Este necesar sa efectuez vreo procedura suplimentara pentru a deveni proprietar cu drepturi depline asupra apartamentului dupa decesul parintilor mei?
Intrebare
Buna seara! As dori sa primesc un sfat juridic in legatura cu urmatoarea situatie: Parintii mei au incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru apartamentul lor in favoarea mea, cu uzufruct viager. Tatal meu a decedat acum 8 ani, iar mama mea a decedat acum o luna. Vreau sa stiu daca este necesar sa efectuez vreo procedura suplimentara pentru a deveni proprietar cu drepturi depline asupra apartamentului sau daca titlul meu de proprietate este suficient din punct de vedere legal. Sunt interesata de acest lucru deoarece intentionez sa vand apartamentul si vreau sa ma asigur ca nu vor exista probleme cu documentele. Apreciez orice sfat sau indrumare in aceasta privinta. Va multumesc!
Raspuns
Proceduri necesare dupa decesul celor care detin uzufructul viager pentru a deveni proprietar deplin al unui imobil
Buna seara! In situatia descrisa, in care parintii dumneavoastra au incheiat un contract de vanzare-cumparare in favoarea dumneavoastra, cu uzufruct viager, iar acestia au decedat, este necesar sa efectuati cateva demersuri suplimentare pentru a deveni proprietar deplin asupra apartamentului si pentru a putea vinde imobilul fara probleme.
In primul rand, este important sa clarificam cateva aspecte esentiale referitoare la uzufructul viager si efectele acestuia intr-un astfel de contract. Uzufructul viager este un drept de folosinta acordat de proprietar unei alte persoane (usufructuar), pana la decesul acesteia. Dupa decesul usufructuarului, dreptul de uzufruct se stinge automat, iar proprietarul redevine proprietar deplin.
Pasii juridici necesari:
-
Certificatul de deces: Asiguurati-va ca aveti certificatele de deces ale ambilor parinti. Aceste documente sunt esentiale pentru a dovedi faptul ca uzufructuarii au decedat.
-
Notificarea oficiului de cadastru si publicitate imobiliara: Este necesar sa depuneti o cerere la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara pentru a radia dreptul de uzufruct viager din cartea funciara. In cadrul acestei cereri, va trebui sa anexati certificatele de deces ale parintilor.
-
Documente necesare pentru radierea uzufructului:
- Contractul de vanzare-cumparare prin care ati dobandit proprietatea asupra apartamentului;
- Certificatele de deces ale uzufructuarilor;
- Cerere tip pentru radierea dreptului de uzufruct;
- Actul de identitate al proprietarului (in original si copie).
-
Depunerea cererii la Registrul de Publicitate Imobiliara:
- Cererea pentru radierea uzufructului se depune la biroul de cadastru si publicitate imobiliara de care apartine imobilul.
- Asigurati-va ca depuneti toate documentele necesare mentionate anterior.
-
Achitarea taxelor aferente: In functie de reglementarile locale, este posibil sa fie necesara achitarea unor taxe pentru procesarea cererii de radiere a dreptului de uzufruct si pentru actualizarea cartii funciare.
-
Confirmarea radierii uzufructului: Dupa depunerea cererii si analizarea documentelor, veti primi o incheiere de la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara in care se confirma radierea dreptului de uzufruct.
-
Actualizarea cartii funciare: In urma acestei proceduri, cartea funciara va fi actualizata pentru a reflecta faptul ca sunteti proprietar deplin al apartamentului, fara nicio sarcina de uzufruct.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Vanzarea imobilului:
Odata ce dreptul de uzufruct viager a fost radiat, veti fi proprietar deplin al apartamentului si nu veti avea nicio restrictie legata de dreptul de folosinta al altor persoane. Astfel, pentru a putea vinde apartamentul, va trebui sa urmati procedura standard de vanzare-cumparare a unui imobil, care include:
- Gasirea unui cumparator: Abordati potentiali cumparatori prin intermediul agentiilor imobiliare, anunturilor online sau altor metode de promovare.
- Obtinerea certificatului de urbanism si a certificatului de performanta energetica: Aceste documente sunt obligatorii pentru vanzarea unui imobil.
- Intocmirea antecontractului de vanzare-cumparare: Este recomandat sa incheiati un antecontract prin care sa conveniti asupra pretului si conditiilor de vanzare.
- Incheierea contractului de vanzare-cumparare: In final, va trebui sa incheiati contractul de vanzare-cumparare in fata unui notar public.
Asadar, pentru a deveni proprietar deplin asupra apartamentului si a evita eventualele probleme legale sau documentare in procesul de vanzare, trebuie sa urmati pasii de mai sus pentru radierea dreptului de uzufruct viager si actualizarea cartii funciare. Asigurati-va ca aveti toate documentele oferite de autoritatile competente si consultati un avocat sau un notar public pentru a va ghida prin intregul proces.