Este posibil ca un fost sot sa vanda sau sa lase prin testament un apartament detinut impreuna fara acordul fostei sotii?

Intrebare

Buna ziua,

Am o intrebare juridica legata de o situatie complexa. Un cuplu de prieteni, divortati de cativa ani, detine impreuna un apartament in care niciunul dintre ei nu locuieste. Problema este ca doamna se intreaba daca fostul sot ar putea sa vanda apartamentul sau sa il lase prin testament fiicei lor, fara acordul ei. In plus, exista ingrijorarea ca fiica ar putea ulterior sa vanda acel apartament, fara ca mama sa fie informata sau sa aiba un cuvant de spus in aceasta tranzactie.

Este posibil ca domnul sa faca aceste acte fara consimtamantul fostei sotii? Este necesara semnatura si prezenta ei pentru astfel de operatiuni imobiliare? As aprecia foarte mult un raspuns clar si detaliat. Va multumesc.

Raspuns

Dreptul de Proprietate si Vanzarea Imobilelor: Ce Trebuie sa Stie un Proprietar

In contextul in care un cuplu de prieteni divortati detine impreuna un apartament, fara ca niciunul dintre ei sa locuiasca in acesta, se ridica anumite intrebari juridice complexe. Unul dintre aspectele esentiale care ingrijoreaza este daca fostul sot ar putea vinde apartamentul sau sa il lase prin testament fiicei lor fara acordul fostei sotii.

Drepturile Proprietarilor in Cazul Codetentei

Conform legislatiei civile din Romania, in cazul in care doua persoane detin impreuna un bun imobil, se aplica principiile coproprietatii. In astfel de situatii, fiecare proprietar are o cota-parte din dreptul de proprietate asupra imobilului. Acest lucru inseamna ca niciunul dintre coproprietari nu poate dispune de intregul imobil fara acordul celuilalt.

Posibilitatea de Vanzare a Apartamentului

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Fostul sot nu poate vinde apartamentul in intregime fara consimtamantul fostei sotii. Pentru a realiza o tranzactie de vanzare, este necesara prezenta si semnatura ambilor coproprietari. In absenta consimtamantului, orice tentativa de vanzare ar fi nula si neavenita, din punct de vedere legal.

Acte Unilaterale: Testamentul

In ceea ce priveste posibilitatea ca fostul sot sa lase prin testament partea sa de proprietate fiicei lor, aceasta este perfect legala. Fostul sot are dreptul sa dispuna de cota sa parte din imobil prin acte de vointa unilaterala, cum ar fi testamentul. Cu toate acestea, dispozitia testamentara are efect doar asupra cotei-parte pe care o detine el.

Drepturile Mamei si Fiicei Dupa Transferul de Mostenire

Daca fostul sot decedeaza si fiica mosteneste partea sa din apartament, fiica devine noul coproprietar. In aceasta situatie, mama ramane in continuare coproprietar, avand aceleasi drepturi asupra cotei sale parti. Orice tranzactie de vanzare a apartamentului in intregime ar necesita si consimtamantul acesteia.

Citeste si:  Poate tata sa vanda apartamentul coproprietar cu mama fara consimtamantul copiilor?

Vanzarea de catre Fiica

Fiica ar putea decide ulterior sa vanda cota sa parte de proprietate, dar si pentru aceasta va fi necesar acordul mamei daca vanzarea ar implica intregul apartament. In cazul in care fiica doreste sa vanda doar partea sa de proprietate, trebuie sa ofere drept de preemtiune co-proprietarului, adica mamei. Daca mama nu este interesata sa cumpere aceasta cota-parte, fiica poate sa o vanda unui tert.

Concluzii

In rezumat, raspunsul la intrebarea initiala este ca fostul sot nu poate vinde apartamentul fara acordul fostei sotii. De asemenea, testamentul poate dispune doar de cota-parte a imobilului detinuta de fostul sot. In toate situatiile, colaborarea ambilor coproprietari este esentiala pentru orice tranzactie ce implica intregul bun imobil. Astfel, nu exista riscul ca mama sa fie exclusa din deciziile referitoare la apartament fara sa fie informata si sa aiba un cuvant de spus.