Cand am dreptul sa primesc informatii exacte despre pensia pentru limita de varsta?
Intrebare
Buna ziua,
Sunt pensionat in gradul II de invaliditate din anul 2011. Pe 30 iunie 2017, am implinit varsta de 64 de ani si am dreptul la pensie pentru limita redusa de varsta, avand in vedere ca am lucrat sase ani 100% in grupa II de munca. Am informat Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) Suceava despre aceasta situatie si am solicitat sa mi se trimita prin posta, contra ramburs, calculatia pensiei pentru limita redusa de varsta. Cunosc prevederile legii prin care se asigura pensia cea mai avantajoasa, dar am solicitat, in baza dreptului la informare cu privire la evenimente personale, sa cunosc cuantumul pensiei pentru limita de varsta pentru a verifica aplicarea corecta a legii.
In raspunsul primit, CNPP a mentionat prevederile Legii 263/2010, Art. 82: “La momentul indeplinirii conditiilor pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta si se acorda din oficiu cuantumul cel mai avantajos.” Mi s-a comunicat ca documentele solicitate vor fi disponibile dupa transformarea pensiei de invaliditate in pensie pentru limita de varsta.
Intrebarea mea este: cand am dreptul sa primesc informatii exacte despre pensia pentru limita de varsta? Care sunt modalitatile prin care pot obtine aceasta informatie si ce trebuie sa fac in continuare? Am dreptul sa cunosc si sa compar cuantumul celor doua pensii pentru a fi pe deplin informat asupra drepturilor care mi se acorda din oficiu?
Va multumesc anticipat pentru clarificari!
Raspuns
Buna ziua,
Sunt pensionat in gradul II de invaliditate din anul 2011. Pe 30 iunie 2017, am implinit varsta de 64 de ani si am dreptul la pensie pentru limita redusa de varsta, avand in vedere ca am lucrat sase ani 100% in grupa II de munca. Am informat Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) Suceava despre aceasta situatie si am solicitat sa mi se trimita prin posta, contra ramburs, calcularea pensiei pentru limita redusa de varsta. Cunosc prevederile legii prin care se asigura pensia cea mai avantajoasa, dar am solicitat, in baza dreptului la informare cu privire la evenimente personale, sa cunosc cuantumul pensiei pentru limita de varsta pentru a verifica aplicarea corecta a legii.
In raspunsul primit, CNPP a mentionat prevederile Legii 263/2010, Art. 82: “La momentul indeplinirii conditiilor pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta si se acorda din oficiu cuantumul cel mai avantajos.” Mi s-a comunicat ca documentele solicitate vor fi disponibile dupa transformarea pensiei de invaliditate in pensie pentru limita de varsta.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
Intrebarea mea este: Cand am dreptul sa primesc informatii exacte despre pensia pentru limita de varsta? Care sunt modalitatile prin care pot obtine aceasta informatie si ce trebuie sa fac in continuare? Am dreptul sa cunosc si sa compar cuantumul celor doua pensii pentru a fi pe deplin informat asupra drepturilor care mi se acorda din oficiu?
Raspunsul la intrebarea dumneavoastra incepe cu intelegerea drepturilor pe care le aveti conform legislatiei in vigoare. Conform Legii 263/2010, Art. 82, la indeplinirea conditiilor de varsta, pensia de invaliditate devine automat pensie pentru limita de varsta si se acorda din oficiu cuantumul cel mai avantajos.
In ceea ce priveste dreptul la informare si momentul in care puteti primi detaliile exacte despre pensia pentru limita de varsta, iata ce trebuie sa stiti:
-
Transformarea oficiala a pensiei de invaliditate in pensie pentru limita de varsta:
Conform legii, transformarea pensiei de invaliditate in pensie pentru limita de varsta se face automat la implinirea conditiilor de varsta. In cazul dvs., aceasta ar trebui realizata la implinirea varstei legale pentru pensie redusa de varsta datorita perioadei lucrate in conditii speciale (grupa II de munca). -
Solicitare formala de informatii:
Chiar daca legea permite transformarea automata si acordarea cuantumului cel mai avantajos, aveti dreptul prin legea transparentei informatiilor publice sa solicitati detalii exacte despre modul de calcul. Faceti o solicitare scrisa in baza dreptului de acces la informatii publice biroului CNPP Suceava pentru specificul dosarului dvs. -
Petrecerea procesului birocratic:
Este posibil sa intampinati unele intarzieri din partea CNPP din cauza procesarii birocratice. Totusi, dupa solicitarea formala, CNPP este obligata sa va ofere detaliile cerute. In solicitare, subliniati necesitatea acestei informatii pentru a confirma aplicarea legii in mod corect. -
Contactarea unui avocat sau expert in pensii:
In cazul in care nu obtineti raspunsurile necesare sau timpul de raspuns se prelungeste nejustificat, aveti posibilitatea sa contactati un avocat specializat in dreptul muncii sau un expert in pensii. Acestia va pot ajuta sa faceti demersurile necesare si, daca este cazul, sa initiati proceduri legale pentru clarificarea drepturilor. -
Apelarea la alte institutii de reglementare:
Daca procedurile interne nu ofera rezultatele asteptate, puteti apela la institutiile de supraveghere a aplicarii legilor, cum ar fi Avocatul Poporului sau Consiliul pentru Combaterea Discriminarii, daca considerati ca exista o incalcare a drepturilor dvs.
In final, este esential sa continuati eforturile de informare si sa urmariti interventiile corespunzatoare pentru a va asigura ca drepturile dvs. sunt respectate si ca beneficiati de cuantumul pensiei cel mai avantajos posibil. Va recomandam pastrarea tuturor documentelor si corespondentei cu CNPP pentru referinte viitoare.