Ce ar trebui sa fac atunci cand suma datorata in hotararea judecatoreasca difera de suma indicata de executorul judecatoresc?

Intrebare

Buna ziua. Am nevoie de consultanta juridica pentru urmatoarea situatie:

Pe numele meu a fost emisa o hotarare de executare silita de catre o judecatorie, suma datorata fiind de 5.390 de lei plus cheltuieli de executare. La locul meu de munca, executorul judecatoresc a trimis o adresa pentru infiintarea propririi, suma totala indicata fiind de 25.836 de lei, dintre care 3.564 de lei reprezinta cheltuieli de executare. In adresa trimisa este atasata si hotararea judecatoreasca unde se specifica clar suma de 5.390 de lei.

Intrebarea mea este: ce ar trebui sa fac in aceasta situatie? Sunt obligat sa platesc suma de 25.836 de lei sau doar suma initiala de 5.390 de lei mentionata in hotararea judecatoreasca? Ar trebui sa depun o plangere penala impotriva executorului pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals? Va rog sa ma indrumati care sunt pasii legali pe care ar trebui sa ii urmez pentru a rezolva aceasta situatie.

Multumesc anticipat pentru ajutor!

Raspuns

Buna ziua. In fata unei situatii de executare silita, este esential sa cunoasteti drepturile si obligatiile dumneavoastra pentru a actiona cat mai corect si eficient. In aceasta situatie specifica, iata ce ar trebui sa faceti:

  1. Analiza documentelor primite:

    Examinati cu atentie adresa de infiintare a popririi si hotararea judecatoreasca. Este important sa verificati fiecare detaliu, in special cuantumul sumelor mentionate. Daca exista discrepante intre suma stabilita prin hotararea judecatoreasca (5.390 de lei) si suma totala indicata de executorul judecatoresc (25.836 de lei), trebuie sa identificati cauzele posibile ale acestei diferente.

  2. Verificarea documentelor suplimentare:

    In multe cazuri, executorul judecatoresc poate adauga la suma datorata initiala cheltuieli de executare, dobanzi si penalitati pentru intarziere. Verificati daca in adresa de infiintare a popririi sunt descompuse toate aceste costuri si daca ele sunt justificate.

  3. Solicitarea de lamuriri suplimentare:

    Contactati executorul judecatoresc pentru a solicita detalii clare despre toate sumele mentionate in adresa. Cereti o detaliere completa a modului in care s-a ajuns la suma totala de 25.836 de lei.

  4. Consultarea unui avocat:

    Este esential sa consultati un avocat specializat in executari silite. Un profesionist va poate oferi sfaturi juridice personalizate si va poate reprezenta in fata instantei si a executorului judecatoresc. Un avocat va evalua situatia si va va putea consilia daca exista teren solid pentru depunerea unei plangeri penale impotriva executorului pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals, sau daca sunt alte demersuri legale mai potrivite.

  5. Contestarea executarii silite:

    Daca considerati ca suma totala indicata este nejustificata, aveti dreptul sa formulati o contestatie la executare. Contestatia se depune la judecatoria care a emis hotararea de executare silita, in termen de 15 zile de la data primirii instiintarii de executare. In cadrul acestei contestatii, veti solicita suspendarea executarii si recalcularea sumelor datorate, prezentand dovezile necesare.

  6. Depunerea unei plangeri penale (daca este cazul):

    Daca dupa consultarea unui avocat se stabileste ca executorul judecatoresc a comis un abuz, fals sau uz de fals, puteti depune o plangere penala impotriva acestuia. Plangerea trebuie depusa la Parchetul de pe langa Judecatoria competenta.

  7. Solicitarea suspendarii popririi:

    Potrivit legii, puteti solicita suspendarea popririi pana la solutionarea contestatiei la executare. Aceasta se face printr-o cerere separata, anexand toate documentele necesare pentru a demonstra ca exista motive temeinice pentru suspendare.

Citeste si:  Este posibil ca partea vatamata sa isi retraga plangerea pentru a obtine eliberarea din inchisoare a celor condamnati in Londra?

Programeaza acum consultanta online cu un avocat

Obtii consultanta juridica online platita, cu un avocat profesionist, timp de 1 ora. Programare rapida si usoara.

  • Consultanta personalizata de 1 ora
  • Plata online sigura si rapida
  • Avocat disponibil in mai putin de 2 ore
  • Raspunsuri rapide la intrebarile tale
  • Asistenta juridica fara deplasare
  • Consultanta completa
Programeaza Consultanta Online

In concluzie, actiunile pe care trebuie sa le intreprindeti includ analiza detaliata a documentelor primite, consultarea unui avocat specializat, solicitarea de lamuriri suplimentare de la executor, formularea unei contestatii la executare si, eventual, depunerea unei plangeri penale. Este crucial sa actionati rapid si in conformitate cu procedurile legale pentru a va proteja drepturile si interesele. Succes!