Este legal si corect sa continui sa platesc politele de asigurare dupa ce am dat in plata un apartament ipotecat pentru un credit la Piraeus Bank?

Intrebare

Am dat in plata un apartament ipotecat pentru un credit la Piraeus Bank. Din momentul notificarii, platile catre banca au fost suspendate, insa banca ne-a dat ulterior in judecata. Desi platile lunare pentru credit sunt suspendate din iunie, am continuat sa achit politele de asigurare. Este aceasta situatie legala si corecta din punct de vedere juridic? Care sunt drepturile si obligatiile mele in aceasta situatie, avand in vedere legislatia actuala?

Raspuns

Notificarea darii in plata este un mecanism juridic introdus in legislatia romaneasca prin Legea nr. 77/2016, care permite debitorilor sa se elibereze de obligatiile contractuale fata de creditorii lor prin transferul dreptului de proprietate asupra imobilului ipotecat. In cazul dumneavoastra, in momentul in care ati notificat Piraeus Bank cu privire la darea in plata a apartamentului ipotecat, teoretic, obligatiile de plata catre banca ar fi trebuit sa fie suspendate.

Din momentul notificarii, banca are la dispozitie 30 de zile pentru a raspunde notificarii dumneavoastra. Daca banca refuza darea in plata sau nu raspunde in termenul legal, aceasta poate formula o contestatie in instanta, asa cum s-a intamplat si in cazul dumneavoastra. Procesul judiciar poate dura, iar pana la finalizarea acestuia, situatia juridica ramane incerta pentru ambele parti.

Situatia platilor suspendate

Unul dintre principalele efecte ale notificarii de dare in plata este suspendarea platilor lunare aferente creditului pana la solutionarea finala a cauzei, conform Art. 6 din Legea darii in plata. Rezumand, nu sunteti obligat sa continuati platile lunare pentru credit din momentul notificarii, insa ramane sa asteptati solutionarea litigiului.

Plata politelor de asigurare

In ceea ce priveste politele de asigurare ale imobilului, acestea sunt de regula o cerinta contractuala stipulata in contractul de credit. Dupa notificarea darii in plata, obligatiile pe care debitorul le are fata de banca ar trebui sa fie suspendate pana la finalizarea procedurilor legale. In contextul actual, deoarece ati continuat sa achitati politele de asigurare, pot aparea doua scenarii:

  1. Darea in plata este aprobata: In cazul in care instanta va hotari ca darea in plata este valida, cheltuielile facute cu plata politelor pot fi considerate contributii nejustificate, insa cele mai multe contracte de credit prevad ca proprietarul sa mentina politele active pana la finalizarea transferului de proprietate.

  2. Contestarea darii in plata este admisa: Daca instanta decide ca darea in plata nu este acceptabila, atunci contractul de credit ramane valabil si cum orice plata intarziata sau neonorata (inclusiv politele) poate genera penalitati, plata acestora a prevenit riscul de a suporta costuri suplimentare.

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Citeste si:  Ce documente sunt necesare pentru infiintarea unei firme?
Programeaza Consultanta Online

Drepturile si obligatiile dumneavoastra

In aceasta situatie, drepturile si obligatiile dumneavoastra se impart in doua categorii principale:

  1. Drepturi:

    • Dreptul de a solicita darea in plata si de a beneficia de suspendarea platilor aferente creditului pana la solutionarea litigiului.
    • Dreptul de a primi o solutionare echitabila in instanta.
    • Dreptul de a solicita restituirea eventualelor plati nejustificate in contextul aprobarii darii in plata.
  2. Obligatii:

    • Sa participati activ la procesul juridic si sa furnizati toate informatiile necesare pentru o solutionare corecta.
    • Sa mentineti imobilul intr-o stare corespunzatoare, inclusiv plata politelor de asigurare, pana la finalizarea transferului de proprietate (de preferat, pentru a evita orice complicatii legale posibile).
    • Sa respectati orice hotarari definitive si irevocabile emise de instantele de judecata.

Legislatia in vigoare

Legea darii in plata este un instrument puternic menit sa protejeze debitorii de deprecierea semnificativa a valorii imobilelor ipotecate si de dificultatea achitarii creditelor. Totusi, acest mecanism este supus unor interpretari judiciare diversificate, iar in cazul in care bancile contesteaza notificarile, instantele au ultimul cuvant.

Recomandarea generala in aceste situatii este sa obtineti consultanta juridica specializata pentru navigarea corecta prin procedurile judiciare si pentru a va asigura ca drepturile va sunt protejate integral. Avocatul dumneavoastra poate verifica legalitatea platilor efectuate si va poate oferi sfaturi pertinente pentru fiecare pas al procesului.