordonantele de Urgenta.
- Protectia impotriva concedierii: In perioada in care beneficiezi de aceasta indemnizatie, esti protejat de legislatia muncii impotriva masurilor de concediere abuziva.
Experienta altor persoane:
Alina, aflata intr-o situatie similara, a consultat un avocat specializat in dreptul muncii, care i-a recomandat sa consulte Contractul Colectiv de Munca, sa verifice Ordonantele de Urgenta aplicabile si sa ia legatura cu Inspectoratul Teritorial de Munca. Acesti pasi i-au permis sa clarifice situatia si sa primeasca indemnizatia cuvenita.
Intr-o situatie de genul acesta, fiecare detaliu este esential. Fii pregatita sa prezinti toate documentele necesare si sa urmezi pasii legali pentru a te asigura ca beneficiezi de drepturile tale. Daca intampini dificultati, nu ezita sa consulti un specialist in dreptul muncii pentru asistenta suplimentara.