Cum se poate elimina o sulte din cartea funciara fara a plati din nou suma?

Intrebare

Buna ziua,

Intentionez sa achizitionez un apartament insa in cartea funciara a imobilului este inscrisa o sulta. Aceasta sulta a aparut in urma unui divort, cand proprietara a fost obligata sa ii plateasca sotului o suma de bani pentru a ramane cu apartamentul. Proprietara a facut plata prin intermediul unui avocat, folosindu-se de o chitanta scrisa de mana, care acum nu mai este luata in considerare. Mentionez ca sotul este decedat, iar copiii acestuia sunt si ei decedati. De asemenea, au trecut mai bine de 3 ani de la momentul achitarii sultei catre sot.

Ce pasi trebuie urmati pentru a ridica sultele din cartea funciara fara a plati din nou suma, care este de 30.000 lei? Exista vreo procedura legala care sa faciliteze acest proces?

Va multumesc!

Raspuns

Buna ziua,

Achizitionarea unui apartament care are inscrisa o sulta in cartea funciara poate fi o provocare, dar exista solutii legale pentru a clarifica situatia si a ridica sultele, fara a plati din nou suma respectiva. Iata pasii detaliati si procedura legala pe care trebuie sa o urmati:

1. Analiza Documentelor:
Primul pas in acest proces este sa aveti un inventar detaliat al tuturor documentelor relevante, inclusiv contractul de divort, chitanta scrisa de mana, si eventuale hotarari judecatoresti. Verificati daca in dosarul de divort exista mentiuni suplimentare referitoare la plata sultei.

2. Verificarea Valabilitatii Chitantei:
Desi chitanta scrisa de mana poate sa nu fie luata in considerare de catre unele autoritati, este esential sa incercati sa ii verificati autenticitatea si relevanta juridica. Consultati un avocat pentru a evalua daca chitanta poate fi folosita ca proba in instanta sau daca exista alte modalitati de a demonstra plata.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

3. Stabilirea Calitatii Mostenitorilor:
In conditiile in care sotul si copiii acestuia sunt decedati, va trebui sa stabiliti daca exista alti mostenitori legali care ar putea revendica suma respectiva. In mod normal, fara mostenitori directi (copiii sai), urmatorii mostenitori pot fi rude mai indepartate. In cazul in care nu exista mostenitori viabili, aspectele legale se complica.

4. Obtinerea Certificatului de Succesiune:
Daca nu exista mostenitori directi si aveti indoieli cu privire la existenta altor mostenitori, este posibil sa fiti nevoiti sa obtineti un certificat de succesiune vacanta. Acesta va demonstra ca averea, inclusiv dreptul la sulta, este vacanta si poate reveni statului. Aceasta documentatie poate sa fie importanta in procesul de anulare a sultei.

5. Cererea de Radiere a Sultei:
Dupa ce aveti toate documentele necesare, trebuie sa inaintati o cerere de radiere a sultei din cartea funciara. Aceasta se face prin completarea unui formular oficial de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), insotit de toata documentatia justificativa.

Citeste si:  Cum pot recupera suma de bani platita si in cat timp se prescrie dreptul de a solicita recuperarea?

6. Actiune in Instanta:
Daca OCPI refuza sa radieze sulta pe baza documentelor prezentate, urmatorul pas este sa deschideti o actiune in instanta. Avocatul dvs. va depune o cerere de chemare in judecata in care va solicita radierea sultei, prezentand dovezi ca suma a fost achitata si ca nu mai exista mostenitori care sa revendice banii.

7. Hotararea Judecatoreasca:
In cazul unei decizii favorabile, instanta va emite o hotarare judecatoreasca prin care dispune radierea sultei din cartea funciara. Aceasta hotarare va trebui sa fie inaintata catre OCPI pentru indeplinirea formalitatilor de radiere.

8. Actualizarea Cartii Funciare:
Dupa obtinerea hotararii judecatoresti, veti depune cererea de actualizare a cartii funciare la OCPI, alaturi de hotararea adusa de instanta. OCPI va schimba inregistrarile oficiale, eliberand o carte funciara clara, fara sulta.

Astfel, prin urmarea acestor pasi si abordarea juridica adecvata, puteti ridica sulta din cartea funciara fara a mai achita suma de bani. Este esential sa lucrati indeaproape cu un avocat specializat in drept imobiliar pentru a naviga eficient toate etapele legale.

Va doresc succes in demersurile dumneavoastra!