Poate actualul sot al mamei avea vreun drept legal asupra apartamentului dupa intabulare si donare?
Intrebare
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o clarificare in legatura cu o situatie delicata. Parintii mei au divortat in anul 1985, cand eu eram foarte mic, avand doar cateva luni. Dupa divort, eu am ramas cu numele de familie al tatalui, in timp ce mama mea a revenit la numele de fata. In 1996, la 11 ani dupa divort, mama a avut oportunitatea de a cumpara un apartament in rate de la stat, intrucat existau programe prin fabricile de stat care alocau garsoniere sau apartamente in functie de numarul si genul copiilor.
Mama a cumparat acest apartament prin credit, cu plata ratelor intre 1996 si 2006. In anul 2001, mama s-a recasatorit si a preluat numele actualului ei sot. Casatoria a avut loc dupa ce apartamentul fusese deja achitat, fapt demonstrat prin documente oficiale de la primarie.
Intrebarea mea este legata de intabularea apartamentului pe numele actual al mamei, conform numelui de dupa recasatorie. Daca mama intabuleaza apartamentul pe acest nume si ulterior doreste sa mi-l doneze, poate actualul ei sot sa aiba vreun drept legal asupra imobilului? Mentionez ca actualul sot al mamei nu a contribuit la achitarea apartamentului si nu sunt copii din aceasta a doua casatorie. Exista vreo posibilitate ca el sau altcineva sa poata contesta viitoarea donatie?
Eu nu am nicio pretentie la bunurile realizate in timpul actualei casatorii a mamei, cum ar fi tamplaria, gresia sau faianta. Ce ar trebui sa facem pentru a ne asigura ca toate procedurile sunt urmate corect si ca donatia se poate efectua fara impedimente? Astept cu interes raspunsul dumneavoastra si va multumesc anticipat pentru ajutor. Va doresc multa sanatate!
Multumesc!
Raspuns
Inteleg preocuparea dumneavoastra privind aspectele legale ale proprietatii si donarii apartamentului achizitionat de mama dumneavoastra inainte de a se recasatori. Sa analizam problema in detaliu pentru a va oferi o solutie clara si completa.
Contextul Legal
Conform legislatiei din Romania, bunurile dobandite inainte de casatorie sunt considerate bunuri proprii ale fiecaruia dintre soti, iar acestea nu intra in regimul comunitatii de bunuri, aplicabil casatoriei ulterioare. Prin urmare, apartamentul achizitionat de mama dumneavoastra inainte de a se recasatori ramane proprietatea sa exclusiva, indiferent de numele de familie adoptat dupa noua casatorie.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Intabularea Apartamentului
Intabularea unui apartament pe numele actual presupune inscrierea acestuia in cartea funciara sub noul nume legal al mamei, asa cum apare in actele oficiale dupa recasatorie. Acest proces nu modifica proprietatea apartamentului si nu adauga drepturi altor persoane asupra acestuia. Este important ca documentatia sa fie completa si actualizata, inclusiv certificatul de casatorie care atesta schimbarea numelui.
Drepturile Actualului Sot
Deoarece apartamentul a fost achitat integral inainte de recasatorie, actualul sot al mamei nu are drepturi legale asupra acestui bun. Codul civil din Romania precizeaza ca bunurile dobandite de fiecare sot inainte de casatorie nu fac parte din patrimoniul comun. Chiar si in caz de deces al mamei sale, sotul actual nu ar avea drepturi asupra apartamentului, deoarece acesta este un bun propriu al mamei dumneavoastra.
Donarea Apartamentului
Pentru a dona apartamentul catre dumneavoastra fara a intampina probleme, mama trebuie sa intocmeasca un act notarial de donatie. Este recomandat sa consultati un notar public pentru a va asigura ca toate procedurile sunt respectate corect. In acest act, mama dumneavoastra va declara ca apartamentul este bun propriu si va specifica ca acesta este rezultat al achizitiei realizate inainte de recasatorie.
Contestatii Potentiale
Avand in vedere ca actualul sot al mamei nu a contribuit financiar la achizitia apartamentului si nu exista copii din aceasta a doua casatorie, este putin probabil ca cineva sa conteste legitimitatea donatiei. Totusi, pentru a elimina orice dubiu, puteti include si un certificat de autenticitate al titlului de proprietate, eliberat de un notar, care sa reconfirme ca apartamentul este un bun propriu al mamei.
Pasi Practici Recomandati:
- Verificati actele: Asigurati-va ca aveti toate documentele necesare, inclusiv certificatul de casatorie si titlul de proprietate.
- Consultati un notar: Discutati cu un notar pentru a intocmi actul de donatie si pentru orice sfat legal suplimentar.
- Actualizati cartea funciara: Daca nu ati facut deja acest lucru, actualizati cartea funciara cu numele actual al mamei.
- Obtineti consiliere juridica: Daca aveti orice indoieli, consultati un avocat pentru sfaturi legale suplimentare.
Prin urmare, urmand acesti pasi veti asigura o tranzitie fara probleme si conforma din punct de vedere legal in cadrul donatiei apartamentului de la mama dumneavoastra catre dumneavoastra, fara a exista riscul unor contestatii viitoare din partea actualului sot al mamei sau a altor persoane. Mult succes si va doresc sa rezolvati cu usurinta aceasta situatie delicata.