Care sunt procedurile necesare pentru a elimina numele soacrei din acte si a face sotul meu proprietar unic?
Intrebare
Buna ziua,
Am o intrebare legata de succesiune. In urma cu 22 de ani, socrul meu a decedat iar la masa succesorala au participat soacra mea, cumnata mea si sotul meu. Cumnata mea a renuntat, conform articolului 700, in favoarea sotului meu. Mentionez ca la acea data aveau o chitanta de mana. Ulterior, am intabulat casa si proprietarii au fost inscrisi ca fiind soacra mea si sotul meu.
Acum 3 ani, soacra mea a decedat. As dori sa stiu care sunt procedurile necesare pentru a scoate numele soacrei mele din acte, astfel incat sotul meu sa fie proprietarul unic. Ce documente sunt necesare in acest proces si care sunt pasii de urmat?
Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Key terms: succesiune, chitanta de mana, intabulare cadastru, acte necesare, proceduri legale.
Raspuns
Buna ziua,
Procesul de scoatere a numelui soacrei dvs. din acte pentru ca sotul dvs. sa devina proprietar unic al imobilului necesita urmarea unor pasi si prezentarea anumitor documente catre institutiile competente.
Programeaza acum consultanta online cu un avocat
Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.
- Consultanta personalizata de 1 ora
- Plata online sigura si rapida
- Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
- Raspunsuri rapide la intrebarile tale
- Asistenta juridica fara deplasare
- Consultanta completa
In prima faza, trebuie sa intelegem ca decesul soacrei dvs. a declansat o noua procedura de succesiune. Pentru a clarifica intinderea drepturilor de proprietate si pentru a actualiza registrul de carte funciara, este necesar sa urmati urmatoarele proceduri:
-
Deschiderea Succesiunii dupa Decesul Soacrei Dvs.
- Primul pas este deschiderea succesiunii la notarul public. Notarul va deschide succesiunea si va constata masa succesorala printr-un certificat de mostenitor.
- Documentele necesare includ certificatul de deces al soacrei dvs., actele de identitate ale mostenitorilor, certificatul de mostenitor anterior (in care este descrisa masa succesorala a socrului dvs.) si alte acte ce dovedesc drepturile de proprietate si eventualele datorii (ex: extrase de carte funciara, contracte de proprietate).
-
Certificatul de Mostenitor
- Dupa ce se stabileste cine sunt mostenitorii legali (in acest caz, sotul dvs. si eventuala alta sora si posibili alti mostenitori, daca exista), notarul va elibera certificatul de mostenitor. Este esential ca mostenitorii sa se inteleaga asupra impartirii bunurilor ramase in urma soacrei dvs.
- In cazul in care toti mostenitorii renunta la mostenire in favoarea sotului dvs., acesta va deveni mostenitor unic si va putea cere inscrierea imobilului pe numele sau.
-
Intabularea Noilor Drepturi de Proprietate
- Cu certificatul de mostenitor eliberat de notar si eventualele acte aditionale (declaratii de renuntare la mostenire ale celorlalti mostenitori), sotul dvs. va trebui sa se adreseze Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI).
- Documente necesare pentru OCPI includ certificatul de mostenitor, actele de renuntare la mostenire (daca este cazul), cererea de inscriere in cartea funciara si dovada platii taxelor aferente.
-
Actualizarea Registrului de Carte Funciara
- Dupa depunerea tuturor documentelor la OCPI, se va efectua schimbarea numelui proprietarului in registrul de carte funciara, inlocuindu-se numele soacrei dvs. cu cel al sotului dvs.
-
Consideratii Financiare
- Taxele notariale si taxele de inscriere la OCPI variaza si ar trebui sa consultati ghidurile actualizate ale acestor institutii sau sa cereti o estimare direct la oficiile respective.
Prin urmarea acestor pasi, veti putea asigura transferul complet si legal al proprietatii pe numele sotului dvs., conform legii. Este recomandabil sa colaborati cu un notar public pentru a facilita procesul si pentru a clarifica eventualele neclaritati. Succesiunea si inscrierea in cartea funciara necesita documente riguroase si poate implica si alte acte aditionale, in functie de situatia specifica a fiecarei familii.
Va dorim succes in demersurile dvs. legale si daca aveti nevoie de informatii suplimentare, nu ezitati sa consultati un specialist!