Este dreptul de a cere executarea silita prescris daca o creanta de 10 ani nu a fost notificata?

Intrebare

Daca o creanta veche de aproximativ 10 ani nu a fost notificata si a intervenit prescriptia, aceasta nu mai poate fi considerata exigibila. In consecinta, un executor judecatoresc nu poate initia o executare silita. Este acest lucru adevarat? Care este baza legala in acest caz?

In situatia in care aveti o creanta neplatita de aproximativ 10 ani si aceasta nu a fost notificata, exista posibilitatea ca dreptul de a cere executarea silita sa fie prescris. Prescriptia extinctiva intervine atunci cand titularul unui drept nu il valorifica intr-un anumit termen prevazut de lege, pierzand astfel dreptul de a solicita executarea silita.

Va rugam sa confirmati daca, in acest context, creanta poate fi considerata prescrisa si un executor judecatoresc nu mai poate incepe procedura de executare silita impotriva debitorului. Care este temeiul legal aplicabil in astfel de situatii?

Comentariul poate fi util pentru utilizatorii interesati de termenul de prescriptie pentru executarea silita si de normele juridice relevante, cum ar fi Codul Civil actualizat.

Raspuns

In cazul unei creante vechi de aproximativ 10 ani, care nu a fost notificata in acest interval de timp, se poate considera ca a intervenit prescriptia extinctiva, iar aceasta nu mai poate fi considerata exigibila. Consecinta directa este ca un executor judecatoresc nu poate initia o procedura de executare silita impotriva debitorului.

Baza legala aplicabila in astfel de situatii este codificata in Codul Civil al Romaniei, mai exact in dispozitiile privind prescriptia extinctiva. Conform articolului 2500 din Codul Civil, termenul general de prescriptie este de 3 ani, incepand de la data la care titularul dreptului la actiune a cunoscut sau ar fi trebuit sa cunoasca nasterea acestuia.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

In contextul unei creante de aproximativ 10 ani, daca aceasta nu a fost notificata sau valorificata in instanta, dreptul de a solicita executarea silita este de fapt prescris. Odata ce termenul de prescriptie a expirat, creditorul pierde efectiv dreptul de a solicita executarea silita a creantei.

Temeiul legal pentru prescriptia extinctiva in cazul executarii silite este:

  • Articolul 2500 din Codul Civil, care prevede termenul general de prescriptie de 3 ani.
  • Articolul 2523 din Codul Civil, care specifica faptul ca dupa implinirea termenului de prescriptie extinctiva, dreptul la actiune in justitie se stinge.

De asemenea, in conformitate cu Articolul 705 din Codul de Procedura Civila:

  • “(1) Dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.
  • (2) Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita”.
Citeste si:  Exista riscul sa fiu actionat in judecata pentru a returna o suma mare de bani primita printr-un cec de la un cetatean italian?

Astfel, daca nu a fost efectuata nicio actiune in vederea recuperarii creantei timp de 10 ani, si nu exista acte care sa fi intrerupt termenul de prescriptie (cum ar fi recunoasterea datoriei de catre debitor, o cerere de chemare in judecata etc.), atunci prescriptia a intervenit, si dreptul creditorului de a cere executarea silita s-a stins.

Este important de mentionat ca exista anumite circumstante care pot intrerupe sau suspenda termenul de prescriptie, ceea ce ar putea modifica cele de mai sus. In lipsa unor astfel de interventii, prescriptia extinctiva se aplica cu strictete, iar creanta nu mai poate fi considerata exigibila.

In concluzie, da, este adevarat ca daca o creanta veche de aproximativ 10 ani nu a fost notificata si a intervenit prescriptia, aceasta nu mai poate fi considerata exigibila si un executor judecatoresc nu poate initia o executare silita. Temeiul legal pentru acest lucru este specificat in Codul Civil si in Codul de Procedura Civila, in dispozitiile referitoare la prescriptia extinctiva si termenul de prescriptie pentru executarea silita.