Ce ar trebui sa fac atunci cand cererea de dare in plata a fost refuzata si creantele au fost vandute unei companii din Irlanda?

Intrebare

Domnule avocat,

Cu respect, va rog sa imi oferiti un sfat juridic referitor la urmatoarea situatie: am contractat un credit de la BCR, care ulterior a fost transferat la Suport Colect. Am angajat un avocat pentru a beneficia de prevederile legii darii in plata. Cu toate acestea, am primit o notificare din partea BCR si Suport Colect, prin care mi s-a comunicat ca cererea de dare in plata a fost refuzata. Recent, acum doua zile, am fost informat ca Suport Colect SRL a vandut creantele asociate creditului meu unei companii (nu sunt sigur daca este o banca sau o alta firma) cu sediul in Irlanda, dar care are agentie si pe teritoriul Romaniei.

Intrebarea mea este ce ar trebui sa fac in aceasta situatie? Ar fi necesar sa intreprind actiuni legale si impotriva acestei noi companii?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Cu stima,
Maria

Cuvinte cheie: legea darii in plata, vanzare creante, Suport Colect, BCR, actiuni legale, sfat juridic, transfer creante.

Raspuns

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

Stimata doamna Maria,

In situatia descrisa, in care ati contractat un credit de la BCR, transferat ulterior la Suport Colect si ulterior cesionat unei companii cu sediul in Irlanda, este esential sa evaluati optiunile legale disponibile pentru a va proteja drepturile si interesele. Vom analiza pe larg toate aspectele relevante, pentru a va oferi cel mai complet sfat juridic posibil.

Primul aspect important de a nota este ca Legea nr. 77/2016 privind darea in plata a fost creata pentru a-i ajuta pe debitori sa inchida creditele ipotecare prin predarea imobilului catre creditor, in anumite conditii. Sigur ca refuzul cererii dumneavoastra de dare in plata de catre BCR si Suport Colect poate fi contestat in justitie, daca se considera ca indepliniti toate conditiile prevazute de lege.

Cesiunea creditului de la Suport Colect catre o companie din Irlanda implica faptul ca noii titulari ai creantei vor detine toate drepturile si obligatiile initiale. De regula, cesionarul trebuie sa respecte aceleasi prevederi contractuale si legale care sunt aplicabile in Romania, inclusiv cele legate de Legea darii in plata.

In situatia in care cererea dumneavoastra de dare in plata a fost refuzata, ar trebui sa procedati astfel:

  1. Verificarea documentelor: Examinati toate documentele primite de la BCR, Suport Colect si noua entitate care a preluat creanta. Acest lucru va va ajuta sa intelegeti daca exista vreo prevedere contractuala sau legala care a fost incalcata.
  2. Consultarea unui avocat: Discutati cu avocatul dumneavoastra despre posibilitatea contestarii refuzului cererii de dare in plata. Avocatul, evaluand situatia concreta si documentele disponibile, va poate sfatui cu privire la sansele de succes intr-o actiune in justitie.
  3. Notificarea noului creditor: Este important sa notificati noul creditor, compania cu sediul in Irlanda, cu privire la cererea dumneavoastra de dare in plata si refuzul primit. Aceasta ar putea fi o noua oportunitate de negociere sau de rezolvare amiabila a situatiei.
  4. Actiuni legale: Daca negocierile nu duc la un rezultat favorabil, urmatorul pas automat ar fi sa initiati o actiune in justitie impotriva noii companii, contestand refuzul initial si solicitand aplicarea prevederilor legii darii in plata. Discutand cu avocatul dumneavoastra, veti putea decide daca e necesar sa deschideti un proces si/sau sa solicitati daune pentru eventualele prejudicii cauzate.
Citeste si:  Ce optiuni am in acest moment pentru a solutiona litigiul cu Banca Transilvania si EOS KSI privind darea in plata?

In final, este esential sa retineti ca, desi creditorul a fost schimbat, drepturile dumneavoastra raman aceleasi. Toate actele si documentele aferente creditului trebuie analizate cu mare atentie, iar fiecare pas pe care il faceti trebuie coordonat cu avocatul dumneavoastra pentru a maximiza sansele de succes.

Cu stima,
[Avocatul Dumneavoastra]