Este posibil sa facem un acord notarial prin care tatal sa nu mai aiba contact cu copilul in schimbul renuntarii la ajutor financiar?
Intrebare
Buna dimineata! Sunt mama unei fetite de 6 luni, recunoscuta legal de tatal ei. As dori sa renunt la orice forma de ajutor financiar sau material din partea lui, in schimbul unei intelegeri prin care sa nu mai aiba contact cu copilul. Este posibil sa facem un astfel de acord notarial? Mentionez ca tatal are si alti copii dintr-o casatorie anterioara. Multumesc anticipat pentru raspuns! O zi frumoasa!
Raspuns
Buna dimineata!
In calitate de mama a unei fetite de 6 luni, este firesc sa vrei sa iei cele mai bune decizii pentru binele copilului tau. In ceea ce priveste posibilitatea de a renunta la orice forma de ajutor financiar sau material din partea tatalui copilului in schimbul acceptarii de catre acesta a neimplicarii in viata copilului, situatia este una complexa, care necesita o analiza detaliata a legislatiei in vigoare si a implicatiilor acestui demers.
Legislatia Romaniei subliniaza importanta responsabilitatii parentale, iar conform Codului Civil si Codului Familiei, ambii parinti au atat drepturi, cat si obligatii fata de copilul lor. Renuntarea la aceste indatoriri nu este simpla si necesita o serie de pasi si acorduri legale.
Faptul ca tatal copilului are si alti copii dintr-o casatorie anterioara nu schimba cu mult obligatiile sale legale fata de fetita voastra. Astfel, atat dreptul la vizita si contact, cat si obligatia de intretinere materiala a copilului sunt aspecte esentiale mentionate in legislatie.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Avand in vedere ca doriti sa renuntati la orice forma de ajutor financiar sau material din partea tatalui copilului, in schimbul unei intelegeri prin care sa nu mai aiba contact cu copilul, este important sa intelegeti ca astfel de acorduri implica, in mod normal, o hotarare judecatoreasca si nu pot fi stabilite pur si simplu prin acord notarial. Chiar si un acord scris intre parinti trebuie sa fie aprobat de un judecator pentru a deveni legal si executoriu.
Instantele judecatoresti din Romania tind sa prioritizeze interesele copilului, punand accent pe necesitatea ca acesta sa beneficieze de sprijin din partea ambilor parinti, atat financiar, cat si emotional. Astfel, orice acord care ar dispensa tatal de obligatiile sale trebuie sa fie in mod clar in interesul copilului si de obicei necesita consimtamantul acestuia.
Sunt insa cazuri in care tatal poate renunta voluntar la drepturile sale parintesti, dar chiar si in aceste scenarii, implicatiile pe termen lung trebuie luate in considerare foarte atent. Aceasta renuntare trebuie de asemenea aprobata de un judecator, care va evalua binele copilului inainte de a da o hotarare favorabila.
Pentru a naviga acest proces legal complex si pentru a va asigura ca interesele copilului sunt protejate, este esential sa consultati un avocat specializat in dreptul familiei. Un profesionist va poate indruma in ceea ce priveste pasii necesari si va poate ajuta sa elaborati un plan care sa fie in conformitate cu legile romanesti si care sa tina cont de toate aspectele implicate.
In concluzie, desi este intelegator dorinta de a avea un acord care sa simplifice situatia familiala, un astfel de aranjament notarial prin care sa renuntati la ajutorul financiar si la contactul tatalui cu copilul trebuie analizat foarte atent din punct de vedere legal si judiciar. Consultati un avocat pentru a gasi cea mai potrivita solutie pentru voi si pentru a asigura bunastarea fetitei voastre pe termen lung.
Multumesc pentru intrebare si va doresc o zi frumoasa!