Se poate transfera contractul de inchiriere catre noii proprietari si in ce conditii poate avea loc evacuarea?
Intrebare
Am avut o discutie detaliata cu sotia proprietarului locuintei pe care o inchiriez si am permis sa aduca potentiali cumparatori pentru a viziona apartamentul. Au mentionat ca, daca as dori, as putea cumpara si eu apartamentul, dar nu imi permit suma ceruta. Acestia au reusit in cele din urma sa vanda apartamentul, iar chiria pentru luna septembrie a fost achitata.
Saptamana trecuta, au venit la mine cu un document prin care se confirma vanzarea apartamentului, incepand cu data de 10 octombrie, si mi-au cerut sa-l semnez, dar am refuzat. Contractul de inchiriere nu mentioneaza nimic specific despre aceasta situatie, ci doar despre cazuri de forta majora. Totodata, contractul stipuleaza ca orice comunicare trebuie sa fie facuta in scris, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
As dori sa aflu daca contractul de inchiriere se transfera automat catre noul proprietar si daca acesta are dreptul sa ma evacueze si in ce conditii. Intentionam sa cumparam un apartament prin programul Prima Casa, dar procesul va dura probabil cateva luni. Am lua in considerare si varianta de a inchiria altceva temporar, dar nu am gasit inca nimic la un pret accesibil, iar mutarea mobilierului ar implica costuri suplimentare.
In concluzie, as vrea sa stiu daca pot ramane in apartament pana la finalizarea achizitiei noastre, cum pot fi evacuat in mod legal si daca noii proprietari ar putea crea probleme, inclusiv apeland la politie. Mentionez ca nu am avut nicio comunicare directa cu noii proprietari pana in prezent. Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Raspuns
Drepturile Chiriasului in Contextul Vanzarii Apartamentului: Clarificari Juridice
In situatia in care te afli, este esential sa intelegi drepturile pe care le ai in calitate de chirias si cum vanzarea apartamentului poate afecta locuinta ta actuala. Vom analiza pe indelete aspectele legale ale transferului de chirie si conditiile de evacuare pentru a raspunde la intrebarile tale intr-un mod clar si complet.
1. Transferul Contractului de Inchiriere la Noul Proprietar
In mod obisnuit, atunci cand un apartament inchiriat este vandut, noul proprietar preia drepturile si obligatiile vechiului proprietar conform contractului de inchiriere existent. Asa cum ai mentionat, contractul de inchiriere nu stipuleaza nimic specific in acest sens, dar prevederile legale actuale din Romania protejeaza chiriasii.
Conform Codului Civil, transferul de proprietate nu anuleaza contractul de inchiriere. Noul proprietar trebuie sa respecte termenii si conditiile existente. Deci, in principiu, contractul tau de inchiriere ramane valabil si dupa schimbarea proprietarului.
2. Dreptul Noului Proprietar de a Te Evacua
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Evacuarea chiriasului este o problema delicata si reglementata strict de lege. Noul proprietar nu te poate evacua imediat si fara un temei legal. Procesul de evacuare necesita, de obicei, parcurgerea unor pasi legali:
-
Notificare oficiala: Noul proprietar trebuie sa iti trimita o notificare scrisa in care sa iti comunice intentia de a te evacua, respectand termenul de preaviz stipulat in contract sau, in lipsa unei asemenea stipulari, termenul legal de preaviz (de obicei, 60 de zile in cazul contractelor de inchiriere pe termen lung).
-
Actiune in instanta: Daca refuzi evacuarea in termenul de preaviz, proprietarul trebuie sa se adreseze instantei pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti de evacuare.
-
Executare silita: Doar dupa obtinerea unei hotarari judecatoresti defavorabile tie, proprietarul poate apela la un executor judecatoresc pentru a pune in aplicare evacuarea.
3. Posibile Probleme cu Noul Proprietar
Chiar daca nu ai avut nicio comunicare cu noul proprietar pana in prezent, este recomandat sa incerci sa stabilesti un canal de comunicare. Incearca sa negociezi termenii in beneficiul ambelor parti, explicandu-le situatia ta si planurile de achizitie prin Prima Casa.
In cazuri rare, un nou proprietar poate incerca sa te intimideze sau sa creeze probleme, insa intotdeauna trebuie sa ramai calm si sa actionezi conform legii. Apelul la politie este posibil daca este vorba de abuzuri sau hartuire, dar interventia politiei intr-o problema de chirie, care nu implica violenta sau alte infractiuni clare, este limitata.
4. Ramanerea in Apartament pana la Finalizarea Achizitiei
Conform legii, cat timp contractul de inchiriere este activ si tu iti respecti obligatiile (de exemplu, plata chiriei), ai dreptul sa ramai in apartament. Daca reusesti sa negociezi un acord cu noul proprietar, ai putea sa prelungesti sederea pana la finalizarea achizitiei propriei locuinte.
In concluzie, actele si legislatia in vigoare iti ofera anumite protectii ca chirias. Cu respectarea pasilor legali necesari, noul proprietar nu te poate evacua imediat sau fara motiv intemeiat. Este vital sa iti cunosti drepturile si sa iei in considerare toate optiunile disponibile, inclusiv consultarea unui avocat specializat in drept imobiliar pentru o mai buna orientare.