Cum se rezolva disputa de hotar dintre vecini si care sunt pasii legali de urmat?

Intrebare

Buna ziua!

In 2011 am achizitionat un teren. Pe una dintre laturile acestuia exista un gard de lemn montat de vecinul meu. La momentul cumpararii, topograful comunei a trasat granitele terenului meu in functie de acest gard, mentionandu-mi ca tot el a trasat si terenul vecinului. Am construit o casa, iar vecinul meu a facut acelasi lucru. Am locuit alaturi timp de patru ani, dupa care vecinul meu a vandut casa.

In momentul vanzarii, am realizat ca niciunul dintre noi nu am lucrat cu un cadastrist pentru a opera la Oficiul de Cadastru. Am contactat ulterior un topograf si am descoperit ca gardul vecinului, montat anterior de el, era de fapt cu 70 de centimetri in interiorul terenului acestuia. Noul vecin nu a fost deranjat de aceasta situatie, intrucat spatiul respectiv nu era utilizabil pentru el, fiind situat in spatele casei sale.

In 2016, am efectuat lucrarile de racordare a casei la reteaua electrica pe portiunea respectiva, inclusiv pamantarea si trasarea cablului electric. Cu toate acestea, noul vecin a decis recent ca doreste sa instaleze sistemul de apa si canalizare in acea zona.

Acum, apar problemele. Vecinul mi-a comunicat verbal ca doreste sa mutam gardul intr-un termen de doua saptamani. Nu am fost notificat in scris si nu am apelat impreuna la un topograf pentru granituire. In cazul in care nu reusesc sa gasesc o echipa de specialisti pentru a muta instalatia electrica si pamantarea in termenul dat si vecinul intra pe teren, ce pot face? Care este procedura legala pe care ar trebui sa o urmez in aceasta situatie?

Va multumesc!

Raspuns

Buna ziua!

Achizitia unui teren si realizarea constructiilor necesita o serie de proceduri si verificari care sa asigure atat respectarea legislatiei, cat si o relatie amiabila cu vecinii. In situatia descrisa, unde s-au descoperit diferente in trasarea granitei terenului si probleme legate de mutarea gardului, este esential sa actionati in mod legal si metodic. Iata cum puteti gestiona aceasta situatie complexa.

1. Evaluarea si Confirmatia Granitei Terenului

Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa confirmati granitele terenului cu ajutorul unui topograf autorizat. Intrand in posesia unui certificat care sa ateste delimitarea corecta a proprietatii dvs. reprezinta un document esential in orice demers legal.

Contactati un topograf independent pentru a trasa cu precizie granitele proprietatii si a intocmi documentele necesare pentru inregistrarea la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Acest demers elimina orice ambiguitate legata de delimitarea terenului.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

2. Notificarea Oficiala a Vecinului

Citeste si:  Cum ar trebui sa procedez intr-un litigiu legat de o bucata de teren intre vecinul nostru si mama mea?

Daca vecinul v-a cerut sa mutati gardul, este important sa solicitati toate solicitarile viitoare in scris. Puteti trimite o notificare oficiala in care sa explicati situatia curenta si demersurile pe care le veti urma. Amintiti-i in scris ca orice modificare a granitei trebuie sa fie agreata de ambele parti si realizata in prezenta unui topograf autorizat.

Redactati o notificare scrisa si trimiteti-i vecinului, prin posta recomandata cu confirmare de primire, pentru a avea un document oficial ca ati fost de acord sa colaborati in mod legal.

3. Consultarea Unui Avocat Specializat in Drept Imobiliar

Intrucat aceasta situatie implica probleme de drept imobiliar si conflict de proprietate, este recomandat sa consultati un avocat specializat. Un avocat va poate oferi consiliere juridica specifica pentru a va proteja drepturile de proprietate si a va asigura ca toate actiunile intreprinse sunt in conformitate cu legislatia.

4. Realizarea Demersurilor Pentru Mutarea Gardului si Instalatiilor

Daca se dovedeste ca gardul trebuie mutat, planificati lucrarile de stramutare in colaborare cu o echipa de specialisti care sa se ocupe si de mutarea instalatiilor electrice si de pamantare. Este important sa coordonati toate aceste activitati pentru a minimaliza impactul asupra casei dvs. si a evita orice incalcare legala.

Daca nu reusiti sa gasiti o echipa intr-un timp optim, discutati cu vecinul despre o extindere rezonabila a termenului stabilit, preferabil in prezenta unui mediator pentru a evita conflictele deschise.

5. Intocmirea si Inregistrarea Noilor Documente la Cadastru

Dupa mutarea efectiva a gardului si actualizarea delimitarii terenului, asigurati-va ca toate aceste schimbari sunt reflectate in mod corespunzator in documentele cadastrale. Depunerea acestor documente actualizate la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara este cruciala pentru a mentine claritatea si legalitatea proprietatii.

In concluzie, desi situatia este complexa, o abordare legala si bine structurata va poate ajuta sa o rezolvati eficient. Adresarea topografului pentru delimitare corecta, comunicarea oficiala cu vecinul, consultarea unui avocat si realizarea efectiva a modificarilor necesare sunt etapele cheie pentru a va proteja drepturile si a evita conflictele viitoare. Succes!