Poti castiga un proces de malpraxis dupa o interventie chirurgicala nejustificata si infectie la spital?
Intrebare
Buna ziua,
Ma numesc Georgeta si sunt din Tulcea. As dori sa va solicit ajutorul in legatura cu o problema medicala pe care o intampin. Am fost operata la Spitalul Medgidia pentru o ruptura de perineu. La doua luni dupa operatie, am inceput sa ma simt mai rau decat inainte.
Ulterior, am mers la Spitalul Fundeni pentru investigatii suplimentare si am descoperit ca operatia efectuata nu era necesara. De asemenea, am fost informata de catre medicii de la Fundeni ca am un muschi slab la vezica si ca nu trebuia sa fiu operata pentru ruptura de perineu. Mai mult, am fost infectata in timpul operatiei, infectie ce a aparut ca urmare a faptului ca mi s-a montat un sterilet, pe care chirurgul mi-a spus sa-l cumpar eu, desi acest lucru nu este normal.
Detin documente care dovedesc toate acestea si as dori sa stiu daca am sanse sa castig un proces pentru malpraxis. Cum ar trebui sa procedez pentru a obtine despagubiri si ce demersuri legale trebuie sa urmez?
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Raspuns
Buna ziua, Georgeta,
Ne pare rau sa auzim despre dificultatile dumneavoastra medicale si intelegem cat de stresanta si frustranta poate fi o astfel de experienta. Avand in vedere situatia descrisa, exista mai multe aspecte pe care le puteti lua in considerare pentru a decide daca aveti sanse sa castigati un proces pentru malpraxis si pentru a obtine despagubiri.
Ce este Malpraxisul Medical?
Malpraxisul medical se refera la neglijenta unui cadru medical in exercitarea profesiei sale, care determina vatamarea pacientului. In Romania, un proces de malpraxis poate fi demarat impotriva unui medic sau a unei institutii medicale daca se poate demonstra ca a existat o abatere de la standardele de ingrijire si ca aceasta abatere a cauzat daune pacientului.
Pasii de Urmat pentru a Depune o Plangere de Malpraxis
1. Colectarea dovezilor
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Primul pas este sa adunati si sa pastrati toate documentele medicale relevante, inclusiv:
- Rapoartele operatiei efectuate la Spitalul Medgidia.
- Rezultatele investigatiilor efectuate la Spitalul Fundeni.
- Dovezi ale infectiei si tratamentelor ulterioare.
- Documente care atesta cumpararea steriletului la recomandarea chirurgului.
Aceste documente vor fi esentiale pentru a demonstra ca tratamentul primit a fost neadecvat si ca a dus la agravarea starii dumneavoastra de sanatate.
2. Consultarea unui specialist in drept medical
Este important sa va consultati cu un avocat specializat in drept medical sau malpraxis. Acesta va va putea oferi sfaturi personalizate si va va asista in toate etapele procesului. Avocatul va evalua sansele de succes ale cazului dumneavoastra, pe baza documentelor si a circumstantelor specificate.
3. Expertiza medicala
In multe cazuri, va fi necesar sa obtineti o expertiza medicala independenta. Aceasta va implica evaluarea cazului de catre un alt specialist sau un expert in medicina legala, care sa confirme ca exista o legatura clara intre tratamentul necorespunzator si vatamarea suferita.
4. Depunerea plangerii
Daca avocatul considera ca aveti un caz solid, se va depune o plangere formala la institutiile competente, cum ar fi:
- Colegiul Medicilor din Romania.
- Ministerul Sanatatii.
- Instantele de judecata competente.
Plangerea va include toate dovezile colectate si expertiza medicala. Avocatul va redacta documentele necesare si va actiona ca reprezentant legal in fata autoritatilor.
Evaluarea daunelor
Intr-un proces de malpraxis, veti putea solicita despagubiri pentru:
- Costurile medicale suplimentare (investigatii, tratamente, interventii chirurgicale).
- Pierderile financiare rezultate din incapacitatea de a munci.
- Dureri si suferinte fizice si emotionale.
Concluzie
Georgeta, procesul de malpraxis poate fi complex si de lunga durata, dar daca aveti dovezi solide si sunteti asistata de un avocat specializat, aveti sanse sa obtineti despagubirile pe care le meritati. Este esential sa actionati cat mai curand posibil pentru a nu intampina probleme legate de termene de prescriptie.
Va dorim mult succes si o recuperare cat mai rapida!