Cand se considera ca prescriptia a fost indeplinita: dupa 5 ani de la data comiterii faptelor sau dupa 5 ani plus durata totala a pedepsei acordate?

Intrebare

Salutare!

Vreau sa aflu care este termenul real de prescriptie. Este de 5 ani sau de 5 ani plus durata pedepsei?

In cazul apelului inculpatului Bodic Anastasie Marius, instanta a admis solicitarea si a desfiintat partial sentinta penala in ceea ce priveste latura penala aferenta acestuia. Astfel, s-a schimbat incadrarea juridica a faptelor pentru care Bodic Anastasie Marius fusese trimis in judecata, dupa cum urmeaza:

  1. Cele doua infractiuni prevazute initial de art. 208 alin. 1 si art. 209 alin. 1 lit. a, e, g, i Cod Penal anterior, cu aplicarea art. 41 alin. 2 au fost reincadrate in baza art. 228 alin. 1 si art. 229 alin. 1 lit. b, d Cod Penal actual, cu aplicarea art. 77 lit. a Cod Penal actual si art. 5 Cod Penal actual pentru faptele din 25/26.06.2011 si 26/27.06.2011.
  2. Trei infractiuni prevazute de art. 48 Cod Penal actual raportat la art. 228 alin. 1 si art. 229 alin. 1 lit. b, d Cod Penal actual, cu aplicarea art. 5 Cod Penal actual pentru faptele din noptile de 01/02.06.2011, 10/11.06.2011 si 17/18.06.2011.
  3. O infractiune prevazuta de art. 32 Cod Penal actual raportat la art. 228 alin. 1 si art. 229 alin. 1 lit. b, d Cod Penal actual, art. 77 lit. a Cod Penal actual, art. 5 Cod Penal actual pentru fapta din 28/29.06.2011.

Procesul penal impotriva inculpatului pentru infractiunea prevazuta de art. 32 Cod Penal actual raportat la art. 228 alin. 1 si art. 229 alin. 1 lit. b, d Cod Penal actual a fost incetat prin impacarea partilor.

Pentru celelalte infractiuni, inculpatul a fost condamnat astfel:

  • 2 pedepse de cate 1 an de inchisoare pentru infractiunile din 25/26.06.2011 si 26/27.06.2011.
  • 3 pedepse de cate 1 an de inchisoare pentru infractiunile din 01/02.06.2011, 10/11.06.2011 si 17/18.06.2011.

In baza art. 39 alin. 1 lit. b Cod Penal actual, inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea, de 1 an de inchisoare, la care se adauga o treime din totalul celorlalte pedepse (1 an si 4 luni), rezultand o pedeapsa totala de 2 ani si 4 luni de inchisoare.

Se revoca suspendarea conditionata a unei pedepse anterioare de 2 ani de inchisoare, urmare a unei decizii din 2008 a Judecatoriei Craiova. Aceasta pedeapsa este inlocuita cu masura educativa a internarii intr-un centru educativ pentru 2 ani.

Astfel, inculpatul va executa o pedeapsa finala de 3 ani de inchisoare.

Hotararea instantei este definitiva si a fost pronuntata in sedinta publica. Taxele judiciare din apel vor fi suportate de stat, inclusiv onorariul avocatului din oficiu, de 200 lei, care va fi platit din fondurile Ministerului Justitiei.

Intrebarea mea este cand se considera ca prescriptia a fost indeplinita: dupa 5 ani de la data comiterii faptelor sau dupa 5 ani plus durata totala a pedepsei acordate?

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Multumesc!

Raspuns

Salutare!

Termenul de prescriptie a raspunderii penale in Romania este un subiect de mare interes si importanta legala. In acest context specific, ne concentram pe termenul de prescriptie al infractiunilor comise de inculpatul Bodic Anastasie Marius si cum acesta afecteaza raspunderea penala.

Citeste si:  Exista vreo sansa de a recupera bunurile sustrase de fostul sot in timpul partajului?

In legislatia penala din Romania, termenul de prescriptie a raspunderii penale este reglementat de Codul Penal. Conform articolului 154 din Codul Penal actual, termenele de prescriptie variaza in functie de gravitatea faptelor comise. De exemplu:

  • Pentru infractiuni sanctionate cu detentiunea pe viata, termenul de prescriptie este de 20 de ani.
  • Pentru infractiuni sanctionate cu pedepse privative de libertate de 15 ani sau mai mari, termenul de prescriptie este de 15 ani.
  • Pentru infractiuni sanctionate cu pedepse privative de libertate mai mari de 10 ani, dar care nu depasesc 15 ani, termenul de prescriptie este de 10 ani.
  • Pentru infractiuni sanctionate cu pedepse privative de libertate mai mari de 5 ani, dar care nu depasesc 10 ani, termenul de prescriptie este de 8 ani.
  • Pentru infractiuni sanctionate cu pedepse privative de libertate mai mari de un an, dar care nu depasesc 5 ani, termenul de prescriptie este de 5 ani.
  • Pentru infractiuni sanctionate cu pedepse privative de libertate mai mici sau egale cu un an sau cu amenda, termenul de prescriptie este de 3 ani.

In cazul de fata, pentru inculpatul Bodic Anastasie Marius, care a fost condamnat la pedepse de cate un an de inchisoare pentru fiecare infractiune, termenul de prescriptie este de 5 ani conform articolului 154 alin. 1 lit. d din Codul Penal.

In ceea ce priveste intrebarea daca termenul de prescriptie include si durata totala a pedepsei acordate, raspunsul este urmatorul: termenul de prescriptie incepe sa curga de la data comiterii faptelor, si nu se adauga durata pedepsei la termenul de prescriptie. Cu alte cuvinte, prescriptia de 5 ani curge independent de durata pedepsei stabilite de instanta.

In cazul concret al lui Bodic Anastasie Marius, daca infractiunile au fost comise in iunie 2011, termenul de prescriptie de 5 ani pentru aceste infractiuni s-ar fi implinit in iunie 2016, cu exceptia situatiei in care termenul de prescriptie a fost intrerupt sau suspendat prin diverse acte procesuale sau procedurale. Codul Penal prevede conditii specifice prin care termenul de prescriptie poate fi intrerupt, cum ar fi prin efectuarea de acte de procedura in cauza (art. 155).

Astfel, in concluzie, termenul real de prescriptie pentru infractiunile comise de Bodic Anastasie Marius este de 5 ani, si nu de 5 ani plus durata totala a pedepsei. Aceasta fiind regula generala, trebuie totusi luate in considerare eventualele acte procesuale care ar putea sa intrerupa sau sa suspende termenul de prescriptie.