Cum pot proteja investitiile mele intr-o proprietate a partenerului fara a renunta la drepturile mele?
Intrebare
Buna ziua,
As dori sa primesc un sfat juridic intr-o situatie complicata. Eu si partenerul meu de viata suntem impreuna de 3 ani, dupa ce ne-am reimpacat in urma unui divort si a unui partaj. In urma partajului, eu am ramas cu apartamentul si l-am despagubit pe el cu o suma de bani stabilita de instanta. El a considerat ca suma primita a fost prea mica si ca apartamentul a fost subevaluat la momentul respectiv.
De atunci au trecut 5 ani, iar in ultimii 3 ani ne-am impacat si locuim impreuna in casa lui, pe care a construit-o in mare parte cu banii primiti de la mine si cu ajutorul unui credit bancar. In tot acest timp, am investit si eu bani in casa lui, achizitionand diverse bunuri. Unele dintre acestea au facturi pe numele meu, dar altele au facturi pe numele lui, desi banii au fost de la mine. Intre timp, am inchiriat apartamentul meu, iar veniturile din chirie au fost folosite pentru a face investitii in casa lui.
Acum, cand constructia este finalizata si toate investitiile sunt la locul lor (gresie, faianta, mobila, amenajare scari si termopane etc.), el doreste sa fac o declaratie notariala in care sa mentionez ca nu am nicio pretentie asupra casei lui in cazul unei despartiri. Mi se pare o situatie nedreapta, deoarece, desi nu vreau casa lui si nici nu as putea avea pretentii legale, dat fiind ca proprietatea este pe numele lui, am investit multi bani in acea locuinta.
Intrebarea mea este: daca fac aceasta declaratie notariala ca nu am pretentii asupra casei lui, pierd automat dreptul de a revendica orice bani investiti in proprietatea lui, chiar si pentru bunurile pentru care am facturi pe numele meu? Exista posibilitatea sa facem un act notarial in care sa specificam clar ce a investit fiecare, astfel incat niciunul sa nu aiba pretentii asupra bunurilor celuilalt? I-am propus aceasta solutie, insa el refuza sa faca o declaratie similara si insista doar pe o declaratie din partea mea, motivand ca in trecut l-am “furat” la partajul divortului.
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra si va multumesc anticipat.
Cu stima,
Maria
Raspuns
Buna ziua Maria,
Este clar ca te confrunti cu o situatie delicata care necesita o evaluare juridica atenta. Iata cateva aspecte relevante pe care ar trebui sa le iei in considerare pentru a lua o decizie informata.
Evaluarea Investitiilor in Proprietatea Partenerului
In primul rand, este important sa fii constienta ca orice investitie facuta intr-o proprietate ce nu este pe numele tau poate fi considerata un risc. In cazul tau, ai investit o suma considerabila in casa partenerului tau, iar unele dintre aceste investitii sunt documentate prin facturi pe numele tau, in timp ce altele nu sunt.
Din punct de vedere juridic, exista doua abordari posibile:
-
Conservarea facturilor si documentelor: A continua sa pastrezi toate facturile si dovezile de plata pentru bunurile si serviciile achizitionate de tine pentru casa partenerului tau. Acest lucru ar putea servi drept dovada in cazul unui eventual litigiu.
-
Contract intre parti: Desi partenerul tau refuza sa semneze un contract similar, un acord notarial in care sa fie specificata contributia fiecaruia ar putea sa te protejeze. Este important sa incerci sa negociezi aceasta solutie, chiar daca initial pare dificil.
Declaratia Notariala de Renuntare la Pretentii
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Daca optezi sa faci declaratia notariala ca nu ai pretentii asupra casei lui, este esential sa intelegi ca o astfel de declaratie ar putea limita sau chiar exclude orice revendicare viitoare in ceea ce priveste investitiile tale in acea proprietate. Aceasta ar putea insemna ca pierzi dreptul de a recupera banii investiti, chiar si pentru bunurile pentru care ai facturi pe numele tau.
Este recomandat sa consulti un avocat inainte de a face o astfel de declaratie pentru a intelege exact ce implica aceasta si pentru a explora alternativele viabile. Un avocat te-ar putea ajuta sa formulezi o declaratie care sa nu iti incalce drepturile financiare.
Strategii de Negociere
In fata refuzului partenerului tau de a face o declaratie similara, considera urmatoarele abordari:
-
Negociere Mediata: Poti apela la un mediator pentru a facilita o discutie echitabila intre voi doi. Medierea poate ajuta sa ajungeti la un compromis care sa fie acceptabil pentru ambele parti.
-
Revizuire Juridica: Solicita unei terte parti legale sa revizuiasca situatia si sa propuna o solutie. O scrisoare oficiala de la un avocat ar putea sa il determine pe partenerul tau sa ia in considerare o abordare mai corecta.
-
Clauze Contractuale: Insistati asupra includerii unor clauze specifice in orice contract notarial, detaliind investitiile tale si stabilind ca renuntarea la pretentii nu include recuperarea acestor bani.
Protectia viitoare a investitiilor
Pentru a evita astfel de probleme in viitor, luati in considerare urmatoarele:
-
Contract de Comodat: Daca contribui financiar la bunuri imobile sau mobile ale partenerului, asigura-te ca exista un contract de comodat sau alt tip de document care sa reflecte aceste investitii.
-
Acte de Coproprietate: In cazul in care achizitionati impreuna alte proprietati, asigura-te ca amandoi sunteti inclusi ca proprietari in acte.
Concluzii
Este esential sa te protejezi legal intr-o astfel de situatie. Inainte de a semna orice declaratie notariala, te sfatuiesc sa consulti un avocat specializat in drept civil pentru a-ti oferi o opinie juridica bine fundamentata. Investeste timp si resurse in consultanta juridica pentru a te asigura ca drepturile tale financiare sunt protejate pe termen lung.
Cu stima,
[Numarul tau de contact pentru consultanta juridica]