Ce probleme legale pot aparea dintr-un conflict cu vecinii si cum trebuie sa procedezi intr-o chirie fara contract inregistrat?
Intrebare
Buna ziua!
Prezint urmatoarea situatie. Stau in chirie de doi ani. In primul an, am avut un contract de inchiriere semnat intre mine si proprietar, dar acesta nu a fost inregistrat la autoritati. Prelungirea contractului pentru al doilea an s-a facut verbal, fara a incheia un act scris. Nu am avut probleme cu proprietarul pe parcursul acestor ani, insa ma confrunt cu o situatie neplacuta din partea vecinilor in varsta, care par sa nu accepte prezenta chiriasilor in cladire.
De fiecare data, platesc intretinerea la timp si nu am provocat niciodata scandal, galagie sau nu am dat muzica tare. Vizitatorii sunt foarte rari si stau doar cateva ore. Cu toate acestea, vecinii in cauza imi cer mereu sa prezint un contract de inchiriere si dovezi ca am dreptul sa locuiesc acolo. Proprietarul m-a sfatuit sa-i ignor.
Intrebarea mea este: ce probleme legale ar putea sa apara din acest conflict cu vecinii si cum ar trebui sa procedez in acest caz? Exista vreo obligatie legala de a inregistra contractul de inchiriere sau de a-l prezenta vecinilor? Cum pot sa ma protejez juridic in aceasta situatie?
Multumesc pentru ajutor!
Raspuns
Buna ziua!
Situatia in care va aflati, chiar daca este comuna pentru multi chiriasi, poate fi destul de incomoda, mai ales atunci cand aveti vecini care par sa interfereze prea mult in viata dvs. privata. Sa analizam pasii legali pe care ii puteti urma si obligatiile pe care le aveti in calitate de chirias.
In primul rand, este esential de mentionat ca un contract de inchiriere ar trebui, idealmente, sa fie inregistrat la autoritatile fiscale. In Romania, proprietarul este obligat sa declare veniturile obtinute din inchiriere si sa plateasca impozitele aferente. Contractul de inchiriere nu este neaparat obligatoriu sa fie inregistrat la ANAF, dar neindeplinirea acestei obligatii de catre proprietar il poate pune in situatia de a suporta sanctiuni fiscale.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
In cazul dvs., chiriasul, neinregistrarea contractului la autoritati nu va afecteaza in mod direct, dat fiind ca aceasta sarcina revine proprietarului. Totusi, din punct de vedere al protectiei dvs. juridice, este intotdeauna mai bine sa aveti un contract scris, deoarece acesta serveste drept dovada a dreptului dvs. de a locui in acel imobil. In absenta unui contract scris, faptul ca locuiti acolo poate fi considerat contestat de catre vecini, care ar putea raporta situatia autoritatilor sau asociatiei de proprietari.
In ceea ce priveste solicitarile vecinilor de a prezenta un contract de inchiriere, acestia nu au legal dreptul de a va cere acest document, cu exceptia cazului in care sunt implicati direct in administrarea cladirii (de exemplu, sunt membri ai comitetului de bloc si au nevoie de aceste informatii pentru administrarea corecta a imobilului). Cu toate acestea, in climatul actual, nu este neobisnuit ca vecinii sa aiba o atitudine protectoare fata de bunul mers al cladirii.
Pentru a va proteja juridic in aceasta situatie, urmatorii pasi ar putea fi de ajutor:
-
Solicitati un contract scris: Chiar daca prelungirea s-a facut verbal, cereti proprietarului sa intocmiti un nou contract scris care sa stabileasca termenii in mod clar. Acest document poate servi drept protectie legala si poate linisti vecinii.
-
Comunicare cu vecinii: In masura posibilului, incercati sa discutati amiabil cu vecinii si sa le explicati situatia. Uneori, o buna comunicare poate rezolva multe conflicte si poate reduce tensiunile.
-
Consultanta juridica: Daca situatia devine prea tensionata si va afecteaza in mod direct, consultati un avocat specializat in dreptul locativ. Acesta va poate oferi sfaturi personalizate si va poate ghida in actiunile pe care trebuie sa le intreprindeti.
-
Adresati-va autoritatilor: Daca vecinii continua sa va hartuiasca, nu ezitati sa raportati comportamentul lor administratorului cladirii sau chiar autoritatilor locale.
Referitor la obligatia de a prezenta contractul de inchiriere asociatiei de proprietari, aceasta depinde de regulamentele interne ale respectivei asociatiei. In anumite cazuri, asociatiile de proprietari pot solicita aceste informatii pentru a tine evidenta locatarilor. Verificati regulamentul asociatiei pentru a vedea daca este necesar sa faceti acest lucru.
In concluzie, desi situatia cu vecinii poate fi stresanta, este important sa ramaneti calm si sa urmati pasii necesari pentru a va proteja legal. Obtinerea unui contract scris si mentinerea unei comunicari clare si respectuoase cu vecinii ar trebui sa contribuie la reducerea conflictelor si la asigurarea unei locuinte linistite. Mult succes!