Am sanse sa castig daca actionez in judecata un client din Germania pentru neplata marfii?

Intrebare

Buna ziua,

Am trimis o cantitate de marfa catre un client din Germania cu conditia de plata in termen de 14 zile de la receptia marfii. Dupa 15 zile, clientul mi-a comunicat ca nu confirma primirea marfii si mi-a cerut sa o iau inapoi sau sa accepte sa plateasca doar jumatate din valoare. Daca ii actionez in judecata, am sanse sa castig? In cazul in care da, unde ar trebui sa intent realizez procesul, in Romania sau in Germania? Multumesc.

🗝️Cuvinte cheie: contract comercial, litigiu international, plata marfii, actiune in judecata, Romania, Germania

Raspuns

Buna ziua,

Navigarea unui litigiu international in contextul unui contract comercial poate fi complicata, dar exista pasi clari pe care ii puteti lua pentru a va apara interesele si a va asigura ca obtineti plata pentru marfurile livrate.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

In primul rand, analizati cu atentie contractul comercial pe care l-ati incheiat cu clientul din Germania. Contractul ar trebui sa contina clauze clare referitoare la conditiile de livrare, plata marfii si jurisdictia in caz de litigiu. Aceste clauze sunt esentiale pentru a determina daca aveti o baza solida pentru o actiune in justitie si unde ar trebui sa o initiati.

Daca clientul nu confirma primirea marfii dupa 14 zile si refuza plata, acest lucru poate constitui o incalcare a contractului. In aceasta situatie, verificarea documentatiei de transport (cum ar fi AWB, CMR, sau altele) care dovedeste livrarea marfii este esentiala. De asemenea, obtinerea oricaror corespondente prin email sau alte mijloace de comunicare cu clientul poate ajuta la demonstrerea faptului ca marfa a fost expediata si receptionata.

In cazul in care decideti sa actionati clientul in judecata, trebuie sa determinati jurisdictia competenta. In general, litigiile internationale sunt reglementate de Conventia de la Haga sau de Regulamentul Bruxelles I. Daca contractul specifica o jurisdictie clara (de exemplu, tribunalele din Romania sau Germania), atunci acea jurisdictie va fi aplicabila. In absenta unei clauze clare, se aplica regula generala potrivit careia competenta apartine tribunalului din tara in care se afla sediul paratului, adica in acest caz Germania.

Daca hotarati sa initiati o actiune legala in Germania, ar fi recomandabil sa colaborati cu un avocat specializat in drept comercial international care sa va poata reprezenta interesele in fata instantelor germane. Acesta va poate ajuta sa navigati prin complexitatea sistemului juridic german si sa maximizati sansele de succes ale cazului dvs.

In concluzie, aveti sanse sa castigati un proces daca demonstrati clar ca marfa a fost livrata conform contractului si ca clientul refuza nejustificat sa efectueze plata. Important este sa aveti documentele necesare si sa intelegeti care este jurisdictia competenta pentru acest litigiu. Un avocat specializat in litigiile internationale va poate ghida si asista in fiecare etapa a procesului legal.

Citeste si:  Este legal sa inchiriez o masina aflata in leasing pe firma unei persoane fizice?

Multumesc pentru atentie si succes in demersul dvs. juridic.