Poate angajatorul sa concedieze angajatii pentru neprezentare la serviciu daca zilele de concediu au fost refuzate nejustificat?

Intrebare

Buna ziua,

Numele meu este Mihai si am nevoie de o informatie juridica. Lucrez la o companie de un an si, conform politicii firmei, fiecare angajat are dreptul la 21 de zile de concediu anual. Pana acum, fiecare dintre noi a folosit concediul atunci cand a avut nevoie, cu conditia sa lasam 5 zile de concediu pentru perioada sarbatorilor.

Anul acesta, pe 19 decembrie, seful nostru ne-a cerut sa completam cererile de concediu pentru perioada sarbatorilor. Am facut acest lucru, dar pe 20 decembrie ne-a informat ca nu va aproba niciun concediu si ca trebuie sa continuam sa venim la lucru cateva zile suplimentare.

Neavand alta optiune, noi, angajatii, am convenit sa nu mai venim la serviciu incepand cu 20 decembrie, considerand ca aveam dreptul la zile de concediu. Am stat acasa pana pe 2 ianuarie si ne-am intors la lucru pe 3 ianuarie. In acea zi, seful ne-a informat pe toti cei din schimbul nostru ca am fost concediati.

Intrebarea mea este: Poate angajatorul sa ne concedieze pentru ca nu ne-am prezentat la serviciu, avand in vedere ca noi aveam zile de concediu nefolosite iar concediul a fost refuzat nejustificat? Cum ar trebui sa procedam in aceasta situatie pentru a ne apara drepturile? Va multumesc anticipat pentru ajutorul acordat.

Cu stima,
Mihai

Raspuns

Buna ziua, Mihai,

In baza informatiilor pe care le-ai furnizat si a contextului prezentat, voi expune detalii importante legate de drepturile angajatilor in materie de concediu si concediere, conform legislatiei muncii din Romania.

Drepturile Angajatilor la Concediu

Conform Codului Muncii din Romania, fiecare angajat are dreptul la un concediu anual platit de cel putin 20 de zile lucratoare. In cazul tau, politica firmei prevede 21 de zile de concediu anual, ceea ce este absolut legal si peste cerintele minime stabilite de lege.

Programarea Concediului

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Programarea concediului anual este un proces ce trebuie realizat de comun acord intre angajator si angajat. De regula, angajatorul trebuie sa intocmeasca un plan de concedii, tinand cont de nevoile de functionare ale companiei si de dorintele angajatilor. Faptul ca angajatorul a cerut completarea cererilor de concediu pentru perioada sarbatorilor este un pas obisnuit in acest proces.

Refuzul Aprobarii Concediului

In situatiile in care angajatorul refuza sa aprobe concediul, acesta trebuie sa aiba motive bine intemeiate. Potrivit legii, refuzul nejustificat al acordarii concediului de odihna reprezinta o incalcare a drepturilor angajatilor. In cazuri extreme, neacordarea concediului poate fi motivata de nevoi operationale stringente sau situatii de urgenta, dar aceste motive trebuie sa fie clar comunicate si documentate.

Citeste si:  Merita sa dau in judecata patroana pensiunii daca a platit retroactiv contributiile?

Absenteismul si Concedierea

In cazul in care angajatii nu se prezinta la locul de munca fara aprobare, angajatorul poate considera aceasta ca fiind absenta nemotivata. Totusi, contextul in care concediul a fost cerut si refuzat este esential. Daca cererea de concediu a fost realizata in mod corespunzator si refuzul a fost nejustificat, atunci absenta poate fi justificata de dreptul legal la concediu.

Concedierea

Conform Codului Muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru abateri disciplinare grave, dar trebuie sa urmeze o procedura clara care include mai multe etape, inclusiv cercetarea disciplinara. In cazul vostru, daca angajatorul a dispus concedierea fara a respecta aceste prevederi si fara a oferi motive justificate, aceasta ar putea fi considerata o actiune ilegala.

Cum Sa Procedati

  1. Adresare Interna: In primul rand, incercati sa discutati cu angajatorul sau cu departamentul de resurse umane pentru a clarifica situatia si pentru a cere reanalizarea deciziei de concediere. Ar trebui sa prezentati toate documentele legate de cererile de concediu si sa argumentati legalitatea absentei voastre.

  2. Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM): Puteti adresa o plangere catre ITM, expunand situatia si solicitand interventia institutiei pentru solutionarea conflictului de munca. Inspectoratul poate efectua o ancheta si poate dispune masuri daca se constata incalcari ale legii.

  3. Actionare in Instanta: Daca demersurile administrative nu conduc la rezultatul dorit, puteti actiona in instanta pentru anularea deciziei de concediere. Este recomandat sa apelati la un avocat specializat in dreptul muncii, care sa va asiste pe parcursul actiunii juridice.

Concluzii

Refuzul nejustificat al acordarii concediului de odihna si concedierea ulterioara pentru absenta nemotivata sunt actiuni care pot fi contestate legal. Procedurile legislative sunt menite sa protejeze drepturile angajatilor si sa ofere solutii juste in cazuri de conflict. Asigurati-va ca urmati pasii mentionati si ca aveti toate documentele necesare pentru a sustine cauza voastra.

Cu stima,
Echipa ta juridica