Pot actiona in instanta o firma de recuperari creante pentru inselatorie daca am dovada platilor efectuate?

Intrebare

Buna seara, in urma cu un an, am incheiat un contract de telefonie mobila cu o companie anume. Din motive financiare, nu am mai putut achita facturile la timp, iar firma respectiva a calculat suma datorata, adaugand si o penalizare semnificativa pentru nerespectarea contractului. Am acceptat situatia si am inceput sa platesc.

Ulterior, compania a transferat datoria mea catre o firma de recuperari creante. Am discutat cu reprezentantii acestei firme si am convenit sa achit datoria in rate lunare de 20 de euro. Am efectuat aceste plati lunar, conform intelegerii, si am pastrat toate chitantele de la banca ca dovada.

Recent, am primit un plic in care mi se comunica faptul ca in luna mai 2019 nu am realizat plata ratei si ca, din acest motiv, intelegerea este anulata. Acum, mi se cere sa platesc intreaga suma restanta dintr-o data, plus o penalizare de 9% pentru nerespectarea acordului. Mi se spune, de asemenea, ca platile lunare pe care le-am facut deja nu se vor scadea din datorie, ramanand ca un “bonus” pentru ei.

Problema este ca eu am efectuat toate platile conform acordului si am trimis chitantele ca dovada, dar firma de recuperari creante sustine ca nu a primit acei bani. Intrebarea mea este: pot sa actionez in instanta aceasta firma pentru inselatorie? Am dovada platilor efectuate si totusi sunt acuzat de neplata pentru a fi obligat sa platesc din nou, plus o noua penalizare.

Va multumesc anticipat pentru orice sfat sau indrumare juridica pe care mi-o puteti oferi!

Raspuns

Buna seara! Problema pe care o prezentati este frecvent intalnita si necesita o abordare atenta din punct de vedere juridic. Va voi oferi cativa pasi esentiali si informatii despre cum sa actionati in asemenea situatii pentru a va proteja drepturile si a gasi o solutie corecta si justa.

Analiza Situatiei si Pastrarea Documentatiei

Primul pas esential este sa va asigurati ca aveti toate documentele necesare la indemana. Acestea includ contractul initial de telefonie mobila, orice notificari primite de la compania de recuperari creante, chitantele de plata si orice comunicare scrisa pe care ati avut-o cu ambele entitati implicate. Pastrarea acestor dovezi este cruciala pentru a demonstra buna dumneavoastra credinta si respectarea acordului stabilit initial.

Verificarea Dovezilor de Plata

Odata ce aveti toate documentele, verificati cu atentie toate dovezile de plata. Acestea trebuie sa includa data, suma platita si orice alte detalii relevante care pot evidentia faptul ca ati efectuat platile la timp conform acordului. Daca aveti chitante bancare care indica platile lunare de 20 de euro, acestea sunt esentiale pentru a demonstra ca ati respectat termenii stabiliti.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
Citeste si:  Am si eu dreptul legal sa contest contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere al mamei mele?
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Comunicarea cu Firma de Recuperari Creante

Daca va aflati in situatia in care firma de recuperari creante nu recunoaste platile efectuate, este important sa comunicati in scris cu acestia. Trimiteti o scrisoare recomandata in care sa atasati copii ale tuturor chitantelor si sa solicitati clarificari asupra situatiei. Asigurati-va ca pastrati o copie a acestei scrisori si confirmarea de primire.

Sesizarea Institutiilor Relevante si Mediere

Daca firma de recuperari creante continua sa nu recunoasca platile efectuate, puteti apela la ajutorul unei institutii specializate in protectia consumatorului. In Romania, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) poate interveni in astfel de cazuri pentru a media disputa si a asigura respectarea drepturilor dumneavoastra. Depunerea unei plangeri la ANPC poate fi un pas important in rezolvarea conflictului fara a merge direct in instanta.

Initierea Actiunii in Justitie

Daca toate incercarile de mediere esueaza si firma de recuperari creante continua sa refuze recunoasterea platilor, puteti lua in considerare initierea unei actiuni in justitie pentru a va proteja interesele financiare si a sanctiona comportamentul abuziv. Pe baza documentelor si dovezilor pastrate, un avocat specializat va poate ajuta sa formulati o cerere detaliata si bine argumentata in fata instantei.

Implicatiile Legale ale Penalizarilor

Este important de mentionat ca orice penalizare adaugata la suma datorata trebuie sa fie in conformitate cu prevederile legale si contractuale. Verificati cu atentie conditiile contractuale pentru a vedea daca penalizarea de 9% este justificata si legala.

Concluzii si Recomandari

In concluzie, aveti argumente solide pentru a actiona impotriva firmei de recuperari creante pe baza dovezilor de plata pe care le detineti. Comunicarea clara, pastrarea documentatiei si eventualele sesizari catre autoritatile competente sunt pasi esentiali pentru a va apara drepturile. In cazul in care nu se ajunge la un consens prin mediere, initierea unei actiuni in justitie ramane o optiune valida si recomandata. Mult succes in rezolvarea acestei probleme si nu ezitati sa apelati la sprijinul unui avocat pentru o reprezentare adecvata.