Poate fi cumulata pensia de urmas cu pensia de invaliditate pentru un student cu handicap in Romania?

Intrebare

Buna ziua!

Nepotul meu, in varsta de 25 de ani, este student si beneficiaza de pensie de urmas dupa mama sa. De asemenea, are un handicap accentuat din nastere, pentru care primeste o indemnizatie. Din pacate, din cauza lipsei antebratului stang, nu a reusit sa se angajeze, cum se intampla adesea in Romania pentru persoanele cu handicap.

Recent, am fost informati ca s-ar incadra in grad de invaliditate, iar acum are o decizie medicala care confirma invaliditatea de gradul III. Am citit legislatia referitoare la pensia de urmas si la cea de invaliditate, dar, din pacate, nu am reusit sa inteleg clar care sunt drepturile lui. Angajatii de la Casa de Pensii par sa interpreteze aceste legi in mod diferit.

Intrebarea mea este: daca depune dosarul pentru pensia de invaliditate, va pierde pensia de urmas? Conform literei c) din legea pensiei de urmas, va continua sa primeasca aceasta pensie pe toata perioada de invaliditate? Este posibil sa cumuleze pensia de urmas cu pensia de invaliditate? El mai are un an de facultate si sunt ingrijorata despre cum se va descurca in viitor.

Va multumesc anticipat pentru ajutor!

Cuvinte cheie: pensie de urmas, pensie de invaliditate, invaliditate gradul III, cumulare pensii, student cu handicap, drepturi persoanele cu dizabilitati in Romania.

Raspuns

Buna ziua!

In contextul complex al legislatiei din Romania privind pensiile de urmas si cele de invaliditate, este esential sa clarificam aspectele care ii sunt de interes nepotului dumneavoastra. Pentru a raspunde la intrebarea daca poate cumula pensia de urmas cu pensia de invaliditate, vom explora intr-un mod detaliat drepturile si posibilitatile.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Pensia de urmas este un drept care se acorda in cazul decesului unui sustinator (parinte, in cazul acesta), iar aceasta se acorda copiilor pana la implinirea varstei de 16 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, dar nu mai tarziu de 26 de ani. Este important de mentionat ca, pentru studenti, acest drept este conditionat de dovada continuarii studiilor.

In cazul nepotului dumneavoastra, avand in vedere ca are 25 de ani si mai are un an pana la finalizarea studiilor, beneficiaza de pensia de urmas conform legislatiei actuale. Situatia sa devine insa mai complexa din moment ce a fost incadrat intr-o categorie de invaliditate (gradul III), ceea ce ii deschide dreptul la pensia de invaliditate.

Potrivit articolului 66 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia de invaliditate se acorda persoanelor care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca din cauza unor boli comune, accidente (in afara muncii sau de munca), neplatind cotizatii sau avand cotizatii insuficiente pentru acordarea unei pensii pentru limita de varsta.

Citeste si:  Ce drepturi am in calitate de asociat activ cu asigurare achitata la zi in sectorul constructiilor din Belgia in cazul unui accident de munca?

In vederea cumului pensiilor, conform literei c) din legea pensiilor de urmas, in cazul in care beneficiarii pensiei de urmas sunt incadrati intr-o categorie de invaliditate, acestia au dreptul sa primeasca in continuare pensia de urmas doar atat timp cat este valabil certificatul de incadrare in grad de invaliditate. Deci, teoretic, nepotul dumneavoastra ar trebui sa primeasca pensia de urmas pe toata durata invaliditatii.

Este important de remarcat ca legislatia romana permite cumulul pensiei de urmas cu alte forme de pensii, inclusiv pensia de invaliditate, fara pierderea drepturilor anterioare. Astfel, beneficiarul ar trebui sa fie eligibil pentru ambele pensii, atata timp cat indeplineste conditiile legale pentru fiecare.

In rezumat, nepotul dumneavoastra nu ar trebui sa piarda pensia de urmas daca va depune dosarul pentru pensia de invaliditate, conform legii. El va continua sa primeasca pensia de urmas pe toata perioada de valabilitate a deciziei medicale de incadrare in gradul III de invaliditate. Astfel, este posibil sa cumuleze cele doua pensii, iar acest lucru ar trebui sa ii ofere o siguranta financiara sporita pe perioada studiilor si pe durata invaliditatii.

Pentru a finaliza procedura aceasta, va recomand sa mergeti la Casa de Pensii cu toate documentele necesare si sa solicitati explicit sa va fie confirmat, in scris, dreptul de a cumula cele doua pensii. In cazul in care exista interpretari diferite ale legii de catre angajatii institutiei, este util sa cereti o rezolutie oficiala sau chiar sa solicitati sprijinul unor consultanti juridici in domeniul pensiilor.

Va multumim pentru intrebarea adresata si speram ca aceste informatii v-au fost de folos!