De ce instanta nu ma recunoaste ca fiind mostenitor?

Intrebare

Buna ziua, domnule Avocat!

Am o intrebare legata de o problema juridica. Ma numesc Mihaila Elena si locuiesc in Constanta. Tatal meu a decedat in anul 2010. In anul 2002, el a cedat printr-o declaratie notariala bunurile parintilor sai catre fratele sau, care locuia in aceeasi curte cu bunicii mei. Bunicii mei, parintii tatalui meu, au fost deportati in Basarabia. Cand a aparut legea despagubirilor, tatal meu i-a incredintat fratelui sau o hartie notariala pentru a se ocupa de dosar.

Pana la acel moment, toate au fost bune. Insa intre timp, tatal meu a decedat in 2010. In octombrie 2014, unchiul meu a ridicat banii primiti de la ANRP fara sa ne comunice acest lucru. Mama mea era inca in viata in acel moment, dar a decedat in decembrie 2014. Eu am aflat abia in 2017 despre aceste sume de bani. In 2018, am deschis actiune in instanta.

Va rog sa imi explicati de ce instanta nu ma recunoaste ca fiind mostenitor. Mentionez ca sunt nepoata de gradul 1 din partea fratelui. Va multumesc frumos si astept cu interes raspunsul dvs.

Cu stima si respect,
Mihaila Elena

Raspuns

Buna ziua, Mihaila Elena!

In contextul problemei juridice prezentate, este important sa analizam cateva aspecte esentiale care pot influenta hotararea instantei. Aceste aspecte privesc succesiunea, dreptul de mostenire si termenele legale.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

In primul rand, este esential sa clarificam cine sunt mostenitorii legali si care sunt drepturile acestora. Conform Codului Civil roman, mostenitorii legali sunt, in mod obisnuit, descendentii (copiii si nepotii), ascendentii (parintii, bunicii) si colateralii (fratii, surorile si nepotii de frati/surori).

Tatal dvs. a decedat in 2010, iar mama dvs. in 2014, ceea ce presupune ca, in momentul decesului tatalui dvs., mama dvs. si, eventual, dvs. sunteti mostenitorii legali. Unchiul dvs., fratele tatalui, ar avea drept de mostenire doar in absenta unei alte categorii de mostenitori ce va fi stipulata.

Insa, problema principala pare sa fie legata de declaratia notariala din 2002 si termenul in care ati deschis actiunea in instanta. In 2002, tatal dvs. i-a cedat unchiului dvs. drepturile asupra bunurilor parintilor sai (bunicii dvs.), inclusiv incredintarea de a se ocupa de dosarul de despagubire. Aceasta declaratie notariala poate fi vazuta ca o cedare de drepturi asupra despagubirilor, chiar daca nu specifica in mod explicit acest lucru, aspect ce depinde de continutul exact al respectivului document.

Ati deschis actiune in instanta in 2018, iar termenul pentru cererea de chemare in judecata conteaza foarte mult. Conform Codului de procedura civila, exista termene de prescriptie, de regula de trei ani, in cadrul carora trebuie formulate pretentiile juridice. Acesta poate constitui un motiv pentru care instanta sa nu va recunoasca drepturile de mostenitor.

Citeste si:  Cum pot schimba domiciliul ales intr-un proces juridic?

Un alt aspect crucial este legat de informarea si comunicarea primirii despagubirilor de catre unchiul dvs. Desi unchiul dvs. a ridicat banii in 2014 si dvs. ati aflat abia in 2017, pentru a sustine drepturile de mostenitor, trebuie sa demonstrati ca termenul de prescriptie a inceput sa curga din momentul in care ati avut cunostinta de acest fapt. Cu toate acestea, daca pot fi demonstrate anumite actiuni frauduloase sau de rea-credinta din partea unchiului dvs., acest lucru ar putea avea un impact semnificativ asupra cazului.

Astfel, pentru a optimiza sansele in instanta, este recomandat sa consultati si sa colaborati strans cu un avocat specializat in drept succesoral, care va putea analiza in detaliu documentele si circumstantele legate de succesiune si va va sfatui cu privire la posibilitatile juridice si modalitatile legale de actiune. In plus, va poate indruma privind eventualele probe necesare pentru a sustine cauza in instanta.

Cu respect,
Mihaila Elena