Este posibil sa anulez contractul de vanzare-cumparare a apartamentului semnat de sora mea fara acordul meu?

Intrebare

Salutare!

Va scriu deoarece ma confrunt cu o situatie juridica dificila si as dori sa cer sfatul dumneavoastra. Dupa decesul tatalui meu, care era titularul unui contract de inchiriere cu Apolodor (ICRAL), eu si sora mea am ramas pe contract. Din informatiile furnizate de Apolodor, am inteles ca potrivit legii 114/96, contractul trebuie trecut pe numele unui singur titular. Prin urmare, am dat o declaratie notariala in care am fost de acord ca sora mea sa preia contractul de inchiriere, cu conditia ca eu sa raman pe contract cu aceleasi drepturi si obligatii.

Ulterior, am descoperit ca sora mea a cumparat apartamentul de la Apolodor fara a ma informa in prealabil. Inainte de a semna declaratia notariala, m-am interesat la Apolodor daca sora mea poate achizitiona apartamentul fara acordul meu si mi s-a spus ca acest lucru nu era posibil fara semnatura mea. Cu toate acestea, acum cei de la Apolodor sustin ca nu ar fi fost necesar sa semnez nimic pentru ca sora mea sa poata finaliza cumpararea.

Avand in vedere ca sora mea locuieste permanent in alta tara si a inchiriat apartamentul cumparat, as dori sa stiu daca am vreo sansa sa anulez contractul de vanzare-cumparare si declaratia notariala.

Va multumesc anticipat pentru orice informatie sau sfat juridic pe care mi-l puteti oferi!

Cu stima,
Alexandra

Raspuns

Cum Poti Proceda in Cazul unei Achizitii neconforme a unui Apartament de catre Co-Titularul Contractului de Inchiriere

Cadru Juridic si Context

In Romania, Legea nr. 114/1996, cunoscuta si sub numele de Legea Locuintei, reglementeaza aspectele legate de inchirierea si achizitionarea locuintelor. In cazul unui deces al titularului unui contract de inchiriere, acesta poate fi preluat de un alt membru al familiei, cu acordul celorlalti co-titulari.

Situatia Ta Specifica

In acest caz, dupa decesul tatalui dvs., titularul initial al contractului de inchiriere cu Apolodor (ICRAL), fie dumneavoastra, fie sora dvs. ar fi trebuit sa preia contractul. In urma unei declaratii notariale, ati fost de acord ca sora dvs. sa devina titularul, cu conditia ca dvs. sa ramaneti cu aceleasi drepturi si obligatii in legatura cu apartamentul.

Problema

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Sora dvs. a achizitionat ulterior apartamentul fara a va informa, iar Apolodor sustine acum ca semnatura dvs. nu era necesara. Aceasta ridica mai multe intrebari legale si etice, mai ales avand in vedere ca sora dvs. locuieste in strainatate si a inchiriat apartamentul.

Pasi pentru Anularea Contractului de Vanzare-Cumparare si a Declaratiei Notariale

1. Verifica Declaratia Notariala

Studiaza cu atentie declaratia notariala pe care ai semnat-o. Verifica daca include clauze prin care sora ta putea achizitiona apartamentul fara acordul tau. Daca nu exista astfel de clauze, ai un argument solid impotriva validitatii tranzactiei.

Citeste si:  Pot avea probleme legale sau financiare din cauza datoriilor sotului meu contractate inainte de casatorie?

2. Consulta un Avocat Specializat

Un avocat specializat in drept imobiliar poate oferi consultanta detaliata si poate stabili daca exista temelii legale sa conteste tranzactia. El poate, de asemenea, sa iti explice indeaproape drepturile si obligatiile avute potrivit legii 114/1996.

3. Obtine Dovada Neinformarii

Strange dovezi ca nu ai fost informat/a despre intentia surorii tale de a achizitiona apartamentul. Acestea pot include corespondente email, mesaje sau orice alt tip de comunicare menita sa clarifice ca nu ai acordat consensul pentru achizitie.

4. Demonstreaza Posibile Vicii de Consimtamant

In cazul in care ai semnat declaratia notariala bazandu-te pe informatiile eronate furnizate de Apolodor, este posibil sa poti invoca vicii de consimtamant. Daca poti dovedi ca ai fost indus/a in eroare (in mod intentionat sau nu), ai sanse mai mari de a anula declaratia notariala.

5. Initiaza Demersurile Legale

In functie de sfaturile avocatului, initiaza un proces pentru anularea contractului de vanzare-cumparare si a declaratiei notariale. Argumenteaza-ti dosarul cu toate documentele si dovezile disponibile care sa sustina faptul ca nu ai fost informat/a si nu ti-ai dat consimtamantul.

6. Reclama Situatia catre Autoritatile Competente

Poti adresa o plangere la autoritatile competente, inclusiv la Protectia Consumatorului sau la instantele de judecata specificate pentru astfel de cazuri. Explaineaza clar situarea si solicita anulatia contractului de vanzare-cumparare intrucat consideri ca a fost facut in detrimentul drepturilor tale.

Concluzie

Intregul proces poate fi complex si indelungat, dar cu consultanta juridica adecvata si cu toate dovezile necesare, exista sanse sa solutionezi favorabil aceasta situatie. Este crucial sa actionezi rapid si sistematic, asigurandu-te ca toate drepturile tale sunt pe deplin protejate.

Cu stima,
Alexandra