Am dreptul la mostenire de la tatal vitreg nefiind adoptat?
Intrebare
Buna ziua!
Am o situatie juridica legata de mostenire si as dori sa primesc clarificari. Parintii mei au fost casatoriti pentru mai bine de 50 de ani. Eu sunt copilul mamei dintr-o casatorie anterioara si nu am fost adoptata sau infiata de tatal vitreg, pastrand astfel numele biologic pana la casatoria mea. Fratele meu este copilul tatalui dintr-o casatorie anterioara. Recent, tatal vitreg a decedat, lasand in urma un apartament detinut impreuna cu mama.
Din cate inteleg, la succesiune, mama (sotul supravietuitor) va detine jumatate din valoarea apartamentului plus un sfert din partea sotului decedat, iar restul de trei sferturi ar reveni copiilor. Intrebarea mea este daca am dreptul la jumatate din aceste trei sferturi sau daca doar fratele vitreg are acest drept, avand in vedere ca nu am fost adoptata de tatal vitreg?
De asemenea, dupa decesul mamei (evident, sper cat mai tarziu), care vor fi cotele mostenite de mine si fratele vitreg?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile oferite!
Cuvinte cheie: succesiune, mostenire, copii vitregi, drepturi legale, cotele de mostenire, adoptie.
Raspuns
Buna ziua!
In situatia dumneavoastra, evaluarea drepturilor de mostenire este esentiala pentru a intelege cum se impart bunurile lasate in urma decesului tatalui vitreg, avand in vedere ca nu ati fost adoptata de acesta.
Succesiune si Mostenire: Analiza Generala
Conform Codului civil roman, in cazul unei succesiuni legale, mostenitorii legali sunt desemnati in functie de gradul de rudenie cu defunctul si de faptul ca au supravietuit acestuia. In cazul dumneavoastra, tatal vitreg a decedat lasand in urma un apartament detinut impreuna cu mama dumneavoastra. Prin urmare, se va deschide procedura de succesiune, iar bunurile vor fi impartite intre mostenitori.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Cotele parte pentru sotul supravietuitor si copii
Prima etapa este clarificarea drepturilor sotului supravietuitor si ale copiilor. Conform legislatiei:
-
Mama (sotul supravietuitor): Aceasta va detine jumatate din apartament din dreptul sau de coproprietar. Din jumatatea ramasa a defunctului, mama va primi un sfert din mostenire, ceea ce reprezinta, in final, trei sferturi din apartament, adica jumatatea detinuta in comun si un sfert din jumatatea celuilalt sot.
-
Copii: Restul de trei sferturi din partea defunctului, adica jumatate din apartament, se impart intre toti copiii sai.
Avand in vedere ca nu ati fost adoptata de tatal vitreg, conform prevederilor codului civil, in acest caz specific:
- Copilul din alta casatorie (fratele vitreg) va fi considerat mostenitor legal al tatalui vitreg.
- Statusul dumneavoastra: Nu sunteti mostenitor legal si, in consecinta, nu aveti dreptul legal la partea mostenita de la tatal vitreg, deoarece doar copii legali sau adoptati au acest drept.
Succesiunea dupa decesul mamei
In ceea ce priveste mostenirea dupa decesul mamei, drepturile asupra intregului patrimoniu al acesteia revin urmasilor sai legali. In conformitate cu legislatia aplicabila:
- Copiii mamei (inclusiv dumneavoastra): Dupa decesul mamei, intregul sau patrimoniu va fi impartit egal intre copiii sai legali. In acest caz, mostenirea va fi impartita doar intre dumneavoastra si orice alt copil biologic al mamei.
Deoarece in aceasta situatie juridica tatal vitreg nu v-a adoptat oficial, dumneavoastra nu sunteti considerata mostenitor legal al acestuia. Prin urmare, singurul fiu biologic al tatalui vitreg (fratele vitreg) va mosteni intreaga parte din mostenirea tatalui vitreg.
Cuvinte cheie: succesiune, mostenire, copii vitregi, drepturi legale, cotele de mostenire, adoptie.
Astfel, va sfatuiesc sa consultati un avocat specializat in dreptul succesoral pentru a obtine sfaturi personalizate, in functie de toate detaliile specifice cazului dumneavoastra. Aceasta este importanta pentru a asigura ca toate procedurile legale sunt urmate corect si pentru a clarifica pe deplin drepturile dumneavoastra. Mult succes!