Cum se va realiza mostenirea in cazul decesului unui parinte si ce proceduri sunt necesare pentru a garanta dreptul la a doua propritate?

Intrebare

Buna seara! Suntem doi copii la parinti, iar acestia detin doua proprietati. Una dintre aceste proprietati a fost oferita deja fratelui meu prin donatie. Dorim sa stim ce se va intampla dupa decesul unui parinte si cum se va realiza mostenirea in aceasta situatie. In plus, ce se va intampla dupa moartea ambilor parinti? A doua proprietate imi va reveni mie fara a fi nevoie de alte acte suplimentare sau este necesara vreo procedura specifica pentru a-mi garanta dreptul de mostenire? Va multumesc anticipat pentru clarificari!

Raspuns

Mostenirea Doua Proprietati: Proceduri si Drepturi Legale in Romania

Buna seara! Cazul dumneavoastra implica mai multe aspecte legale referitoare la mostenire si succesiune, in contextul in care sunteti doi frati si parintii detin doua proprietati distincte. Vom detalia mai jos pasii si procedurile legale relevante in contextul succesiunii si mostenirii in Romania.

1. Situatia dupa Decesul Unui Parinte

In cazul decesului unui parinte, mostenirea se deschide conform legislatiei in vigoare. Mostenirea este reglementata de Codul Civil, care specifica faptul ca succesiunea legala intervine in mod automat la decesul unei persoane, iar mostenitorii sunt desemnati conform legii.

A. Mostenire Legala

In situatia in care nu exista un testament, mostenitorii legali sunt sotul supravietuitor si copiii defunctului, acestia avand drepturi egale la mostenire. Deci, daca un parinte decedeaza, mostenirea va fi impartita intre sotul supravietuitor si cei doi copii.

B. Dreptul la Rezerva

Copiii au dreptul la o anumita parte din mostenire, numita “rezerva succesorala,” care nu poate fi afectata de eventualele donatii facute de parinti in timpul vietii. In acest context, donatia facuta fratelui dumneavoastra va fi luata in calcul la impartirea finala a mostenirii. Daca aceasta donatie lezeaza drepturile dumneavoastra la rezerva succesorala, aveti posibilitatea sa contestati acest act in instanta pentru a obtine o compensare.

2. Situatia dupa Decesul Ambilor Parinti

Cand ambii parinti decedeaza, intreaga masa succesorala ramasa va fi impartita intre mostenitorii legali, respectiv dumneavoastra si fratele dumneavoastra, conform cotelor prevazute de lege.

A. Atestarea Dreptului de Mostenitor

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Dupa decesul ambilor parinti, va fi necesar sa deschideti o procedura succesorala notariala pentru a atesta cine sunt mostenitorii si ce bunuri revin fiecaruia. Aceasta presupune intocmirea unui certificat de mostenitor care oficializeaza drepturile de proprietate asupra bunurilor ramase.

3. Proprietatile in Cauza

A. Proprietatea Oferita Prin Donatie

Proprietatea oferita fratelui dumneavoastra prin donatie va fi luata in calcul la momentul deschiderii succesiunii pentru a stabili daca aceasta afecteaza rezerva succesorala. In situatia in care valoarea donatiei este considerata excesiva, aveti dreptul de a solicita reducerea acesteia.

Citeste si:  Care sunt pasii legali si actele necesare pentru a obtine custodia exclusiva a copiilor?

B. A doua Proprietate

A doua proprietate, care nu a fost donata, va intra in masa succesorala. Potrivit legii, aceasta nu va reveni automat dumneavoastra fara acte suplimentare. Este necesar sa participati la procedura succesorala pentru a va garanta dreptul la aceasta proprietate. Va fi impartita intre mostenitori, iar in cazul in care doriti sa obtineti proprietatea in totalitate, va fi necesar un acord intre mostenitori sau, daca este cazul, o compensare financiara.

Proceduri Necesare

A. Deschiderea Succesiunii

Primul pas dupa decesul unui parinte este sa deschideti succesiunea la notarul public. Notarul va intocmi actele necesare si va emite certificatul de mostenitor.

B. Contestarea Donatiei

Daca considerati ca donatia facuta fratelui dumneavoastra va afecteaza dreptul la rezerva succesorala, puteti initia o actiune in instanta pentru a contesta acest act si a solicita reducerea donatiei.

C. Certificatul de Mostenitor

Obtinerea certificatului de mostenitor este esentiala pentru a stabili oficial drepturile fiecarui mostenitor asupra proprietatilor. Certificatul va clarifica repartizarea bunurilor ramase.

Concluzii

Este esential sa urmati pasii legali pentru a va asigura ca drepturile dumneavoastra la mostenire sunt respectate. Donatia facuta fratelui dumneavoastra poate fi contestata daca afecteaza rezerva succesorala, iar a doua proprietate poate fi obtinuta in urma procedurii succesorale. Recomandam consultarea unui avocat specialist in drept succesoral pentru a va ghida prin acest proces complex.