Este corect modul in care au procedat angajatorii si ce drepturi am in aceasta situatie?

Intrebare

Buna ziua,

Angajatorul meu nu a inchis inca firma, desi doar cateva persoane mai lucreaza in productie. Recent, mi-au cerut sa-mi dau demisia, argumentand ca statul va vira cei 75% din salarii abia peste 2-3 ani si ca nu au certitudinea ca ma vor putea plati de luna viitoare. Am un copil de 5 ani si nu mi-au oferit sansa de a beneficia de prevederile Legii nr. 19/2020. M-au pus in fata faptului implinit, prezentandu-mi o demisie deja pregatita. Este corect modul in care au procedat? Ce drepturi am in aceasta situatie si cum pot actiona pentru a-mi proteja interesele? Exista legi care sa apere si angajatii, nu doar angajatorii, in astfel de cazuri?

Va multumesc anticipat pentru consiliere!

Raspuns

Buna ziua,

In situatia descrisa, pare ca angajatorul dvs. a procedat incorect din mai multe puncte de vedere. Angajatii au drepturi specifice si protectii prevazute de lege, iar angajatorii trebuie sa le respecte. Iata ce trebuie sa stiti si ce masuri puteti lua pentru a va proteja interesele.

Dreptul de Refuz al Demisiei Fortate

Demisia este, prin definitie, un act unilateral de vointa al angajatului care trebuie sa fie in deplinatatea facultatilor mintale si sa nu fie fortat sau constrans. Daca va aflati sub presiune sa semnati o demisie, aceasta este considerata ilegala. Conform Codului Muncii din Romania, demisia trebuie sa fie o decizie personala a angajatului.

Beneficiile Oferite de Legea nr. 19/2020

Legea nr. 19/2020 va ofera dreptul de a beneficia de concediu si indemnizatie pentru supravegherea copilului in perioada in care unitatile de invatamant sunt inchise in situatii de urgenta. Daca angajatorul nu v-a oferit oportunitatea de a beneficia de aceste prevederi, actiunea lor poate fi contestata.

Protectia in Fata Reducerii de Personal

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

In cazul in care angajatorul reduce personalul din cauza dificultatilor economice, aceasta trebuie facuta conform unor proceduri clare prevazute de lege. Incetarea raporturilor de munca trebuie realizata prin concediere, nu prin fortarea angajatului sa demisioneze, si implica anumite beneficii, cum ar fi:

  • Preaviz: Angajatorul este obligat sa va ofere un preaviz inainte de concediere.
  • Indemnizatie de Concediere: In cazul in care compania trece prin restructurari, este obligata sa ofere o indemnizatie de concediere conform contractului colectiv de munca aplicabil.

Masuri pe Care Le Puteti Lua

  1. Consultare Juridica: Contactati un avocat specializat in dreptul muncii pentru a evalua situatia dvs. legala si pentru a va oferi consilierea necesara. Avocatul poate redacta notificari catre angajator in numele dvs. si va poate reprezenta in instanta, daca este necesar.

  2. Sesizare la ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca): Depuneti o plangere la ITM pentru a investiga comportamentul abuziv al angajatorului. ITM poate efectua controale si poate sanctiona companiile care incalca legislatia muncii.

  3. Revendicarea Drepturilor Neacordate: Daca angajatorul nu v-a permis sa beneficieti de Legea nr. 19/2020, puteti solicita acest lucru retroactiv, iar angajatorul va fi obligat sa va plateasca indemnizatia cuvenita.

  4. Documentare Adecvata: Asigurati-va ca pastrati toate documentele relevante, inclusiv corespondenta cu angajatorul, notificarile si documentele privind cererea dvs. de beneficiu conform Legii nr. 19/2020. Acestea pot servi ca dovezi in cadrul unui eventual proces.

Citeste si:  In ce mod reglementeaza legislatia europeana conditiile de cazare pentru lucratorii cu contract de munca in Olanda?

Importanta Protectiei In Fata Abuzurilor Angajatorilor

Legislatia muncii din Romania este conceputa pentru a proteja ambele parti implicate in relatia contractuala de munca. Orice deviere de la aceste prevederi poate fi considerata un abuz. Din punct de vedere juridic, lucratorii sunt protejati impotriva demisiilor fortate si trebuie sa fie tratati echitabil in orice proces de restructurare.

Concluzie

Modul in care a procedat angajatorul dvs. nu este corect si incalca mai multe prevederi legale din Codul Muncii si din alte legi specializate. Aveti dreptul sa refuzati semnarea unei demisii fortate si sa apelati la diferite mijloace legale pentru a va proteja interesele. Consultarea unui avocat si sesizarea ITM-ului sunt pasi esentiali in acest proces. Resursele disponibile sunt construite pentru a proteja angajatii si a asigura respectarea drepturilor acestora in situatii complexe si dificile.