Poate ANAF sa-mi retina bani din pensia de handicap pentru datorii la contributia de sanatate?
Intrebare
Buna seara,
Am o serie de intrebari si as aprecia foarte mult daca m-ati putea ajuta sa inteleg mai bine situatia mea.
In anul 2008, am infiintat un PFA si am platit impozitul aferent. Cu toate acestea, mi s-a spus de la ANAF ca nu este necesar sa platesc contributia la sanatate. De fiecare data cand mergeam sa achit impozitul pentru marfa, intrebam si despre contributia la sanatate si mi se spunea ca nu este obligatoriu.
Cu timpul, afacerea nu a mai avut succes si am decis sa o inchid, depunand actele necesare la Camera de Comert. La scurt timp dupa aceasta, am primit o notificare de la Casa Judeteana de Sanatate ca am de platit 4.000 de lei (40 de milioane de lei vechi) si ca nu vor inchide firma pana nu achit aceasta suma. Le-am explicat ca nu am posibilitatea financiara de a plati aceasta datorie, deoarece nu am un venit stabil.
In prezent,, am probleme grave de sanatate si am obtinut o Decizie de Handicap de gradul 2 accentuat. Pensia mea de handicap este de 400 de lei si abia imi ajunge pentru tratament.
Doresc sa aflu daca ANAF poate sa-mi retina acesti bani din pensia mea de handicap. In plus, doresc sa inteleg ce inseamna exact statutul de “Dizolvare cu lichidare (Radiere)” din data de 19 octombrie 2012 si daca aceasta inseamna ca firma mea este inchisa definitiv si, prin urmare, nu mai trebuie sa platesc datoriile respective.
Multumesc mult pentru ajutorul dumneavoastra. Astept cu nerabdare raspunsul.
Cu stima,
[Un cetatean preocupat]
Raspuns
Buna seara,
Inteleg perfect situatia complicata prin care treceti si doresc sa va ofer o clarificare detaliata in privinta datoriilor pe care le aveti si a statutului firmei dumneavoastra. Este important sa tratati aceste aspecte cu maxima atentie, mai ales in contextul problemelor de sanatate si al veniturilor reduse pe care le aveti.
Contributia la sanatate: Ce trebuie sa stiti
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
In perioada in care ati avut PFA, contributiile la sanatate (CASS) erau, in general, obligatorii pentru toti contribuabilii, inclusiv pentru persoanele fizice autorizate. Daca ANAF v-a informat ca nu trebuie sa achitati contributia la sanatate, este posibil ca aceasta informatie sa fi fost incorecta sau sa fi existat unele exceptii temporare pe care nu le-ati inteles corect.
Cu toate acestea, din experienta altor contribuabili, omisiunile sau erorile din trecut nu exclud obligatia de a plati anumite contributii daca acestea au fost stabilite ulterior de catre autoritati. Deci, este posibil sa trebuiasca sa achitati suma respectiva daca Casa Judeteana de Sanatate a emis o decizie executorie in acest sens.
Posibilitatea de retinere a pensiei de handicap
Pensia de handicap are protectie speciala, iar in general, aceasta nu poate fi executata silit decat intr-o masura limitata. Anumite surse de venit, cum ar fi pensia de handicap, au anumite privilegii legislative care le protejeaza de executare silita integrala. Va sfatuiesc sa consultati un avocat specializat in drept fiscal sau un consilier juridic care sa evalueze documentele si sa va ofere consiliere concreta bazata pe legislatia in vigoare.
Statutul de “Dizolvare cu lichidare (Radiere)”: Ce inseamna pentru firma dumneavoastra
“Dizolvare cu lichidare (Radiere)” reprezinta procesul prin care o firma este dizolvata, se fac toate formalitatile necesare pentru inchiderea ei oficiala, iar, in final, aceasta este radiata din registrul comertului. Daca firma dumneavoastra a fost radiata in 19 octombrie 2012, aceasta inseamna, teoretic, ca firma este inchisa definitiv.
Cu toate acestea, radierea firmei nu inseamna automat ca datoriile acesteia catre bugetul de stat sau alte institutii dispar. Datoriile fiscale, inclusiv contributiile neplatite la sanatate, pot ramane in responsabilitatea fostului titular al PFA-ului. Institutiile fiscale au, de obicei, 5 ani la dispozitie pentru a recupera aceste datorii, dar pot exista exceptii si particularitati legale.
Ce trebuie sa faceti in continuare?
-
Documentare completa: Colectati toate documentele relevante, inclusiv deciziile de impunere, notificarile de la ANAF si Casa Judeteana de Sanatate, decizia de radiare a firmei si orice alte acte oficiale legate de PFA si obligatiile fiscale.
-
Consultanta juridica si fiscala: Consultati un specialist care sa va ofere consiliere bazata pe documentele specifice ale cazului dumneavoastra. Aceasta poate include un avocat specializat in drept fiscal sau un consilier juridic.
-
Intocmirea unui plan de actiune: In functie de consilierea primita, elaborati un plan de actiune care ar putea include contestarea datoriilor, discutii cu ANAF pentru clarificari si eventuale masuri de protectie a veniturilor dumneavoastra.
Sper ca aceste informatii sa va fie de folos in clarificarea situatiei in care va aflati si sa va ajute sa navigati mai usor prin complexitatea acestei situatii fiscale si juridice. Mult succes in rezolvarea problemei!