Pot fi membru fondator al unei asociatii de tip “Socios” daca sunt pensionar definitiv si am gradul II de handicap grav?

Intrebare

Buna ziua!

Sunt pensionar definitiv pe caz de boala, avand gradul doi de handicap grav, si beneficiez de toate drepturile prevazute de lege, inclusiv ajutor de handicap.

Impreuna cu cativa prieteni, dorim sa infiintam o Asociatie de tip “Socios” cu scopul de a sprijini o echipa de fotbal locala. Dorim ca alaturi de suporteri si de alti sustinatori, sa contribuim activ la dezvoltarea acestei echipe, atat prin sustinerea financiara cat si prin alte activitati conexe.

Statutul Asociatiei noastre prevede urmatoarele scopuri si obiective:

Scopul Asociatiei:

Sprijinirea activitatii sportive a echipei de fotbal.

Obiectivele Asociatiei:

a) Sustinerea, inclusiv financiara, a activitatilor sportive ale echipei de fotbal;
b) Realizarea, editarea si difuzarea de carti, publicatii periodice, articole de specialitate, programe informatice, site-uri si alte materiale informative;
c) Dezvoltarea de programe proprii si in parteneriat cu diverse entitati din tara si strainatate;
d) Orice alte activitati care contribuie la realizarea scopului Asociatiei si care nu contravin ordinii de drept.

Sursele de venituri ale Asociatiei:

a) Cotizatiile membrilor;
b) Dobanzi si dividende rezultate din plasarea sumelor disponibile, in conditiile legii;
c) Dividendele societatilor comerciale infiintate;
d) Venituri realizate din activitati economice directe;
e) Donatii, sponsorizari sau legate;
f) Resurse obtinute de la bugetul de stat si/sau de la bugetele locale;
g) Alte venituri prevazute de lege.

Acum, am o intrebare: Eu, ca pensionar definitiv pe caz de boala, cu handicap grav, care beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege, inclusiv ajutorul de handicap lunar, pot fi unul dintre membrii fondatori ai Asociatiei? Exista restrictii legale care ar impiedica acest lucru?

Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra!

Numai bine va doresc!

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Cu stima si respect.

Raspuns

Pot fi pensionar pe caz de boala si cu handicap grav membru fondator al unei Asociatii de tip “Socios”?

Daca sunteti pensionar definitiv pe caz de boala si aveti gradul doi de handicap grav, avand dreptul la toate beneficiile legale, inclusiv ajutorul de handicap, este normal sa va intrebati daca exista restrictii legale care v-ar impiedica sa deveniti membru fondator al unei asociatii. In acest articol vom analiza cadrul legislativ referitor la acest subiect si vom raspunde la intrebarile dumneavoastra.

Cadrul legislativ privind persoanele cu handicap in Romania

Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap reglementeaza in detaliu care sunt drepturile si obligatiile persoanelor cu handicap si ofera un cadru clar in ceea ce priveste integrarea si participarea activa a acestora in societate. Conform acestei legi, persoanele cu handicap au dreptul sa participe activ la toate domeniile de viata sociala, economica, culturala si politica. Legea protejeaza dreptul la asociere si nu pune nicio limitare explicita in ceea ce priveste implicarea acestora in demersuri asociative.

Citeste si:  Care este temeiul legal pentru dobanzile legale impuse de firmele de recuperare creante precum KREDIT INKASO INVESTMENT RO SA?

Reglementarile privind infiintarea unei asociatii

Legislatia privind functionarea asociatiilor si fundatiilor din Romania este reglementata de Ordonanta de Urgenta nr. 26/2000. Potrivit acestei reglementari, orice persoana fizica sau juridica, indiferent de starea de sanatate sau de statutul social, poate deveni membru fondator al unei asociatii, cat timp respecta prevederile legale referitoare la organizarea si functionarea asociatiilor.

Participarea persoanelor cu handicap in asociatii

In conformitate cu Legea nr. 448/2006, persoanele cu handicap grav au dreptul sa participe si sa fie membri fondatori sau simpli ai unor organizatii non-guvernamentale daca isi doresc acest lucru. Nu exista dispozitii care sa interzica explicit participarea persoanelor cu handicap in calitate de membri fondatori ai unor asociatii sau fundatii.

Concluzie

Pe baza analizei legislatiei romanesti in vigoare, nu exista restrictii legale care sa impiedice o persoana, chiar si in cazul in care este pensionara pe caz de boala cu gradul doi de handicap grav, sa devina membru fondator al unei asociatii. Asadar, puteti fi unul dintre membrii fondatori ai Asociatiei de tip “Socios” pe care doriti sa o infiintati pentru a sprijini echipa locala de fotbal. Este recomandabil, totusi, sa consultati un avocat sau un consilier juridic pentru a va asigura ca toate documentele necesare pentru infiintarea asociatiei sunt completate corect si respecta cadrul legal in vigoare.

Implicarea activa si beneficiile aduse comunitatii

Mai mult decat atat, implicarea activa a persoanelor cu handicap in astfel de proiecte este nu doar permisa, ci si incurajata de politicile de integrare sociala. Contribuind la dezvoltarea unei echipe locale de fotbal, veti aduce beneficii atat comunitatii cat si propriei dezvoltari personale, promovand astfel valorile incluziunii si solidaritatii.

Asadar, aveti toate motivele sa va implicati activ si sa contribuiti la succesul acestui proiect ambitios, fara a va preocupa de restrictii legale care sa va interzica acest lucru.

Numai bine si mult succes in demersurile dumneavoastra!