Cum se imparte legal o casa mostenita intre sotie si copiii din casatorii anterioare ale sotului?
Intrebare
Buna ziua!
Am nevoie de ajutor in legatura cu succesiunea dupa decesul sotului meu. In urma decesului sau, mostenitorii sai sunt eu, sotia, si doi copii din casatorii anterioare. Am inteles cum se impart bunurile dobandite impreuna, insa am o nelamurire legata de o casa de la tara pe care sotul meu a mostenit-o de la parintii sai acum cativa ani, dupa decesul acestora.
Intrebarea mea este: cum se imparte legal aceasta casa intre mine, sotie, si cei doi copii din alte casatorii ale sotului? Va rog sa ma ghidati in acest sens.
Va multumesc anticipat!
Raspuns
Impartirea legala a unei proprietati mostenite intre sotie si copii este un subiect complex, reglementat de legislatia din Romania cu privire la succesiuni. In cazul dumneavoastra, casa de la tara mostenita de sotul dumneavoastra de la parintii sai va fi impartita conform normelor Codului Civil roman.
Conform legislatiei, bunurile mostenite fac parte din masa succesorala care se imparte intre mostenitorii legali. Mostenitorii legali de clasa intai sunt descendentii (copiii), urmat de clasa a doua, care include sotul supravietuitor, parintii defunctului si alti ascendenti privilegiati. In cazul dumneavoastra, ca sotie supravietuitoare si cei doi copii din alte casatorii ale sotului, sunteti inclusi in prima si a doua clasa de mostenitori.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Distribuirea mostenirii se face dupa cum urmeaza:
- Sotia supravietuitoare are dreptul la o cota parte din mostenire, impreuna cu copiii din celelalte casatorii ale sotului defunct.
- Cei doi copii din alte casatorii ale sotului au dreptul egal la mostenirea ramasa.
Cota parte a sotiei supravietuitoare: Atunci cand mostenitorii sunt sotia si descendentii defunctului (copiii), Codul Civil prevede ca sotia supravietuitoare are dreptul la o patrime (1/4) din mostenire. Restul de trei patrimi (3/4) se impart egal intre copii.
Cota parte a copiilor: In cazul in care sotul defunct are doi copii, fiecare copil va primi cate o parte egala din masa succesorala ramasa dupa atribuirea cotei sotiei. In acest fel, fiecare dintre cei doi copii va primi cate o parte din cele trei patrimi (3/4) ramasa dupa ce sotia si-a primit patrimea.
Calcule detaliate:
- Masa succesorala totala: 1 (100% din casa de la tara)
- Cota parte a sotiei supravietuitoare: 1/4 (25%)
- Cota parte a fiecarui copil: 3/4 / 2 = 3/8 (37.5%)
Prin urmare, casa mostenita va fi impartita astfel:
- Sotia supravietuitoare va primi 1/4 (25%) din casa.
- Fiecare dintre cei doi copii va primi cate 3/8 (37.5%) din casa.
In practica, aceasta impartire poate insemna fie vanzarea proprietatii si impartirea sumelor obtinute, fie utilizarea altor acorduri intre mostenitori, cum ar fi atribuirea unor compensari financiare. Este recomandat sa apelati la un notar public pentru a gestiona succesiunea si a asigura ca toate procedurile legale sunt respectate.
Solicitarea consultantei unui avocat specializat in dreptul succesoral poate fi de asemenea utila pentru a intelege toate implicatiile legale si pentru a naviga fara probleme prin procesul de mostenire. In acest fel, veti putea respecta drepturile tuturor mostenitorilor si va veti asigura ca procesul este gestionat corect conform legii.